home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mindent a maga helyére!
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2017.09.12.
LXXII. évf. 36. szám
Mindent a maga helyére!

Kedvenc témáim egyike a háztartási helyiség.

Az elnevezés maga igen szokatlanul cseng az avatatlan füleknek — és nálunk nincs is még divatja —, de egy kellőképpen tájékozott lakberendezőnek az is feladata, hogy megmutassa az egyszerű dolgokban rejlő nagyszerűséget. Az újabb lakóterületek többségében még mindig nem terveznek külön háztartási helyiséget, hiszen nincs rá igény, de ismerjük be, hogy egy jól átgondolt lakásban szükség van erre is. Érdekesnek találom a többi közt, hogy a mosógépet még mindig a fürdőszobába tervezik, a szárítógépnek pedig nem hagynak helyet. Egy mai fürdőszobának azonban mosógép nélkül kellene felépülnie, s a szárítógéppel együtt a háztartási helyiségben kellene elhelyezkednie.

A háztartási helyiséget mosókonyhaként ismerjük — kastélyok, nagy bérházak alagsorában volt megtalálható. Természetesen itt még kézi munkáról beszélünk, amikor a mosás a szappanfőzéssel kezdődött, majd a ruhák áztatásával, dörzsölésével, kifőzésével, keményítésével és az ugyancsak időigényes vasalással folytatódott — ez mind-mind nagy helyet és sok energiát kívánt. Napjainkban, a gépesítésnek köszönhetően sokkal gyorsabban végzünk ezzel a munkával, így több idő jut más, kreatívabb feladatokra, illetve gyermekeinkre.

A legfőbb érv mellette lényegében a mosókonyha ellenzőinek szól. Láttam már ugyanis mosógépet a fürdőben, szárítógépet a hálószobában, vasalni pedig a nappaliban is lehet végső soron! Pontosan ekkor uralja káosz a lakásunkat. Ha mindezt egy helyiségre korlátozzuk, sokkal rendezettebb körülmények között élhetünk. Hogy tiszta ruhánk legyen, nem kell felforgatnunk az egész hajlékunkat, és még az sem okoz gondot, ha abba kell hagynunk a vasalást, hiszen ez az egész egy külön helyiségben zajlik, senkit sem zavarva.

Persze nagy kérdés, hogy honnan vegyük el ezt a néhány négyzetmétert. Éppen a szűkös lakások miatt, ha létre is hozzák, legtöbbször apró méretű, a pincében vagy egy kisebb helyiségben rendezik be, ám célszerű előre átgondolni, hogy milyen tevékenységet szeretnénk itt végezni. Moshatunk, száríthatunk, vasalhatunk, apróbb varrásokat végezhetünk, itt tarthatjuk a mosó- és tisztítószereket, célszerű a bojlernek is itt helyet adni, esetleg a sáros csizmáink tisztítására is alkalmas lehet. Bizonyára sok időt töltünk majd el ebben a helyiségben, így érdemes kényelmesnek, világosnak tervezni. Ezáltal teljesen tehermentesítjük a hálószobát, a fürdőszobát, a konyhát és a nappalit. Minél több tevékenységet végzünk itt el, annál fontosabb, hogy ne csak egy lyuk legyen, ahol bezárva érezzük magunkat.

A háztartási helyiség kialakításakor legfontosabb az egyszerűséget a praktikummal ötvözni, és érdemes a következő szempontokat figyelembe venni:

  • Fontos, hogy vízálló és csúszásgátló burkolata legyen.
  • A mosógép vízkivezetője mellett legyen egy folyóvízzel ellátott mosdókagyló is kézmosáshoz, vagy akár a piszkos lábbelik mosásához.
  • A háztartási gépeknek áramra is szükségük van, emiatt néhány fali konnektort be kell szerelni a megfelelő helyre.
  • Ha szükség van a levegőn való szárításra, akkor annak helyet kell teremteni, valamint a szárítógépnek is.
  • Fontos, hogy a helyiséget megfelelően lehessen szellőztetni.
  • Legyen fűthető, és a világítás is lényeges: szükség van természetes fényre, de a munkaasztalon például a helyi megvilágítás sem elhanyagolandó.
  • A helyiség méretét úgy gondoljuk át, hogy vegyük figyelembe a nyitott ajtajú ruhaszárítót, a felállított vasalódeszkát, stb.
  • Szükség van polcokra, kosarakra, bútorokra. Ha például itt tároljuk a tisztító- és vegyszereket is, akkor célszerű zárható ajtóval ellátott bútort választani.
  • A ruhák szétválogatásához is szükség van elegendő munkafelületre.
  • Célszerű ebben a helyiségben raktározni a seprűt, a porszívót, a létrát, a porolókat stb. Ezeknek a tárolását ne bonyolítsuk túl, hiszen amihez nehéz hozzáférni, azt a tapasztalat szerint ritkábban is használjuk.
  • A mosókonyha ajtaja a kisgyermekek miatt jó, ha zárható.
  • Vegyük figyelembe, hogy tényleg sok időt fogunk itt tartózkodni, emiatt érdemes a kedvenc színeinket is becsempészni.
  • Ha távolabb esik a lakás többi életterétől, akár kisebb tévét, illetve zenehallgatáshoz szükséges kellékeket is elhelyezhetünk a mosókonyhába.

A leglényegesebb tehát, hogy itt tudunk mindent tárolni, nem mellesleg pedig időt takarítunk meg, ezáltal foglalkozhatunk azokkal a dolgokkal, amelyeket nem kényszerűségből végzünk. Ne feledjük: a legnagyobb ajándék, amelyet másoknak adhatunk, az idő!

A mosókonyha, gardróbszoba kialakításának egyszerű oka van: a lakásban uralkodó rend utáni vágy.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..