home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Mi lesz kötelező?
Fehér Márta
2018.04.22.
LXXIII. évf. 16. szám
Mi lesz kötelező?

Agatha Christie-t „kiselejtezték” — Kutyaharapást – ellenőrzéssel? — Majd adok én neked!

Agatha Christie-t „kiselejtezték”

A krimi koronázatlan királynőjének művei biztosan nem kerülnek rá a gimnazisták háziolvasmány-listájára, Tolkien A Gyűrűk Ura című regénye viszont a választható könyvek között lesz. Szeptembertől változik az irodalmi program a szerbiai gimnáziumokban — huszonhat év után ez lesz az első nagy módosítás, a szakemberek pedig most tekintik át, mi kerül a kötelezők közé. A bizottság figyelembe vette a közvéleményt, és kiselejtezte Agathát, Homérosz két örökzöldje, az Iliász és az Odüsszeia viszont marad a listán. Köztes megoldásként A Gyűrűk Ura választható olvasmány lehet. Hogy milyen újdonságokat tartalmaz még a program, azt egyelőre nem tudni, Mladen Šarčević miniszter viszont kijelentette, hogy papíron a diákok túl sok házi olvasmányt kaptak, a gyakorlatban azonban alig olvasnak. Azt is bejelentette, véget vetnek annak, hogy az iskolakönyvtár azok mentsvára legyen, akiknek nincs ki az óraszámuk, mivel a jövőben kötelesek lesznek irodalmi esteket, egyéb eseményeket és vitaesteket szervezni az elolvasott művekről. (B92)

 

Kutyaharapást — ellenőrzéssel?

Hat év alatt 77 500 embert harapott meg kóbor kutya Szerbiában, az önkormányzatok ezért legalább 25 millió euró kártérítést fizettek ki. A helyi szintű gazdasági fejlesztéssel foglalkozó szövetség (NALED) és a legnagyobb szerbiai állatvédő szervezet (ORCA) közös kerekasztal-beszélgetésén, a Szerbia Palotában elhangzott, annak ellenére, hogy növekszik a kutyamenhelyek száma az országban, a várt eredmények elmaradtak, ezért új intézkedések szükségesek, helyi és országos szinten egyaránt. A szervezők országos stratégiát, valamint helyi programokat sürgetnek, hiszen a városok és községek majdnem 80 százalékának nincs ilyen terve. Branislav Nedimović miniszter azt ígérte, korszerűsítik a törvényt, új eljárást dolgoznak ki a kóbor ebek okozta gond megoldására, menhelyeket hoznak létre, intenzíven népszerűsítik a felelős állattartást és az örökbefogadást, valamint az ivartalanítást. A NALED vezetőségi tagja arra is rámutatott, egységes kártérítési nyilvántartást kellene vezetni, hogy kiszűrjék azokat, akiket „rendszeresen” megharapnak a kutyák, hiszen sokan visszaélnek a 25 000-től 100 000 dinárig terjedő kártérítés kínálta lehetőséggel. (B92)

 

Majd adok én neked!

A statisztikai adatok szerint a szerbiai gyerekek mindössze egyötödét nevelik erőszakmentesen. Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága 41 ajánlást fogalmazott meg Szerbia számára, köztük a gyermekverés betiltását. A minisztérium szerint új törvények elfogadása, a gyermekjogi ombudsman intézményének bevezetése és a rendszerszerű ellenőrzés lehet a megoldás. A Szerbiai RTV arról írt, hogy a hír nemcsak a közvéleményt osztotta meg, hanem a pszichológusokat is. Az egyik tábor úgy vélekedik, hogy az állam és a törvény nem írhatja elő, miként neveli az ember a gyermekét, a másik tábor pedig azt emeli ki, a verés nem nevelés. A miniszter szerint nem büntetni szeretnék a szülőket, ha kezet emelnek gyermekükre, hanem segíteni őket, hogy erőszakmentes nevelési eszközöket alkalmazzanak. (Szerbiai RTV)


A nyitókép illusztráció: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..