home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Mi is az a QuizNight?
Szerda Zsófi
2015.10.11.
LXX. évf. 40. szám
Mi is az a QuizNight?

Kocsmakvíz. De nem csak az. Egy remek lehetőség, hogy egy baráti kör találkozzon, összejöjjön, közösen gondolkozzon, néhány órára ne nézze a mobiltelefonját (hiszen a játék alatt ez tilos is), és játsszon. Mert játszani jó és játszani kell. Nem számítógépekkel, hanem emberekkel.

De mi is az a QuizNight? Honnan ered? Természetesen az esős, borús angolszász vidékről, ahol a kocsmakultúra igen magas szinten művelt ágazat, és az időjárás okozta rosszkedven már csak egy pofa sör segít az ivóban. És ha már a falu apraja-nagyja ott van, miért is ne játszanának valamit?! Hát így kezdődött ez az egész. Az angol vidéken pubquiz néven ismeretes, ez magyarul bárkvízt vagy kocsmakvízt jelent. A játékot — mint a neve is mutatja — jellemzően bárokban, kávézókban, pubokban rendezik meg minden hétfőn — Magyarországon több városban, Ausztriában Grazban, illetve már egy éve Vajdaságban is, jelenleg négy városban: Szabadkán, Magyarkanizsán, Zentán és Újvidéken. Az átlagos kvízjátékokkal szemben itt nem egyéni játékosok versenyeznek, hanem csapatok.

A QuizNightra öt-hat fős csapatokkal lehet jelentkezni. Ez az optimális létszám, ennél lehetnek kevesebben és többen is. Az utóbbinak azonban pontlevonás a következménye, hiszen több agy többet tud (remélhetőleg). A kvízen való részvételhez csak el kell látogatni az egyik játékra a hozzánk legközelebbi helyszínen, és kérni egy válaszlapot a kvíz vezetőjétől. A részvétel ingyenes, viszont a végén italokat lehet nyerni — ez kocsmánként változó. Természetesen a nagy érdeklődésre való tekintettel, aki rendszeres játékos szeretne lenni, annak nem árt idejében helyet foglalnia, hiszen Budapesten elég gyorsan telt házat hirdetnek a szervezők. Vajdaságban ez még nem ekkora gond, de reméljük, hamarosan az lesz.

De hogyan is fest egy QuizNight?

Maga a játék két fordulóból áll, különböző típusú feladatokat kell megoldani az est folyamán. Az általános műveltségi kérdéseken, anagrammákon, villámkérdéseken, tematikus kérdéseken kívül itt van még a Kapcsolati kör elnevezésű játszma, melynek lényege, hogy tíz egymástól teljesen független témájú kérdésre adott válaszból kell rájönni egy végleges megoldásra. A játékosok maguk is küldhetnek be kérdéseket, ezért a csapatuk pluszpontokat kap. A kvíz utolsó öt kérdése a +10-es kör. Ebben a kvízmester már nem segíthet, s egy-egy jó válasz több pontot ér, viszont egy rossz válasszal a többi +10-es körben adott helyes válasz is nullázódik. A kérdések Britney Spearstől a spanyol polgárháborúig sok témát érintenek, így senki nem érezheti magát sem túl okosnak, sem túl butának. Történelem, alapműveltség, popkultúra, filmtörténet, sport, sorozatok/rajzfilmek, irodalom, földrajz, informatika, gazdaság mind megjelennek egy-egy bajnokság során. Bajnokság? Az meg micsoda?

A QuizNight.hu minden évben szeptembertől májusig (a magyarországi egyetemi szorgalmi időszakhoz igazodva) országos bajnokságot rendez. A hozzá tartozó kvízeken a kvízmesterek összegyűjtik a részt vevő csapatok válaszlapjait, az elért pontokat pedig a QuizNight.hu weboldalon rögzítik. A honlapon elérhetővé válnak az összesített (országos) és a helyi toplisták is. Az összesített első helyezett a bajnokság végén vándorkupát kap. A helyi toplisták legjobbjai továbbjutnak a budapesti országos döntőbe, ahol az első három helyezett az italnyereményeken túl további ajándékokat kap. A döntővel egyidejűleg — azonos kérdésekkel — a többi csapat is játszhat a szokásos nyereményekért.

A bajnokságba való nevezéshez nem kell mást tenni, csak regisztrálni a honlapon, és létrehozni egy csapatot. A játék során felmerülő vitás kérdésekről a kvízmester dönt, ő vezeti le a játékot. A kvízmesterek nagyon szeretnek segíteni, és tudnak is, úgyhogy ha egy csapat elakadt, és ötlete sincs, hogy mi lehet a válasz, vagy ha nem eléggé egyértelmű a kérdés, akkor segítséget kérhet. Természetesen bizonyos megkötésekkel.

Itt is, mint minden játékban, vannak pluszpontok, azaz — a QuizNight szabályrendszerének nyelvén szólva — jelvények. Hogy csak néhány példát soroljunk fel az izgalmasabbakból: Szülő-menő jelvény, mely akkor szerezhető meg, ha legalább egy csapattag elhozza játszani apukáját vagy anyukáját. Fairplay jelvényre az ellenfél jelölheti a másik csapatot, ha úgy érzi, hogy igen igazságos volt egy eldöntendő kérdésben. Lánycsapat jelvényt akkor kap egy csapat, ha több benne a lány, mint a fiú. A Beszólós jelvényt a kvízmester egy-egy jó beszólásért, humoros mondatért ítélheti oda. Azért is jár jelvény, ha a csapat egyik tagja egy másik városban, esetleg másik országban játszik legalább egy alkalommal, hiszen minden helyszínen ugyanakkor rendezik meg a játékot. A negyven pont fölötti eredményért is járnak pluszpontok, illetve a tematikus estek feladatainak teljesítésekor is, hiszen a QuizNightban is vannak különleges napok. A Pink Ribbon, vagyis a rózsaszín szalagos forduló október 5-én a mellrák elleni küzdelemre hívja fel a figyelmet, és ha legalább három játékos viseli a rózsaszín szalagot, pluszpont jár érte. A halloween jegyében megtartott fordulóra tököt kell faragni, a farsangira be kell öltözni, a Mikulás-kvíz éjszakáján Mikulás-sapkák viselése ajánlatos, a bajuszkvíz pedig értelemszerűen bajusz viseletét feltételezi.

Ettől az évtől kezdve a szervezők véletlenszerűen négy különböző klánba sorolták a csapatokat. Ezek a klánok is egymás ellen versenyeznek, a nyertes klán csapatai pedig a döntőre extrapontot hoznak. A sok szabály természetesen játék közben egyszerűsödik, és a második alkalommal már minden világos lesz.

Ami biztos: aki egyszer részt vesz a QuizNighton, az legközelebb is eljön, hiszen a játék függőséget okoz, arról nem is beszélve, hogy a rettegett hétfői napok ezentúl egészen más fényben tűnnek majd fel, hiszen már vasárnap arra gondolunk, hogy már csak egy nap, és megint mehetünk játszani. Szóval, mindenkinek ajánlom a QuizNightot — Szabadkán a Cortex művészetkedvelők klubjában, Magyarkanizsán a gyógyfürdő emeleti konferenciatermében, Újvidéken a színház Művészklubjában, Zentán pedig a Syrah kávézóban. Játékra fel! Nincs rossz játékos, mindenkire szükség van!


Kattints az alábbi képre, és nézd meg a szerző adatlapját is:
Szerda Zsófi

De ne hagyd ki Zsófi honlapját se! >>> www.szerdazsofi.net

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..