home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mi vagyunk a Grund!
Tóth Lívia
2018.07.07.
LXXIII. évf. 27. szám
Mi vagyunk a Grund!

Igazi slágerdarabbá vált a budapesti Vígszínházban A Pál utcai fiúk musical.

A 2016. novemberi bemutatója óta, tehát csaknem két éve, folyamatosan telt házzal játsszák, miközben sokan sportot űznek abból, hogy hányszor látták.

Pedig nem egyszerű jegyet szerezni — nekem több hónapomba került, mire sikerült az egyik ismerősöm ismerőse révén, aki részese a darabnak —, a belépőket pillanatok alatt szétkapkodják, majd nemcsak dupla, hanem háromszoros áron is kínálják a Vaterán.

A csapat minden tagja helyes, tehetséges fiatalember, a lányok, sőt, az anyukák is imádják őket, a közönség hatalmas tapssal, ovációval fogadja a dalokat, közöttük a már közismertté vált Mi vagyunk a Grund! címűt. Mert: „mért félnénk, mért élnénk, ha nem egy álomért?”

 


A magyar irodalom egyik legismertebb és legszívbemarkolóbb alkotása, A Pál utcai fiúk felnőtteket, fiatalokat egyaránt megérint. Általa megtanultuk, mi az Einstand, és még mi is, akik nem tegnap olvastuk, emlékezünk a gittegyletre, a füvészkertre, a fürdetésekre, a grundért vívott csatára. És természetesen a gyenge, törékeny, ám hatalmas lelkű Nemecsekre, akinek csupa kisbetűvel írták le a nevét. 

Az 1907-ben megjelent regényt egy évvel korábban kezdte el folytatásokban közölni a Tanulók Lapja című ifjúsági folyóirat. Érdemes elgondolkozni, miért élt túl a történet több mint egy évszázadot, és hogyan vált legendává a budapesti VIII. kerületben található Pál utca, ahova manapság turisták járnak fényképezkedni a könyv hőseit megjelenítő szoborcsoporttal.
 
 

A regény Grecsó Krisztián író átiratában került színpadra, a zenét és a szöveget a Dés László — Geszti Péter-szerzőpáros jegyzi, a rendező Marton László. Rendkívül jónak tartom, hogy a sztorit nem értelmezik újra, nem aktualizálják — nincs is rá szükség —, valóban A Pál utcai fiúkat látjuk. Én kiemelném még Horváth Csaba koreográfus és Khell Csörsz díszlettervező munkáját is, hiszen a dalszövegekkel és a zenével együtt a mozgás meg a látvány adja meg azt a nagyszerű összképet, amely élvezetessé és jól működővé teszi az előadást. 

És a srácok, akiket elsőként kellett volna említenem: Vecsei H. Miklós (Nemecsek), Wunderlich József (Boka), Józan László (Áts Feri), Király Dániel (Csónakos), Tóth András (Kolnay), Csapó Attila (Geréb), Zoltán Áron (Barabás), Kurucz Ádám (Weisz), Csiby Gergely (Richter), Medveczky Balázs (Csele), Kovács Olivér (Leszik), Ember Márk (az idősebb Pásztor), Nádas Gábor Dávid (a fiatalabb Pásztor), Tóth Máté (Szebenics) és nem utolsósorban a Rácz tanár urat alakító Fesztbaum Béla.

A hanganyagból a Tom-Tom Records gondozásában készült kiadvány platinalemez lett, melyet az alkotógárda a 150. előadás után vett át. Emellett egy éve szórakoztatja a nézőket a szereplőkből összeállt A Grund — vígszínházi fiúzenekar is. 


A Vígszínház felvételei
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..