home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Milyen lesz az Európai Unió jövője?
Talpai Lóránt
2017.03.11.
LXXII. évf. 10. szám
Milyen lesz az Európai Unió jövője?

Jean-Claude Juncker bemutatta a Fehér Könyvet — Ukrajna vízummentességet kapott — Három évtized után választottak miniszterelnököt Szudánban —

Jean-Claude Juncker bemutatta a Fehér Könyvet

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke bemutatta az Európai Unió jövőjéről szóló úgynevezett Fehér Könyvet, mely öt lehetséges forgatókönyvet vázol fel a Brexit utáni integráció jövőbeli fejlődési irányáról. „Ideje megalkotni azt az európai jövőképet, amelyen együtt dolgozhatnak az Egyesült Királyság kilépése után bennmaradó tagállamok” — közölte Juncker.

A Fehér Könyv öt jövőbeli lehetőséget vázol fel. Az első a status quo megőrzéséről szól. A második értelmében az Európai Unió fokozatosan leszűkítené az integrációt az egységes belső piac területére. A harmadik opció lényegében a többsebességes Európa gondolatát vázolja fel. A negyedik forgatókönyv értelmében a tagállamok mélyítenék az együttműködést bizonyos kérdésekben — például a kereskedelem, a migráció, az egységes külpolitika vagy a határvédelem terén —, melyekben gyorsabbá és hatékonyabbá válna a döntéshozatal, összességében azonban szűkítenék a közös fellépés területeit. Az ötödik opció a föderális Európa irányába való elmozdulás, minden területen fokoznák az integrációt, teljesen egységesítenék a belső piacot.

Ukrajna vízummentességet kapott

Az ukrán állampolgárok számára szabad uniós beutazást szavatoló vízummentességről egyeztek meg az Európai Parlament képviselői és a Miniszterek Tanácsa tárgyalói. Az EP sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a vízummentesség azokra az ukrán állampolgárokra vonatkozik, akiknek biometrikus útlevelük van. A könnyített uniós beutazást segítő vízummentesség értelmében Ukrajna polgárai 90 napig tartózkodhatnak az Európai Unió tagállamaiban üzleti célból, turistaként vagy családi okokból. Az egyezményt ezután az Európai Parlament állampolgári és igazságügyi szakbizottságának, illetve a parlament egészének is jóvá kell hagynia, mielőtt hivatalosan érvényesítené az Európai Unió minisztereinek tanácsa.

Három évtized után választottak miniszterelnököt Szudánban

Mintegy harminc év után Szudánnak ismét lesz miniszterelnöke. Omar el-Besir államfő Bakri Haszan Szaleh első alelnököt jelölte erre a tisztségre. Az új elnök már le is tette a hivatali esküt, és hozzálátott kormánya megalakításához. A szudáni parlament 2016 decemberében módosította az alkotmányt, létrehozva ezzel a miniszterelnöki tisztséget, melyet az ellenzék követelt a hatalommal folytatott nemzeti megbékélési tárgyalásokon. Besir elnök elfogadta az ellenzék javaslatát — azzal, hogy a végrehajtó hatalom továbbra is az ő kezében összpontosul, illetve a kormánytagok kijelölése, menesztése is a hatáskörében marad.

Omar el-Besir 1989-ben katonai puccsal ragadta magához a hatalmat, majd felfüggesztette az alkotmányt, betiltotta a politikai pártokat, feloszlatta a parlamentet és megszüntette a miniszterelnöki tisztséget. Négy év múlva lett államfő, ezután pedig még négyszer választották újra.


Nyitókép: MTI.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..