home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mire jó a kenyér a horgászatban?
Bojniczky György
2014.07.30.
LXIX. évf. 31. szám
Mire jó a kenyér a horgászatban?

Robogunk a horgászhely felé, úgy tűnik, semmi sem tartóztathat fel bennünket. Minden létező csalit elkészítettünk még előző nap. Ilyenkor nincs az az erő, amely visszatarthatná a horgászat hatása alá került pecást. És mégis, láss csodát, egy helyen meg kell állnunk. A pékségnél, hiszen csak így juthatunk hozzá friss fehér kenyérhez, az pedig nélkülözhetetlen a békés természetű halak horgászatához. Sokszor még akkor is, ha „minden kötél szakad”.

Hát igen, a mindentudó kenyér. Az univerzális csali horgászatban való felhasználása végtelen, ellenben az egyik legfogósabb etetőként, kenyérrózsaként csak a friss (mondjuk így: még meleg) fehér kenyér áll helyt. Csak ez tud úgy ráragadni a horogra, hogy ne ázzon le azon nyomban, amint vízbe kerül.

Valamikori tengerparti nyaralásaim alkalmával is — horgász lévén —elsősorban a halak érdekeltek. Estefelé a hosszan benyúló kőmólón sétálgatva epedve lestem a kristálytiszta tengervízben meg-megvillanó hosszú csíkos, termetes „cipliket”. Akkor még szinte semmit sem tudtam a tengeri horgászatról, azt sem, hogy ezeket a délceg halakat miként lehetne horogra csalni. Pedig lehetett, méghozzá a szóban forgó pékáruval.

Egy alkalommal B. Foky István neves publicista–horgász megkérdezte tőlem — amikor a tengeri horgászatról szándékozott írni —, tudom-e, mivel fogta legszebb halait a tengeren. Nem találtam el, meg sem fordult a fejemben: kenyérrel. Ki gondolta volna, hogy az apró kockákra vágott és a napon kellőképpen kiszárított kenyérhéj, melyen még egy rétegecske kenyérbél is lapul, a tengeri halakra is így hat.

Mindenesetre megállapítható, hogy a kenyér az egyik leguniverzálisabb csaliféle, mely számtalan módon alkalmazható.

Kezdjük talán a még gyermekkoromból ismert paprikás kenyérgyurmával, amellyel első halaimat is fogtam. (Már akkor is a kenyér!) Mára ez csak annyit változott, hogy a paprika helyett ízanyagokkal tehető fogósabbá. Erről még csak annyit, hogy a kenyérgyurmából készített golyócskákat akkora horogra kell feltűzni, hogy a horogöböl megfelelő tartást adjon a csalinak, a horoghegyet pedig — a jobb akadás érdekében — hagyjuk egy kicsit kiállni a gyurmából.

A kenyérbél egyik legjobban bevált felhasználási módja a kenyérrózsaként való alkalmazása, melyet már a bevezetőben ismertettünk. Annyi kenyeret vásároljunk, hogy ha esetleg nem tudnánk ellenállni az ínycsiklandóan illatozó vekninek, a halnak is maradjon belőle. A kenyérrózsát egyébként úgy kell horogra tenni, hogy a teljes kampó rejtve maradjon. Egy jó tanács: a közvetlenül a hajítás előtt egy pillanatra vízbe mártott kenyérrózsa nagyobb dobást is kibír.

A kenyérrózsához hasonlóan igen eredményes a kenyérkocka is. Ez a csalifajta igényel bizonyos előkészületeket is. Az egynapos kenyeret legalább egy éjszakán át légmentesen záró nejlonzacskóban tároljuk. Ettől a kenyér puha marad, de szívóssá, jól szeletelhetővé válik, és a horgon is tovább megmarad. A kenyérkockát csalizó tű segítségével kell az előkére felfűzni, és egészen a horog öbléig kell letolni.

A felszíni vagy a lebegő csalit a kenyér héjából is készíthetjük, melyet mindenekelőtt szintén alkalmassá kell tenni a horogra fűzésre. Ez abból áll, hogy a néhány napos kenyér alsó héjrészét nagyjából 1 cm-es vastagságban levágjuk, és egy félszáraz konyharuhába csavarva húsvágó deszka és valamilyen nehezék segítségével 12—24 óráig préseljük. Az így készített kenyértalpból éles késsel megfelelő méretű csalidarabok szabhatók, melyek a horgon igen tartósnak bizonyulnak.

Végül is a kenyér majdnem minden etetőanyaghoz hozzáadható, mivel a halak kedvelik. Elmaradhatatlan tartozéka például az etetőzsákos fehérhalazásnak, ez azonban egy másik téma, melyről korábban már írtunk.

Meg kell említeni, hogy a horgászboltokban is kaphatók különféle kenyerek, melyek igencsak horogállók, de magas áruk miatt nem népszerűek.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..