home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mi fogyasztunk, ők védenek
Tóth Lívia
2018.03.26.
LXXIII. évf. 12. szám
Mi fogyasztunk, ők védenek

Március idusán elsősorban az 1848/1849-es magyar forradalom és szabadságharc kezdetét ünnepeljük, valamint ekkor van a magyar sajtó napja is.

Azt azonban bizonyára jóval kevesebben tudják, hogy március 15-e egyúttal a fogyasztók világnapja is. A több mint tíz éve létező Zentai Fogyasztóvédelmi Központba azonban nemcsak ebből az alkalomból látogattunk el, hanem annak apropójából is, hogy nemrégiben új elnököt választottak a szervezet élére.

Évtizedekkel ezelőtt sokkal könnyebb dolguk volt az embereknek, hiszen a boltokban a mainál jóval szűkebb áruválaszték várta őket. Nem kellett sokat gondolkoznunk, mert vagy az egyik, vagy a másik mosóport emeltük le a polcról, manapság viszont a kenyérvásárlás is nagy döntés elé állít bennünket, hogy a többi élelmiszert, illetve a műszaki cikkeket ne is említsük. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tudatos fogyasztók legyünk, körültekintően válasszunk, több szempontot mérlegeljünk. Ha mégis megtörténik, hogy becsapnak bennünket, vagy úgy érezzük, nem tudtuk érvényesíteni a jogainkat, panaszunkkal felkereshetjük a fogyasztóvédelmi szervezeteket.

A fogyasztói jogok védelmét első alkalommal John F. Kennedy amerikai elnök fogalmazta meg 1962. március 15-én. Ezen a napon a biztonsághoz, az információhoz, a választáshoz és a képviselethez való fogyasztói jogot hirdette ki. Az évek során ezeknek az alapelveknek a száma nyolcra szaporodott.

Természetesen a sérelmünkkel nem kell Amerikáig, de még az Európai Unióig sem futni, hiszen Zentán több mint egy évtizede működik a Fogyasztóvédelmi Központ.

— Az alapító tagok nyolcvan százaléka továbbra is aktívan tevékenykedik, és segít ennek az egyesületnek a fejlesztésében. Az előző elnök, Király István nagyon sokat tett azért, hogy megismerjenek bennünket, és elismerően szóljanak rólunk — mondja Molnár Csikós József, az új elnök. — Nagyon jó csapatunk van, amit azok az évi jelentések is bizonyítanak, amelyeket rendszeresen küldünk a belgrádi központnak. Tavaly több mint 200 tárgyat dolgoztunk fel, és kijelenthetem, hogy 95 százalékban megoldást is találtunk a beterjesztett gondokra. Nagyon jó az együttműködésünk a polgárokkal, és a különféle szolgáltatást végző vállalatokkal is. A törvény alapján a szolgáltatóknak kötelező megalakítaniuk az egyeztetőbizottságot, melybe mi is delegálunk képviselőket. Valójában egy-két szállítóvállalaton kívül ez a testület mindenhol jól dolgozik. Az ügyfeleink már a kölcsönfelvételnél és a biztosításnál adódó kérdésekkel is megkeresnek bennünket, habár ez nem a mi hatáskörünk, de igyekszünk tanácsot adni.

* A tavalyi évben mire érkezett a legtöbb panasz?

— Itt, Zentán, a városi fűtésre. Sajnos, ez olyan gond, amely mindaddig fennáll majd, amíg az illetékesek nem találnak rá kielégítő és hosszú távú megoldást. A vásárlóknak a garanciával, a minőséggel és az árakkal kapcsolatban voltak ellenvetéseik. Most már a kereskedők is elfogadnak bennünket, ha megjelenünk és elmondjuk, hogy a vevő panaszt tett, igyekeznek segíteni. A kereskedők és a szolgáltatók egyre inkább megértik, hogy a törvényes előírások rendkívül szigorúak, és mindenkire kötelező érvényűek, a büntetések pedig igen magasak. Nekünk nem az a célunk, hogy bárkit szankcionáljanak, hanem az, hogy megtaláljuk a közös nevezőt a két fél között.

* Önökhöz csak a zentaiak fordulhatnak, vagy más községek polgárait is fogadják?

— Szabadkán, Topolyán, Adán, Óbecsén vannak képviselőink, igyekszünk mindenhol ott lenni, ahova hívnak bennünket. Igaz, erre még nem teljesen vagyunk felkészülve, hiszen díjmentesen dolgozunk, és ha valakit el kell küldeni például Óbecsére, annak illene legalább az útiköltséget kifizetni. Csókáról és Magyarkanizsáról is érkeznek panaszok, mi mindenkinek szívesen segítünk.

* A Fogyasztóvédelmi Központ valójában egy civil szervezet.

— Igen, de abban különbözik a többi egyesülettől, hogy mi egész évben dolgozunk, munkanapokon 9-12 óra között fogadjuk az ügyfeleket. Telefonon viszont állandóan keresnek bennünket, hétvégén is, este is, mert aki vásárolt valamit, és rájött, hogy becsapták, felháborodásában rögtön telefonál, és azonnal szeretné megoldani a gondját. Mi meghallgatjuk, és azt tanácsoljuk, jöjjön be, és nézzük át közösen az ügyre vonatkozó dokumentációt. Tehát nálunk minden önkéntes alapon működik, habár nem tudom, meddig tart még ez a lelkesedés. Fiatalítani kellene, a többi közt ezért is foglalkozunk a középiskolásokkal. Az Európai Unióban már hivatalosan dolgoznak a miénkhez hasonló központok, Magyarországon is a közigazgatáshoz csatolták, megtalálták a lehetőséget, hogy ezek a személyek munkaviszonyban legyenek, és rendszeres juttatást kapjanak. Próbálunk pályázni, de a nagy központok, mint például Újvidék, általában elviszik a minisztériumi támogatást. A működési költségeinket az önkormányzati pályázatokkal fedezzük, de szükségünk lenne új számítógépekre, valamint a helyiségünket is át kellene alakítani, hogy jobb feltételeket teremtsünk a munkához — hallottuk Molnár Csikós Józseftől.

A fiatalok bevonásának egyik módja a nemrégiben hatodik alkalommal megtartott fogyasztóvédelmi verseny. A megmérettetésre, melynek házigazdája a Zentai Fogyasztóvédelmi Központ, társszervezője pedig a Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola volt, 35 csapat nevezett be Zentáról és a környező községekből. Újdonságnak számított, hogy ezúttal az általános iskolák felsősei is jelentkezhettek. A diákok prezentációkkal mutatták be a fogyasztóvédelemmel és a vásárlással kapcsolatos kutatásuk eredményét. Az egyik legnépszerűbb téma az internet- és a mobiltelefon-használat volt. A legjobbak májusban Újvidéken, a GENIUS elnevezésű tartományi versenyen mutatkozhatnak be.

A Zentai Fogyasztóvédelmi Központ idei tervei között is szerepel a kérdőíves felmérés a tudatos fogyasztásról, egy újabb találkozó a Szerb Nemzeti Bank képviselőivel, akik segítségével elsősorban a kölcsönök felvételére vonatkozó tudnivalókra hívják fel a polgárok figyelmét. Emellett nagyobb hangsúlyt kívánnak helyezni az internetes vásárlással kapcsolatos tájékoztatásra, mivel egyre több az erre vonatkozó panasz. Erről a témáról tanácskozást és képzést is szerveznek majd, az utóbbit elsősorban a tagjaik számára.  


A nyitóképen: Molnár Csikós József (a szerző felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..