home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Milyen lehet a róka hangja?
Zvekán Péter
2013.10.09.
LXVIII. évf. 41. szám
Milyen lehet a róka hangja?

A mai világnak folyamatosan szüksége van az őrült dolgokra. Manapság mindenki komoly munkát szeretne, komoly célokat akar elérni az életében, szóval menő lett komoly embernek lenni. Ez viszont stresszel jár. Nos, egy ilyen környezetben időnként igazán jólesik egy kis önfeledt agyeleresztés.

Az ez iránti igény kitűnő példája a tavalyi Gangnam Style. Psy a betegesen laza klipjével és az európai ember számára szinte teljesen érthetetlen szövegével mindenkit lesöpört a YouTube-ról. Online még mindig ez a legtöbbször megtekintett videó a maga csaknem kétmilliárdos nézettségével.

Most azonban vírusként terjed egy norvég szerzemény, mely arról szól, hogy milyen hangja lehet a rókának. Ezt egy svéd komikusduó, egy testvérpár találta ki csupán azért, hogy reklámozza a saját esti műsorát. Vegard és Bard Ylvisaaker Ylvis néven már a múltban is készített vicces klipeket, de ekkora sikere még egyiknek sem volt. Valójában az egész a véletlen műve. A fiúk tettek egy szívességet az amerikai Stargate produkciós irodának, mely ezért cserében segített nekik elkészíteni a szóban forgó klipet. A Stargate-nek ez elég rossz üzlet volt, de mindenki legnagyobb meglepetésére vállalta. Hangsúlyoznom kell, hogy a szerzeményben a szöveg a legbrutálisabb. Elmondják benne, hogy számos állatnak ismerik a hangját: tudják például, hogy a macska azt mondja, miau!, a kutya pedig azt, hogy vau!, de mit mondhat a róka? A laza 3 perc 45 másodperc alatt erre a kérdésre olyan lehetséges válaszokat kapunk, mint a wa-papa-papa-pow! vagy a fraka-kaka-kaka-kow! Zseniális ugye? Még az a kérdés is felmerül a dalban, hogy mit mondana a róka, ha találkozna egy barátságos lóval. Mondjuk, ez angolul poénosabb, mert a morse és a horse szó hangzása ugyebár majdnem megegyezik. A számból azt is megtudhatjuk, hogy a róka hangjának titka egy ősi rejtély, s bár tudják, hogy a róka valahol az erdő mélyén rejtőzik, abba képtelenek beletörődni, hogy nem ismerik a hangját. „Róka, elárulod nekünk ezt a titkot, vagy örök rejtély marad?” — teszik fel neki a kérdést.

A videoklipben persze rendes a vörös szőrű állat: végül táncra perdül és dúdol egyet. Így megoldódik a rejtély, és mindenki megtudhatja azt, amire annyira kíváncsi volt: hallhatta a róka hangját. A klipet egyébként feldobja, hogy a testvérpár a Norwegian Film Institute-ból bérelt rókajelmezekben táncol egy erdő közepén, s úgy elmélkedik erről a fontos kérdésről. Az film 2013. szeptember 3-án került fel a világhálóra, és 20 nap leforgása alatt több mint 50 millióan megtekintették (október 9-én, írásunk megjelenése napján pedig már több mint 100 millióan). A fiúkat annyira meglepte a dolog, hogy nem tudnak mit kezdeni vele. Az elmúlt néhány napban számos kiadóház kereste meg őket jobbnál jobb ajánlatokkal, de ők egyszerűen képtelenek dönteni — már csak azért is, mert elsősorban komikusok. Mint már említettem, van egy saját heti műsoruk, melyben a poénkodáson és a vendégekkel való beszélgetésen van a hangsúly. Azzal tisztában vannak, hogy a kiadóházak nyújtotta lehetőséget meg kell valahogyan ragadniuk, de vajon hogyan?! A műsor sajnos teljesen lefoglalja őket, és még nem tudják, miként lehet a két dolgot összeegyeztetni. Noha a dallal világhírnevet szereztek, a szívük azt súgja, Norvégiában kell maradniuk. Egyvalami biztos: a The Foxot kislemezen is kiadják majd.

Kicsit kaotikus az egész, de így van ez, amikor egy laza poénból világszenzáció lesz. A szerzeménynek köszönhetően rengeteg fellépésre hívják őket, még a világhírű The Ellen Show-ban is szerepeltek. Szerény véleményem szerint ez az alkotás nem fogja ugyan túlszárnyalni a Gangnam Style sikerét, mégis azt javaslom, akinek van még 3:45 perc szabad ideje, nézze és hallgassa meg Ylvis The Fox című dalát:

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..