home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Minden út Nemesmiliticsre vezet
Tóth Tibor
2012.06.20.
LXVII. évf. 25. szám
Minden út Nemesmiliticsre vezet

A település központjaA Telecskai dombhátság lábánál elterülő Nemesmilitics földrajzilag ideális helyen fekszik. Nyugatról a község székhelye, Zombor, északról Őrszállás, keletről Sári, délről pedig Csonoplya határolja. Egy kis túlzással azt is állíthatjuk, hogy minden út Nemesmiliticsre...

A település központja

A Telecskai dombhátság lábánál elterülő Nemesmilitics földrajzilag ideális helyen fekszik. Nyugatról a község székhelye, Zombor, északról Őrszállás, keletről Sári, délről pedig Csonoplya határolja. Egy kis túlzással azt is állíthatjuk, hogy minden út Nemesmiliticsre vezet, hiszen a Zomborba utazók, ha akarnák, sem tudnák elkerülni a települést. A kedvező földrajzi fekvés ellenére azonban a külföldi befektetők itt sem tolonganak. Pedig óriási szükség lenne rájuk, hiszen munkahelyekre, mint Vajdaság más településeinek is, égető szükség van.

Az egykori gyógyfürdő újjáélesztése

- Elsődleges célunk új munkahelyek létesítése - kezdi a beszélgetést Vidaković Alex, a helyi közösség tanácsának fiatal és rendkívül ambiciózus elnöke, aki immár 11 éve vesz részt a helyi közösség munkájában, a falu első emberének teendőit pedig 2009 óta végzi. - A falusi turizmus területén próbálkozunk, fő célunk a nemesmiliticsi fürdő újraindítása, ebben nagy lehetőségeket látunk -- Több mint negyven éve nem működik a gyógyfürdő, húsz éve pedig a kávézó és az étterem is bezárta kapuit. Az idősebbeknek Nemesmiliticsről mindjárt a gyógyfürdő jut eszébe, akkoriban távolabbi vidékekről is szép számban jártak ide turisták és gyógyulni vágyók. Főként külföldi befektetőket várunk, mivel azonban egy gyógyfürdő megnyitását számtalan jogi útvesztő nehezíti a befektetők számára, így előbb egy medencékkel teli szabadidős sportközpont megnyitásán gondolkodunk. A későbbiekben, amikor megteremtődnek a feltételek a gyógyfürdő létrehozásához, vétek lenne nem kihasználni a gyógyvíz és a gyógysár jótékony hatását. Az egykori fürdőben áram és víz is van, s az elég romos állapotban levő épület nagyon hasonlít a Palicson található vendégházakra.
A környék gazdag vadban. Valamikor az olasz vadászok nagyszámban látogattak el erre a vidékre, ami jót tett a falunak. A nemesmiliticsiek a határon átnyúló együttműködés keretében a bácsbokodi önkormányzattal közösen egy etno-vadászház létrehozására nyújtottak be pályázatot. Ennek a próbálkozásnak az eredménye még nem ismert, ellenben egy évvel ezelőtt, egy másik pályázaton sikerült a magyarországi partnerrel együtt nyerni.
- A pályázat 18 hónapon keresztül fut, az Unió 50 000 euró értékben pénzeli az aktivitásokat, Zombor város pedig társfinanszírozóként 10 000 euróval vesz részt benne. A pályázati pénzekből a falu központjában egy mini gyermekjátszóteret építettünk, a kisfocipályát bekerítjük, a kapukat újrafestjük, reflektorokat szerelünk fel, és egy lelátót is felállítunk. Vásároltunk egy mobil, szétszerelhető színpadot, melyet évente legalább három alkalommal igénybe veszünk, valamint a civil szervezetek számára létrehoztunk egy irodát, amit az Európai Unió teljesen felszerelt, és bútorokkal látott el. A két település, Nemesmilitics és Bácsbokod, a jószomszédi viszonyok erősítése és ápolása végett 3-3 eseménynek ad otthont évente mindkét faluban. Magyarországon már lezajlott két esemény, amelyen művelődési egyesületeink és sportolóink vettek részt, nálunk pedig az első rendezvényre július 21-én és 22-én kerül sor, amikor a horvát kultúregyesület megszervezi az aratóünnepséget. Augusztusban egy labdarúgótornát rendezünk, amelynek keretében a bácsbokodi idősek és fiatalok egyaránt pályára lépnek. A pályázat zárórendezvényét a jövő év július utolsó szombatján tartjuk, amikor a falunap keretében a nemes előtagú falvak találkozóját is megszervezzük. Magyarországon harminc ilyen település található, Szlovákiában, Ausztriában és nálunk egy-egy, tehát Szerbiában mi vagyunk az egyetlen ilyenek. Az eseményre több száz vendéget várunk, itt lesznek a nemes előtagú települések polgármesterei is, megmutatjuk nekik a hajdani gyógyfürdőt, annak reményében, hátha valamelyikük szemet vet rá, és esetleg befektet a fürdő újjáépítésébe. Ezzel munkahelyek létesülnének, s talán a fiatalok is inkább a faluban maradnának - sorolja az elnök.

Fogyatkozik a lakosság

A falunak jelenleg 2800 lakosa van - a legutóbbi népszámlálás adatai még nem ismertek -, ebből 45 százalék magyarnak, 40 százalék bunyevácnak, horvátnak, 15 százalék pedig szerbnek vallotta magát. A lakosság száma folyamatosan csökken, munkalehetőség híján a fiatalok elhagyják a falut. A 90-es évek háborúi következtében sokan Magyarországon telepedtek le, s bizony a 25-40 éves korosztály hiánya minden területen megmutatkozik. A mezőgazdaságon kívül más munkalehetőség nincs, így a lakosság főleg kukorica- és búzatermeléssel foglalkozik, az utóbbi öt évben azonban nagy lendületet vett a földieper termesztése és a kulen előállítása. A nemesmiliticsi Lemeški kulen egyesület több eseményen is sikerrel szerepelt, az idei újvidéki mezőgazdasági kiállításon Damir Vidaković ezüstéremben részesült. A fiatalok a horvát-bunyevác Lemeš és a Németh László nevét viselő magyar művelődési egyesületben tevékenykednek, de a faluban aktívak a vadászok, a tűzoltók, a sakkozók és a paprikatermelők is. Az utóbbiak szervezetbe tömörültek abból a célból, hogy a minőségi nemesmiliticsi paprikát minél többen megismerjék az országban. Bejegyzett sportegyesület nincs, az idősebbek szabadidősportként labdarúgással, a fiatalabbak pedig a foci mellett még tenisszel foglalkoznak.

Nem adják fel

A fiatalok a sporton kívül a művelődési egyesületekben tevékenykedhetnek. A Németh László Művelődési Egyesületben egy gyermek és egy felnőtt színjátszócsoport, valamint nép- és moderntánccsoport működik. A felnőtt színjátszók decemberben mutatták be Lénárd Róbert Éjféltájt című kortárs komédiáját, s a darabbal a Tordán megtartott Amatőr Színjátszó Találkozón két különdíjat is nyertek: Litvai Karolina a VMMSZ és a VMMI különdíját kapta, és ingyenes rendezői képzésen vehet részt, Mátyus Béla pedig a Magyar Szó különdíjában részesült. A darab színpadra állításában és továbbfejlesztésében rengeteget segített a nemesmiliticsieknek Lénárd Róbert, a darab szerzője, rendezője és Lódi Andrea, a VMMI munkatársa, akik a szemle előtt rámutattak a hiányosságokra, hibákra és kijavították őket.
- Hosszú idő után újra érdeklődnek a gyerekek a színjátszás iránt - mondta Litvai Karolina a felnőtt színjátszó csoport tagja, a gyermekszínjátszó csoport rendezője. - Munkahelyi elfoglaltságom miatt nem tudok folyamatosan foglalkozni velük, de Dujmovity Eleonóra csoportvezetővel együtt azért igyekszünk minél jobban felkészíteni őket a fellépésekre. Móricz Zsigmond Túrós felügyelő című rövid jelenetével először az Ötösfogaton léptünk színpadra, majd Nóti Károly A cég arája című jelenetét adtuk elő a bácsfeketehegyi diákszínjátszó találkozón. A csoportba egyelőre 7-8. osztályos tanulók járnak, de az utóbbi időben az 5-6. osztályosok is érdeklődést mutatnak iránta. Lódi Andrea segít majd a darabválasztásban, hiszen olyasvalamit szeretnénk velük eljátszani, amiben otthon érzik magukat, ami közel áll hozzájuk, szeptembertől pedig egy hosszabb darab betanulásába is belevágnánk. A csoportot alkotó hét gyermek óriási becsvággyal dolgozik, s a darab is kedvező fogadtatásra talált a közönség körében. A néptánccsoport egy kis szünet után készül a nyári rendezvényekre. A koreográfia elkészülte előtt az egyik gyereknek eltört a lába, s abba kellett hagyni a munkát. Épp a napokban beszéltük meg Báló Józseffel, a csoport koreográfusával, hogy befejeznénk az elkezdett koreográfiát. Mátyus Valéria vezetésével az alsósokból és felsősökből álló moderntánccsoport a nyári szünet után szeptembertől folytatja a munkát. Nagyon kevés a magyar gyerek, s abból a kevésből sem mindenkit érdekel a néptánc, a színjátszás. De nem adjuk fel, hiszen a magyar kultúrát, a hagyományainkat ápolnunk kell.

Ősztől hét magyar elsős az iskolában

Nemcsak a művelődési egyesületben, hanem a Testvériség-egység Általános Iskolában is egyre kevesebb a gyerek. Összesen 204 tanuló koptatja a padokat, ebből 59 diák (24 alsós, 35 felsős) magyar tagozaton tanul.
- Tavaly és tavalyelőtt hat magyar elsősünk volt, ősztől hét lesz. A magyar elsősök száma általában csökken, most azonban, igaz, csak egy tanulóval, de növekszik, ami azért számunkra sokat jelent. A magyar tanulók száma ősztől 59 marad, mivel ugyannyi nyolcadikos ballag, mint amennyi elsős beiratkozik. Iskolánk diákjai több versenyen is kiválóan szerepeltek. Az utóbbi néhány évben magyar nyelvből több első helyet szereztek a községi és a körzeti megméretéseken, s részt vettek a köztársasági versenyen is. Emellett biológiából, kémiából és földrajzból is szép eredményeket értünk el - mondta Cselenák Valéria, az iskola pedagógusa.

Több nyertes pályázat

Az utóbbi években a falu vezetősége több pályázaton is nyert, melyek által jelentős beruházások valósultak meg. A fent felsoroltak mellett több nyári utat kővel szórtak le, évente egyet aszfaltoznak, az idén pedig a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság támogatásából a főutakra kapcsolódó nyári utakat zúzott kővel borítják, s ezzel megakadályozzák a sár kihordását a főutakra. Folyik az ivóvízhálózat korszerűsítése, a központi kis házikó rendbetétele, készen állnak a tervek az esővíz-elvezető csatorna főtervének kidolgozására, de a tervek között szerepel a szennyvízelvezető csatorna kiépítése is.
Az élet azonban nemcsak munkából áll, időt kell szakítani a szórakoztató rendezvények látogatására is, amiben Nemesmiliticsen nem lesz hiány a nyáron. Június 30-án kulenfesztiválra várják az érdeklődőket, július 21-én és 22-én aratóünnepségre kerül sor a faluban, augusztus 4-én pedig a falunap keretében megrendezik a hagyományos és nagy tömegeket megmozgató paprikásfőző versenyre is, mely rendszerint hajnalig tartó utcabállal zárul.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..