home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Minden OK. Vagy mégsem?
Tóth Lívia
2016.04.24.
LXXI. évf. 16. szám
Minden OK. Vagy mégsem?

Az idén is maratoni programmal várta az érdeklődőket a Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedője. A Zentai Művelődési Házban reggel kezdődött meg és az éjszakába nyúló órákban ért véget a találkozó, melyen nyolc előadást (egyet versenyen kívül) és tizenkét rövidebb-hosszabb filmet láthattak a legkitartóbbak.

Közönségben egyébként egész nap nem volt hiány, a kamaradarabokat sokan a lépcsőkön, a padlón ülve vagy éppen állva nézték végig.

Az ifjú filmesek Tiszakálmánfalváról, Oromhegyesről, Szabadkáról, Magyarkanizsáról és Zentáról érkeztek, viszont a színpadi produkciók esetében nem volt ilyen hosszú a települések listája: az öt szabadkai előadáshoz hármat adtak hozzá a zentai fiatalok.


Gergely Árpád felvételei

Mindkét kategóriában sokszínű volt a témaválasztás. A két-három, illetve az öt-hat perces szórakoztató, esetleg elgondolkodtató míves kis remekek mellett láthattunk egy 15 perces dokumentumfilmet is, melyben oromhegyesi polgárok idézték fel azokat a második világháborúhoz kapcsolódó történeteket, amelyeket maguk éltek át vagy esetleg másoktól, leginkább a családtagjaiktól hallottak.

A Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszóinak előadása Reginald Rose Tizenkét dühös ember című legendás alkotása nyomán született meg, a szabadkai Középiskolások Diákotthona csapatának tagjai pedig Franz Kafka A per című klasszikusához nyúltak, annak alapján hozták létre a produkciójukat. A műsorban három szerzői darab is szerepelt. A Tudathasadás szimptómái című, a pozitív és a negatív oldal harcáról szóló szövegcentrikus játékot a zentai Nagy Abonyi Dávid írta, és ő volt a rendezője, illetve az egyik szereplője is. Szarka Áron A kék madár tollából címmel saját egyszemélyes drámájában mutatta meg, hogyan szippantja be korosztályát a virtuális világ, a közösségi oldal, a számítógépes játék.

A történet elején a fiú elutasítja, hogy olyan legyen, mint a többiek, de aztán rájön, hogy a sportsikereiről, a tanulmányi eredményeiről senkinek sem beszélhet, mert mindenki a Facebookon lóg. A szabadkai Kosztolányi Dezső Gimnázium diákjai Minden OK címmel készítették el a tabukat döngető szabad asszociációikat, és a darabban természetesen az derül ki, hogy semmi sem OK. A lendületes, gyakran elsöprő erejű vallomásokban jelen volt a szenvedély, a düh, a fájdalom, az agresszió, a számonkérés és a kibeszélés kényszere is. A szereplők egységes csoportot alkottak, mégis mindannyian megőrizték a saját egyéniségüket, arcukat.

Érdekes volt látni, hogy a középiskolás színjátszók akkor is hitelesek, amikor a saját dolgaikkal, a generációs gondjaikkal foglalkoznak, és akkor is, amikor tőlük látszólag távol álló témákhoz, szociális és társadalmi kérdésekhez nyúlnak.

A zsűri tagjai az idén Kovács Frigyes színművész-rendező, Kálló Béla színművész-rendező, K. Kovács Ákos operatőr és Oláh Tamás dramaturg voltak. Amíg meghozták a döntésüket, addig a Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszóinak egy másik, nem középiskolásokból álló csoportja előadta A bogyósgyümölcskertész fia című Háy János-regény alapján készült tragikomédiát, Lőrinc Tímea rendezésében.


FŐDÍJAK:

A legjobb előadás: a Kosztolányi Dezső Gimnázium csapata (Szabadka), MINDEN OK — Szabad asszociációk tabuk nélkül (rendező: Kucsov Borisz)

A legjobb csapat: Népkör, Fabula Rasa Színjátszó Grund (Szabadka) — Tasnádi István East Balkán című darabja (rendező: Greguss Zalán és Ralbovszki Csaba)

Az innovációért járó díj: Polaroid (Zenta), Nagy Abonyi Dávid: Tudathasadás szimptómái

A legjobb női szereplők: Imamović Ines (a Kosztolányi Dezső Gimnázium csapata, Szabadka), Dedovity Tomity Dina (Népkör, Fabula Rasa Színjátszó Grund, Szabadka)

A legjobb férfi szereplők: Tóth Bálint és Szeles László (a Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszói)

A legjobb film: Puska Official (Zenta)

A legjobb műfaji díj: A végső találkozás (Zenta)

A legjobb vágó: Zemkó Gábor (Szabadka)


KÜLÖNDÍJAK:

A Zentai Magyar Kamaraszínház előadásának megtekintése: a Kosztolányi Dezső Gimnázium csapata (Szabadka)

A szabadkai Népszínház előadásának megtekintése: Polaroid (Zenta)

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház előadásának megtekintése: Népkör, Fabula Rasa Színjátszó Grund (Szabadka)

Az Újvidéki Színház előadásának megtekintése: a Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszói (Zenta)
A Szabadkai Gyermekszínház előadásnak megtekintése: Középiskolások Diákotthona (Szabadka)

A Tanyaszínház különdíja (részvétel az idei előadásban):

Szarka Áron (Középiskolások Diákotthona, Szabadka), Budinčević Krisztián (Népkör, Fabula Rasa Színjátszó Grund, Szabadka)

Részvétel a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók kilencedik táborában:

Gulyás Gabriella (Szabadka), Körmöci Norbert (Zenta)

A Képes Ifjúság különdíja: Dupák Fanni (a Zentai Magyar Kamaraszínház diákszínjátszói)
A Hét Nap különdíja: Balla Georgina (Középiskolások Diákotthona, Szabadka)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..