home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Mi lesz a két magyar nyelvű sajtókiadvány sorsa?
Talpai Lóránt
2012.09.12.

Mint ismeretes, a svájci Ringier és a német Axel Springer kiadóvállalatok tulajdonában levő Blic című napilap az idei év tavaszán magyar nyelvű mellékletet indított Édes Otthon címmel. A kiadvány szombatonként jelent meg. Az Édes Otthonon kívül az évnek ugyanebben a szakaszában még egy magyar nyelvű sajtótermék látott napvilágot Szabadkán, Szabadkai Magyar Hírlap címmel.

A Hírlap a köztájékoztatási műsorok és projektek támogatására 2012 februárjában meghirdetett pályázaton nyerte el a fenntartásához szükséges anyagiakat. Úgy tűnhet azonban, hogy a két sajtótermék tiszavirág-életű lesz, hiszen néhány hónap elteltével megszűnhetnek. Hogy mindez ideiglenesen történik-e, vagy sem, arról Hadzsy Jánost, a Szabadkai Magyar Hírlap főszerkesztőjét kérdeztük:
-- Az eredeti terv szerint a nyár végére kisebb szünetet iktattak be a lap tulajdonosai, ezért nem jelent meg az utóbbi időszakban a Szabadkai Magyar Hírlap. Abban egyeztünk meg, hogy szeptembertől újra indul, habár igaz, hogy engem még nem kerestek meg ezzel kapcsolatban. De nem gondolom azt, hogy megszűnne, hiszen a hónap elején járunk, tehát még akár a hónap közepén is újraindulhat. Személy szerint az a véleményem, hogy kár lenne, ha esetleg a továbbiakban mégsem jelenne meg, mivel a Szabadkai Magyar Hírlapba mindenki írhatott. Nem válogattuk meg azt, hogy ki az, aki írhat, és ki az, aki nem, ezért semleges sajtóorgánumnak tartottam. Habár tudom, hogy bizonyos köröknek nem felelt meg Szabadkán, de az emberek, illetve olvasók szerették. Még én is meglepődtem azon, hogy mennyire jó fogadtatásra talált az olvasók részéről. Én tehát továbbra is bízom abban, hogy a jövőben is megjelenik, hiszen a történet úgy is indult, hogy Szabadkának legyen egy szabad, illetve nem elkötelezett sajtóorgánuma. Természetesen minden újság tartozik valahova, hiszen megfelelő pénzügyi keret és támogatás nélkül nem működhet semelyik sem. Összegezve az elhangzottakat, én a jelenlegi átmeneti szünetet inkább egyfajta nyári szünetként fogom fel, s nem gondolom azt, hogy megszűnne a Szabadkai Magyar Hírlap.”

Pressburger Csabát, a Blicben megjelenő Édes Otthon c. melléklet szerkesztőjét is megkérdeztük a kiadvánnyal kapcsolatba. Annyit mondott, hogy ő csak külső munkatársként, szerkesztőként dolgozott a lapnak, tehát csak a napilap illetékesei, illetve szerkesztője tudhat pontosat mondani a melléklet jövőjével kapcsolatban.

Információink szerint a napilapnál nem történt érzékelhető példányszám-növekedés az utóbbi időszakban. Ellenkezőleg, inkább csökkent a példányszáma, ezért a lap több mellékletét is meg kívánja szüntetni, közöttük az Édes Otthont is. Azaz a magyar nyelvű melléklet megszűnését egyértelműen pénzügyi okokkal indokolják.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..