home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Minek a sügér énnékem...
KAZI István
2012.10.24.
LXVII. évf. 43. szám
Minek a sügér énnékem...

Már Hermann Ottó is leírta az 1887-ben napvilágot látott Magyar halászat c. könyvében: „A horgászok szemében vannak ’szeretem’ és ’nemszeretem’ halak.” Hogy ki melyiket hová sorolja, az erősen változó, de egy biztos: a sügért hazánkban a legtöbben a „nemszeretem” fajták közé teszik. Vajon helyesen-e?

Van egy halunk, amely szinte az év minden szakában horogra jár. Mindenütt előfordul, ahol a többi halfaj megél, de leginkább a csendes, növényzettel félig benőtt, kis öblöket szereti, ahonnan lecsaphat áldozatára. Egyáltalán nem válogatós. Bekap szinte mindent, ami apró és mozog. Hivatalos neve PERCA FLUVIATILIS L., avagy  csapó sügér, persze tájfüggően népies elnevezése is van, mint pl. bules, dibbancs, dóber, dúbár, dúber, dúbér, fésűshal, kándró, körmöshal, parcs, persli, rappi, hóhér, réti durbincs, sígér, singér, súdér, sügre....
A csapó sügér kisebb seregben portyázó ragadozó hal, szereti tóban a tiszta, egyebütt a mozgó vizet, melynek szilárd az aljzata; továbbá a torkolatokat, zsilipzúgókat, hídoszlopokat, ahol prédáját — mely leginkább halivadék vagy rovar — lesi. Mint említettük, szinte minden csalira ráharap, legyen az giliszta vagy halszelet, de twiszterre vagy körforgóra is rátámad… A mi vizeinkben legtöbb a féltenyérnyi zsákmány, és csak ritkán akad horogra egy-egy húsz-harminc dekás „kolosszus”. A nagyobb sügérek leginkább az élő halcsalit kedvelik, a legjobbak erre a körömnyi öklék vagy a gyufaszálnyi küszök. Három-négy méteres bot, húszas-huszonkettes zsinór, pár grammos keszegező úszó és vékony, hosszú szárú horog — ez a klasszikus sügérező készség, ami csendes, hínáros vizeken általában beválik. Pláne, ha a sügér rablását is látjuk. A sügér többnyire bandában portyázik, sokszor a szó szoros értelmében forr a víz a rablásuktól. Ezt főleg ősszel láthatjuk, amikor a sügérek csapatokba verődött apró halakra vadásznak.
Már Hermann Ottó is leírta az 1887-ben napvilágot látott, Magyar halászat c. könyvében: „A horgászok szemében vannak ’szeretem’ és ’nemszeretem’ halak.”  Hogy ki melyiket hová sorolja, az erősen változó, de egy biztos: a sügért hazánkban legtöbben a „nemszeretem” fajták közé teszik. Ennek egyik oka az, hogy nálunk ritkán érik el a 30 cm-es nagyságot és a félkilós súlyt. Az apróbbakat pedig igen körülményes kiszálkázni. Ezért van az, hogy vizeinken kimondottan sügérre csak azok pecáznak, akik már megbizonyosodtak arról, hogy elsőrangú tepsiben sülve. És persze a „minek a sügér énnékem, mikor a süllőt szeretem” hozzáálláson túljutottak, tudván, hogy a sügér még a süllő húsával is felveszi a versenyt. Ezt több országban, például Svédországban olyannyira megbecsülik, hogy az abborre-, azaz a sügérünnepélyről sem feledkeznek meg. A legnagyobb magyarországi sügért Ámon Krisztián zsákmányolta 1988-ban. 1,87 kg-ot nyomott, hossza 37 cm volt. A világrekordot, egy 4,75 kg-os példányt Oroszországban fogták ki.

100 gramm ehető sügérhús tartalma:
Víz: 79,3 gramm
Protein: 18,1 gramm
Zsiradék: 0,8—1,3 gramm
Energia: 56 kJ, 81—85 kcal
Omega-3: 41 mg

A sügért hideg időben még a lék alól is kipecázhatjuk, ezért ha akadnak olyan vállalkozó szellemű horgászok, akik nem vetik meg sem a téli horgászatot, sem az ínyencfalatot, olvassák el az alábbi recepteket.

Sült sügér
Hozzávalók: 4 sügér kifilézve, 1 dl zsemlemorzsa, 1 teáskanál só, 100 g vaj vagy margarin, 1/2 dl finomra vágott kapor, 1/2 dl finomra vágott snidling, 1/2 dl finomra vágott petrezselyem
Keverjük össze a sót a zsemlemorzsával. Forrósítsuk fel a vaj felét. Forgassuk a filéket a zsemlemorzsába, majd süssük mindkét oldalukat kb. 5-5 percig a felforrósított vajon. Forrósítsuk fel a maradék vajat. Szórjuk meg a filéket a zöld fűszerekkel, majd locsoljuk meg a felolvasztott vajjal. Tálaljuk főtt burgonyával.

Sügér sajtos bundában
Hozzávalók: 600 g sügérfilé, 3 evőkanál liszt, 2 teáskanál só, 2 tojás, 1 dl reszelt sajt, 1 dl zsemlemorzsa, 25 g vaj vagy margarin
Sózzuk meg a sügért, és forgassuk be a lisztbe. Keverjük össze a sajtot a zsemlemorzsával. Verjük fel a tojást, és mártsuk a halat először a tojásba, majd a zsemlemorzsás keverékbe. Süssük ki a vajon a halszeleteket alacsony hőfokon, mindkét oldalán. Tálaljuk burgonyapürével és párolt zöldséggel.

Sügér ropogós bundában
Hozzávalók négy személyre: 4 konyhakész, egyenként 30 dkg súlyú sügér vagy 70 dkg sügérfilé, 2 száraz zsemle, 6 dkg napraforgómag, 1 tojás, 8 dkg vaj, 1 csokor újhagyma, 30 dkg rókagomba vagy vargánya, 1 evőkanál napraforgóolaj, 1,5–2 dl tejszín, 1 evőkanál brandy, egy kis citromlé, 4 evőkanál aprított petrezselyem
A halat kifilézzük, bőrétől, szálkáitól megtisztítjuk, a filéket enyhén besózzuk, borsozzuk. A zsemléket felkockázzuk, a napraforgómaggal együtt géppel felaprítjuk, majd lapos tányérra terítjük, a tojást mély tányérban felverjük. A filéket először lisztbe, tojásba, majd morzsába hempergetjük. Három deka vajat serpenyőben habzásig forrósítunk. A filék felét mindkét oldalukon világosbarnára sütjük, és a sütő legkisebb fokozatán melegen tartjuk. Ugyanígy teszünk a filék másik felével is. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, hosszában kettévágjuk, és 2 centi hosszú darabokra vagdaljuk. A gombát gyorsan megmossuk, megtisztítjuk, és szeletekre vagy darabokra vágjuk. Tiszta serpenyőben 2 deka vajat és az olajat felforrósítjuk, állandóan kevergetve 2 percig sütjük benne a hagymát és a gombát, majd hozzáadjuk a tejszínt, a brandyt, és együtt még egyszer felfőzzük. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük, belekeverjük a petrezselymet is. A ragut a hal mellé szolgáljuk fel. Körítésnek sült burgonyát adhatunk.
Görbüljön... és egészségükre!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..