home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Minőség, megbízhatóság, pontosság
Tóth Tibor
2007.10.10.
LXII. évf. 41. szám

A 2002-ben alakult szabadkai Masterplast Yu kereskedelmi, termelési és szolgáltató magánvállalatban két évvel ezelőtt már jártunk, de sikerei folytán megérdemli, hogy újra foglalkozzunk vele. Bunford Tivadarral, a szerbiai hálózat igazgatójával az elmúlt két évben megvalósított újításokról, fejleszt...

A 2002-ben alakult szabadkai Masterplast Yu kereskedelmi, termelési és szolgáltató magánvállalatban két évvel ezelőtt már jártunk, de sikerei folytán megérdemli, hogy újra foglalkozzunk vele. Bunford Tivadarral, a szerbiai hálózat igazgatójával az elmúlt két évben megvalósított újításokról, fejlesztésekről beszélgettem el.
- Az idén ötéves a cégünk, a Masterplast csoport pedig a tizedik életévében jár. Június végén családi napot tartottunk a Róka-tanyán, december végén pedig megtartjuk a hagyományos évzáró bulinkat. Mintegy 1600 üzletfelünk van Szerbia-szerte, s a szabadkai logisztikai központunk a Masterplast csoporton belül a dél-európai régió központjává vált. Hozzánk tartozik Macedónia, Montenegró, Kosovó, Albánia, a boszniai cégnek pedig résztulajdonosaivá váltunk. Pillanatnyilag Szabadkáról 20 millió lakosú piacot látunk el. Ezt a fejlődést nagy tudású, szorgalmas kollégákkal tudtuk csak elérni. A cégben az emberi kapcsolatokat sikerült még magasabb szintre emelni, hiszen munkatársainknak ez a második otthonuk - mondja az igazgató.
A cégben az utóbbi két évben szervezeti változások történtek. A kereskedelmi részleget Tikvicki Jovica kereskedelmi igazgató vezeti, Bunford Rozália irányítja a gazdasági, a jogi és az informatikai osztályt, Dudás István a logisztikáért felel, s kialakítottak egy fejlesztési osztályt is, melyet Szentpéteri Zorica irányít. Az irodaház mellett egy tavacskát létesítettek, ami az itt dolgozók kényelmét szolgálja.
- A kereskedelmi osztályon egy kis változás történt. Szerbia továbbra is négy részre van osztva, négy kereskedelmi utazó fedi a területét, munkájukat szerbiai kereskedelmi vezetőnk, Börcsök Károly tartja össze. Az elmúlt években szépen növekedett a kivitelünk, az idén fel kellett vennünk egy referenst, aki az exportügyeinket intézi, de a kereskedelmi osztály is kapott egy asszisztenst - tudom meg.
A cég 2002-ben négy emberrel indult, pillanatnyilag pedig 69 embernek ad munkát és biztos megélhetést. Két éve a Microsofttól vásároltak egy vállalatirányítási rendszert, amelyből előbb az árumozgatási, majd 2006 januárjától a pénzügyi modult is bevezették, így a teljes könyvelés ezen a szoftveren történik. E moduloknak a különféle elemzések esetében van óriási jelentőségük.
- Raktáraink állandóan bővülnek, tavaly kialakítottunk egy 1000 négyzetméteres vámraktárt, melynek egyik felébe a külföldről behozott áru kerül, de nem vámoltatjuk meg azonnal, mivel csak néhány hónap múlva kerülnek a szerbiai piacra. A vámraktár másik felébe kerül az az áru, amit leányvállalatainknak a dél-európai régióba szállítunk. A gépparkot szeretnénk teljesen lecserélni, villás targoncákat és teherautókat is vásároltunk, kizárólag nyugat-európai márkákat. Jelenleg 14 kamionunk, 10 pótkocsink, 6 áruszállító kombink, 6 furgonunk, 4 személyautónk és 3 villás targoncánk van. Ügyelünk arra, hogy a Masterplast logó minden járművünkön egyformán jelenjen meg, és ha valaki Szerbiában rájuk pillant, akkor jusson eszébe, hogy Masterplast építőanyag, minőség, pontosság, megbízhatóság...
Az irodákban új számítógépek kerültek, és szervercserékre is sor került. Minden dolgozó rendelkezik saját mobiltelefonnal, az első naptól kezdve mindenki be van jelentve, a cég minden járulékot rendszeresen fizet alkalmazottai után, s a dogozóknak úti- és egytálételétel-pénz is jár, valamint a vállalat életbiztosítást is kötött alkalmazottaira.
A cég termékeinek 99 százaléka már saját név, saját logó alatt kerül forgalomba. Az utóbbi két évben a Masterplast által gyártott több termék is befutott a hazai és a nemzetközi piacon. A polisztirolnak, tehát a sztiropol-ragasztónak a 90 százalékát külföldre szállítják, emellett több brandet védett le a cég. Így például a Mastermesch az üvegszövet, a Masterfix a ragasztó, a Masterschingle a bitumenes zsindelyek, MP Dubel a tiplik, az Isomaster EPS a cég saját sztiropolja, az Aquawell bitumenes hullámlemez, az Isofoam pedig laminált parkettalátét. A Masterplast termékei közül Szerbiában az első három helyen az üvegszövet, az Isover Rio Twin (sárga üveggyapot) és az Aquawell lemez áll.
A vállalat forgalma az első évben 540 000 euró volt, tavaly pedig már elérte a 9,5 milliót. Az idén 13-14 millió eurós évi forgalom esedékes. 2005-ben indították el a kivitelt, folyamatosan növekedett és az idei megközelítőleg ugyanakkora lesz, mint a behozatal.
A cég főbb termékcsoportjai közül az igazgató kiemelte a házak külső hőszigetelésére szolgáló anyagokat és a száraz építőanyagokat, azaz a gipszkartont, amellyel sokkal minőségesebben és gyorsabban végezhető a munka. A Coratrend termékcsoport szintén újdonságnak számít. Ez egy akril bázisú nemes vakolat, amit beledörgölnek a felületbe, s a számítógép vezérlésű keverőgéppel 1040 árnyalatban készítik el a festéket. A cég jelenleg 850 termékkel rendelkezik, ami a kezdeti 15-20 termékhez képest óriási előrelépés.
- A kereskedelmi utazók mellett ún. slepptúrásokat is alkalmaztam, így Szerbia bármelyik pontjára kisebb mennyiségű árut két óra alatt leszállítunk, nagyobb mennyiséget pedig 48 órán belül. Kialakult a műszaki osztályunk is, egy diplomás építészmérnök járja a terepet a szerbiai kereskedelmi vezetővel együtt és előadásokat, termékbemutatókat tartanak vevőink, partnereink számára. Bevezetjük az ISO 9001 minőségbiztosítási rendszert, amit a német TÜV-től kapunk. Jövő májusban szigetelőanyag-gyárat indítunk be Szabadkán, s ezzel a környezet is meggyőződhet róla, hogy mi hosszú távon az építőanyag-ipar mellett tettük le voksunkat. Ezáltal mintegy 30-40 új munkahely nyílik. Részt vettünk az idei belgrádi kiállításon, s a hamarosan esedékes szabadkai rendezvényen is jelen leszünk. Fontos, hogy városunkban megismerjék az emberek a Masterplastot, ne csak a szaladgáló teherautóinkat lássák, hanem azzal is tisztában legyenek, hogy mi itt nagy adót is fizetünk. Az önkormányzattal karöltve kiépítettünk a környéken egy aszfaltutat, a Zorka helyi közösséggel és az Elektrovojvodinával közösen pedig új trafóállomás épült, így az áramerősség a korábbi 180-190 voltról 220 voltra növekedett.
A cég évente több szegény sorsú, jó diákot táboroztat, így az idén 45 főleg dél-bácskai - s néhány szabadkai - gyermek tölthetett kellemes napokat Magyarországon, de különféle ünnepek alkalmával a vállalat csomagot is oszt a környékbeli gyermekeknek. A Masterplast a jövő generációja mellett tette le voksát, így egy alapítványt hoz létre, amelyből támogatja a leginkább rászorulókat. Szeretnének együttműködni a szabadkai építészeti középiskolával és az építészeti karral is, a tervek között elsősorban közös projektumok megvalósítása, valamint a diákok, egyetemi hallgatók számára előadások tartása szerepel.
A tervekről szólva az igazgató úr elmondta, hogy 2009. március 1-jétől részvénytársasággá szeretnének alakulni, s képviseltetnék magukat a három legdinamikusabban fejlődő, a budapesti, a bukaresti és a varsói tőzsdén.
A Masterplast Yu vállalatban kitűnő a csapatmunka, a gyakori ellenőrzések ellenére sem talált még senki semmilyen hibát, ami nem is csoda, hiszen ahol ennyire lojális és motivált emberek dolgoznak, ott a cég szekere csakis előre haladhat.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..