home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Milyen a jó íróasztal?
(re)
2014.09.17.
LXIX. évf. 38. szám
Milyen a jó íróasztal?

Gyermekünk iskolába indult. Naponta használja majd az íróasztalt. Nem mindegy tehát, hogy milyet választunk, hol helyezzük el a szobában, és hogy milyen székkel párosítjuk.
Íme néhány jó tanács annak érdekében, hogy gyermekünk kényelmesen ülve, gerincét nem megterhelve tanulhasson.

Együtt kell nőnie a gyerekkel

Tudni kell, hogy a kis nebuló a gyermekíróasztalt legfeljebb 4-5 évig tudja használni. Gyorsan „kinövi”, ezért idővel nagyobbat kell vennünk. Az alsós korosztálynak megfelelő íróasztal legyen időtálló, az oldalán méretes fiókokkal, az asztal alatt pedig legyen elég hely a lábnak. Az asztal és a fiókok szélei — ha csak lehet — legyenek lekerekítve. A fémfogantyúk jobbak, mint a műanyagból készültek. Nem jó, ha az asztal lapja szálkásodik, mivel a gyermek tanulás közben megsérülhet. Nem árt, ha az íróasztalnak van lábtartója is, mert ezáltal a gyerkőc egyenesebb háttal tud ülni.

Kerüljön az ablak elé!

Az íróasztal mindig az ablak elé kerüljön. A gyermek soha sem üljön háttal az ablaknak. A szék legyen állítható, ha lehet, forgószéket vásároljunk, hogy a gyerek könnyebben tudjon vele odébb húzódni, amikor tanulás közben ki szeretne venni valamit a táskájából, a szekrényből stb. A szék támlája legyen hosszúkás, hogy a gyerkőc a teljes hátával tudjon nekitámaszkodni. Meg kell tanítani a nebulónak, hogy a széket az asztalig behúzva használja, mert a háta így egyenesen áll. Ezzel megelőzhetjük az esetleges gerincferdülés kialakulását.

Legyen vidám, színes!

Az íróasztal a tanulók „munkaasztala”, ahol naponta több órát is eltölthetnek. Éppen ezért az íróasztal legyen színes, vidám, hogy a gyerek minél nagyobb kedvvel használja! Figyelem: a számítógépet ne az íróasztalon helyezzük el, mert elveszi a helyet a tanuláshoz szükséges füzetektől, könyvektől, térképtől stb. 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..