home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mindenáron
Talpai Lóránt
2010.01.27.
LXV. évf. 4. szám

Amióta eltávolítottak mindenkit, minden meghatározó politikust és alapítót a Magyar Demokrata Fórumból (ráadásul jó néhány esetben jogszerűtlen eszközökkel, önkényesen), azóta a párt kaméleon módjára változtatja ''színé”-t, ideológiáját, politikai helyét. A politikai címke, nem beszélv...

Amióta eltávolítottak mindenkit, minden meghatározó politikust és alapítót a Magyar Demokrata Fórumból (ráadásul jó néhány esetben jogszerűtlen eszközökkel, önkényesen), azóta a párt kaméleon módjára változtatja ''színé”-t, ideológiáját, politikai helyét. A politikai címke, nem beszélve az erkölcsi örökségről, antalli örökségről, már régóta teljes mértékben kiüresedett. Az üzleti vagy gazdasági világban például már keményen megbüntették volna azt a személyt, csoportot vagy intézményt, amely hamisított vagy már levédett márkanéven árulja termékét. Az MDF új holdudvarát azonban egy cseppet sem érdekli a morális és szentimentális érzelgés, csupán egy kitűzött cél lobog előtte: minél több szavazót elmarkolni a Fidesz és az MSZP elől. A Fidesszel kapcsolatban azonban nemcsak az a céljuk, hogy szavazatot vonjanak el tőlük, hanem olyan mennyiségben maximalizálnák mindezt, hogy a legnagyobb ellenzéki párt semmiképpen se szerezzen kétharmadot. Az MSZP-t túlságosan nem szeretnék akadályozni semmiben, csupán osztozkodni akarnak szavazóikon, majd választások után lehet egyezkedni vagy közösködni. Még az egykori legnagyobb ellentétjükkel vagy ellenfelükkel, az SZDSZ-szel is pillanatok alatt képesek már összefogni. Egyesek még zseniális húzásnak is tartják mindezt.
Török Gábor politológus szerint az együttműködés sokkal inkább tűnik kényszernek, mint zseniális húzásnak. Miközben az MDF balfordulatát korábban szavazatszerző szempontból racionális lépésnek minősítette a szakértő, azt, hogy az MDF miért veszi magára a jócskán megkopott és elhasználódott SZDSZ-t (és politikusait), ugyanezen szempont alapján nehezen érti.
Pedig egyre inkább úgy tűnik, hogy a kaméleoni MDF (mely párt néhány hónappal ezelőtt szinte alig létezett) nyújt mentőcsónakot az SZDSZ partra vetett politikusainak. Már közös nevük is van, hiszen Demokratikus Centrum néven indítana közös listát az országgyűlési választásokon a két párt. A megegyezés szerint Bokros Lajos vezetné a Demokratikus Centrum listáját, cserébe viszont a liberálisok nevezhetnék meg az önkormányzati választásokon a budapesti listavezetőt. Egy ismert internetes hírportál szerint a kampányköltségekhez maga Gyurcsány Ferenc volt kormányfő és Kapolyi László, a szociáldemokrata párt elnöke is hozzájárul. Előbbi Debreczeni József jelöléséért, utóbbi pedig azért, mert a hatodik helyet kapná az MDF-listán.
Kissé vicces az egészben, hogy az egykori fantompártnak, azaz a Centrumnak nem tetszik egy újabb fantomcímke megjelenése a pártpalettán. Mivel a Centrum Párt országos elnöksége megdöbbenéssel fogadja, hogy a Magyar Demokrata Fórum a Centrum nevének elbitorlásával próbál új szövetségeseket és szavazó bázist szerezni. ''A Centrum Párt figyelmezteti Dávid Ibolyát, hogy hiába bújik a róka a nyúl bőrébe, attól még róka marad!” Tamás Gáspár Miklós pedig kétségbeesett a hír hallatán. ,,Az egészet kétségbeejtőnek tartom" - tette hozzá a filozófus, azt ugyanakkor elismeri: beválhatnak a számítások. ,,Azok szavazhatnak majd erre a listára, akik nem kívánnak Orbán Viktornak kétharmados többséget biztosítani, mert nem bíznak benne, és akik ugyanakkor nem szívesen szavaznak az MSZP-re sem, mert az elmúlt rendszer utódpártjának tekintik.” Bíró Zoltán, az MDF alapítója szerint pedig az MDF és az SZDSZ választási szövetsége teljes politikai és erkölcsi züllést jelent.
Nemcsak arról van szó, hogy az MDF szövetségre lép egy másik párttal, hanem arról is, hogy a vezetés ,,begyűjt oda mindenféle embert Bokros Lajostól Debreczeni Józsefig, és ebből aztán nagyon zavaros képlet kerekedhet ki. Ennek egyetlen markáns vonása van, a teljes politikai és erkölcsi züllés. Azt remélem, hogy ezen a választáson nem tudják átlépni az ötszázalékos küszöböt, ha mégis, akkor a parlamentben erodálódnak tovább. Ha nem így történne, az a nemzet számára katasztrófa lenne" - magyarázta Bíró Zoltán.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..