home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Milyen beltéri lépcsőt válasszunk?
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2018.12.05.
LXXIII. évf. 48. szám
Milyen beltéri lépcsőt válasszunk?

​​​​​​​Az emeletes házak egyik fontos eleme a beltéri lépcső. Eleinte nem foglalkozunk ezzel a kérdéssel, úgy gondoljuk, ráérünk kitalálni, milyen legyen, de ez nem így van.

Nagyon fontos elmélyedni a lépcsők világában, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy elsősorban biztonságosak és időtállóak legyenek, valamint a környezetbe is beolvadjanak, ne foglalják el a fél előszobát vagy a nappalit.

 

Tervezzük meg!

A feljárót az épület szerkezetéhez kell megtervezni a megfelelő helyre, hiszen ki kell hagyni a helyet neki a mennyezeti részen. Rossz tervezés esetén az átépítés nem kis költséggel jár. Fontos, hogy vegyük figyelembe az ergonómiai méreteket a tervezési előírások, szabványok betartásával.

A számításokhoz felhasználhatjuk a szabványokban jelen levő adatokat, vagyis egy fellépő magassága legfeljebb 20 centiméter lehet, a belépő pedig minimum 23 centiméter. A fejmagasságnál vegyünk legalább 200 centimétert. Biztonsági okokból a lépcső és a korlátelemek közötti nyílás maximum 12 centiméter lehet, a karfa magassága legalább 90 centiméter, de ha 3 méter feletti galériánk van, akkor ott a karfa magasságának 100 centiméternek kell lennie.

Galériához vezető lépcső

A nagy belmagasságú otthonokban levő galériák kialakításához utólag szükséges feljárót építeni. Ekkor is vegyük figyelembe a méreteket. A galériát legalább 3-3,5 méteres belmagasságú otthonokban lehet kiépíteni, alacsonyabbak esetén nem lesz kényelmes. Itt is lényeges, hogy mindenképp betartsuk az ergonómiai előírásokat, illetve azt is, hogy ne vegyünk el túl nagy területet a lakótérből.

Lépcsőtípusok

A lépcső fajtája előtt vegyük tehát figyelembe, mekkora a helyiségünk, ahová tervezzük, van-e ablak, majd legyen összhangban a belsőépítészeti és a lakberendezési stílussal is. A feljárók lehetnek két-, illetve egygerinces fémszerkezetesek, előre gyártott modullépcsők. Készülhetnek gipszkartonból, fából, ám a legelterjedtebb — ha van elég helyünk — a betonlépcső. Formáját tekintve lehet csigalépcső vagy lebegő konstrukció.

Legyen-e korlát, vagy sem?

Ez a fontos döntés elsősorban biztonsági okok miatt lényeges. Természetesen attól is függ, hogy van-e kisgyermek a családban. Sokan ennek tudatában is vállalják a korlátnélküliséget, amit felelőtlenségnek tartok, hiszen meg lehet ugyan tanítani a kisgyermekeket, hogyan járjanak le-fel a lépcsőn, de náluk sokszor előfordulnak hirtelen mozdulatok, melyek bizony balesettel végződhetnek, még korlát megléte esetén is.

Az is elképzelhető, hogy a lakásunk berendezési stílusa kívánja meg a modernebb kialakítású lépcsőkorlátot — mindennek csak a képzeletünk szabhat határt.

A lépcső anyaga

Leginkább a fa-, a beton- és az üveglépcsők az elterjedtek. Ha betonlépcsőt választottunk, akkor azt a megfelelő burkolóanyaggal kell bevonnunk, mely lehet szőnyeg, laminált padló, fa vagy padlócsempe.

Biztonság mindenekelőtt

A lépcsők, legyenek bel- vagy kültériek, minden korosztály számára veszélyforrások. Egy árnyék, rossz fényhatás, helytelenül beszerelt világítótest is balesethez vezethet. A lépcsőfok túl sima felülete is veszélyes lehet. A baj elkerülése érdekében gondoskodjunk a csúszásmentesítésről — szalagok, csúszásgátló lapok, gumi lépcsőborítás formájában. A kisgyermekek védelme érdekében elsősorban a korlátot említettem, viszont kis ajtók is felszerelhetőek a fel- és a lejáróhoz, hogy a kicsik csak akkor közlekedjenek, amikor a felnőttek is jelen vannak.

Hasznos terület

Ha tudjuk, melyik forma, típus felel meg nekünk, azt is kitalálhatjuk, hogy milyen tárolót hozzunk létre a feljárónk alatt. Ezáltal kihasználjuk azt a másra úgysem alkalmas helyet.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..