home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Minden út Pacsérra vezet
Tóth Tibor
2017.07.14.
LXXII. évf. 27. szám
Minden út Pacsérra vezet

A pacséri tófürdő 2014-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

A 65 x 65 méteres, sós gyógyvizű tó felszíne csaknem 2000 négyzetméter, legmélyebb pontja pedig 1,6 méter. A környékünkön egyedülálló tófürdő mellett egy 240 négyzetméteres létesítmény épült Valkay Zoltán tervei alapján: öltözők, vizesblokk és vendéglátóipari létesítmény is várja a vendégeket. Múlt szerdai látogatásunkkor mintegy kétszázan élvezték a tófürdő nyújtotta lehetőségeket.

A pacséri gyógyvíz 1400 méter mélyről tör fel a felszínre. A kútból kikerülve a 72 Celsius-fokos víz a mederben 30-35 fokosra hűl vissza. Ásványianyag-tartalma igen magas: nátrium, kálium, lítium, ammónia, kalcium, magnézium, stroncium, hidrokarbonát, klór, bróm, jód, fluor, nitrát és szulfát található benne. Ezek az elemek kiváló hatással vannak a többi közt a bőrbetegségekre, az izomhúzódásokra, a sérülésekre, valamint az érrendszeri, reumás, légúti és nőgyógyászati megbetegedésekre is. Az erdélyi sóvidék után ez a legsósabb vizű tó.

A termálfürdő létesítésének ötlete még 2004-ben vetődött fel, az első írásos dokumentum pedig, mely az 1400 méter mély kút fúrását irányozza elő, 2008-ban született meg. A projektummal a Tartományi Nagyberuházási Alapnál pályáztak, mely előbb jóváhagyott 100 millió dinárt, majd a gazdasági válság bekövetkeztével végül csak 30 milliót utalt át. 2010-ben kifúrták a kutat, és 1300 méteren 73 fokos termálvizet találtak, melyről az elemzések megállapították, hogy gyógyvízként is használható. A kivitelezőknek hosszabb ideig nem sikerült pénzt szerezniük, így a fürdő érdekében a helyi közösség minden más beruházást minimalizált, és a helyi hozzájárulásból származó, valamint a községi fejlesztési pénzeket ennek a projektumnak a megvalósítására irányította át. 2013-ban elegendő tőke gyűlt össze ahhoz, hogy megkezdődhessen a létesítmény kiépítése. Elsőként a szivattyútelep készült el, pumpákat szereltek bele, majd létrehozták a tavat és felépítették a kiegészítő létesítményeket. Tartományi eszközökből ingyenesen használható parkolót, egy nyertes pályázatnak köszönhetően pedig, szintén tartományi pénzből, 1 km hosszú és 3 méter széles betonutat építettek ki a fürdőtől a bajmoki útig.

Jelenleg a fedett rész befejezésén dolgoznak. A tartományi és a köztársasági alapokból nem részesültek támogatásban, így a költségeket a községi fejlesztési tervből és a helyi járulékból fedezték. A tervek szerint a 800 négyzetméter alapterületű fedett részt — melyben 200 négyzetméter alapterületű gyógymedence kap helyet — szeptember 1-jén adják át rendeltetésének. A belső berendezés elhelyezése, az elektromos vezetékek beszerelése, valamint a belső festés maradt még hátra. A fürdő területén a gyerekek számára játszóteret alakítanának ki, valamint egy röplabda- és focipályát is létesítenének. A fedett gyógymedence 90 centiméter mély lesz. Szaunát is kialakítanak, az egyik kabinban a forró köveket sós gyógyvízzel fogják locsolni.

A fürdőzők rendkívül elégedettek a tófürdő nyújtotta lehetőségekkel, szívesen látogatnak a létesítménybe. A kishegyesi Kocsis Antal a csuklófájdalmát orvosolja a gyógyvízzel.

— Amióta ide járok, egyre kevésbé fáj a csuklóm. A gyógyvíz sok betegségre kiváló, például a tüdőre és a húgyúti fertőzésekre is jó hatással van. Heti egy-két alkalommal jövünk, főleg akkor, amikor már nagyon fáj a csuklóm. Ki kell próbálni, mindenkinek ajánlom.

A helybeli Kiss Nándor már harmadik éve rendszeres látogatója a fürdőnek.

— Havi bérletem van, így ha az időjárás megengedi, naponta jövök. A gerincemmel és a lábammal vannak gondjaim, ám a gyógyvíz rengeteget segített. Az első évben egyedül ki sem tudtam jönni, úgy hoztak, most viszont már a saját lábamon járok ide. A víz meleg, három-négy óra felé pedig már forró. Amíg az idény tart, biztosan itt leszek, sőt, a fedett rész elkészültével a télen is.

A tófürdő mindennap 10-től 19.30-ig várja vendégeit. A belépőjegy felnőtteknek 300, gyerekeknek 200 dinár, a négy év alatti gyermekek számára díjtalan. A kedvezményes jegy 150, a gyerekbelépő 100, a családi jegy pedig 800 dinárba kerül. A havi bérlet a helybelieknek 1500, a máshonnan érkezők számára pedig 3000 dinár.


Szabó Attila felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..