home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Misztikus, nőies és alakformáló
Cérna Lenke
2017.05.09.
LXXII. évf. 18. szám
Misztikus, nőies és alakformáló

Egy óra mozgás közel-keleti hangulatban

Hastáncórán jártam. Megtudtam, hogy ez nem egy erotikus tánc, hanem egy több ezer éves hagyományokat őrző, közel-keleti szertartás része. Az ókorban a női testet a szülés folyamatára ez a mozgásforma készítette fel, melyet a férfiak nem láthattak. Mára szórakoztató szerepe lett.

Arab zene, csillogó melltartóban és hosszú szoknyában pompázó lányok fogadtak a szabadkai hastáncórán. Már az elején úgy éreztem, mintha egy közel-keleti helyre érkeztem volna. Különös hangulat volt a teremben. Ez az érzés csak fokozódott, amikor az Elabine tánccsoport tagjai megkezdték a bemelegítést a test átmozgatásával, majd a mozdulatok gyakorlása, újak elsajátítása, stílusismereti percek, tartásjavító mozdulatok, valamint ezek összekötése következett.

A tánc jellegét hullámzó csípőmozdulatok, -rázások és történetet mesélő kézmozdulatok adják. A mozgás lényege a belső izmokban rejlik, a hangsúly a derékon van. Nem igényel nagy erőkifejtést, hiszen lágy, nőies mozdulatokról van szó. Olyan mozgásforma ez, amely nem helyezi előtérbe a ma divatos szálkás testet, inkább a gömbölyded formák dominálnak. Ettől függetlenül jó választás lehet zsírégetésre is. Kiváló alakformáló, megdolgoztatja az inakat, az ízületeket, így növeli az izmok teherviselését. A koreográfia intenzitásától függően mintegy 350 kalóriát lehet vele elégetni egy óra alatt. Nagy hangsúlyt helyez a testtartásra is, ezért nőies vonalakat kaphatunk a rendszeres gyakorlásával — ezt Dusnoki Bosznyai Adrianna, a tánccsoport tagja is alátámasztotta.

— Ez a táncforma mindent átmozgat, tévhit, hogy csak a csípőre korlátozódik. Ugyanúgy vannak karmozdulatok, felsőtestmozdulatok, lábmunka, lépések, arabeszkek, sőt még a haj is külön mozdulatsort kaphat egy-egy koreográfiában. A nőiességet nemcsak a mozdulatok, hanem a ruhaviselet is hangsúlyozza. A kosztüm két részből áll, így a has fedetlen marad. A színes, lenge fátylak és a rézből készült ujjcin ruhák dísze a kagyló, a toll, valamint a pomponok és a szalagok. A hastánc erotikus jellegét a speciális öltözet adja, régen viszont mégsem a férfiak figyelmének felkeltése volt a célja.

Az ókori világban a hastánc az anyaság és a termékenység tiszteletére végzett szertartásnak volt a része. Az arab törzsek a termékenység istennőjéhez fohászkodtak tánc közben, és mint említettük, a rituálét férfiak nem is láthatták.

Napjainkban már az erősebbik nem is gyönyörködhet a nőiességet megtestesítő előadásban. Aki a szabadkai Elabine csoport tagja szeretne lenni, az versenyeken és fellépéseken is megmutatkozhat. A lányok show-táncokat tanulnak, különféle eszközöket használnak, például Isis-szárnyakat, legyezőfátylat vagy sétapálcát. A kezdőknek nincs szükségük ezekre a kellékekre ahhoz, hogy kipróbálják magukat. Ami viszont elengedhetetlen a fejlődéshez, az a sok gyakorlás, kitartás és rendszeresség.

— Hetente kétszer van óránk, de ha éppen verseny előtt állunk, akkor akár mindennap gyakorlunk. Az új tagoknak semmilyen extra felszerelés nem kell. Csak egy kényelmes nadrág vagy egy hosszú szoknya, egy egyszerű top és egy kendő, melyet a csípő köré kell kötni — mondta Adrianna, és hozzátette, sokan érdeklődnek ez iránt a mozgásforma iránt.

Mivel nem kell hozzá ideális testalkat, és korhatár sincs, többen is belekóstolnak a közel-keleti táncba. Ezt az ingyenes nyílt órákon tehetik meg. Legközelebb május elején lesz ilyen lehetőség Szabadkán. Aki tehát kipróbálná ezt a fajta mozgást, az kövesse az Elabine tánccsoport közösségi oldalát, ott megtalálhatja az ezzel kapcsolatos információkat, illetve a csoport tagjai az érdeklődők kérdéseire is készségesen válaszolnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..