home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Mi az élet sója?
Martinek Imre
2006.06.07.
LXI. évf. 23. szám
Mi az élet sója?

A vegyes kar - szélén a harmonikával: Kollinger Béla,,A csengő éneklésbe a szíve is beleremeg az embernek, közben nem veszekszik, gyűlölködik, de búját, örömét akár torkaszakadtából is elmondhatja mindenkinek, miközben szép hangjával mások gyönyörűségét is fokozza.' - írta egyszer egy koll...

A vegyes kar - szélén a harmonikával: Kollinger Béla

,,A csengő éneklésbe a szíve is beleremeg az embernek, közben nem veszekszik, gyűlölködik, de búját, örömét akár torkaszakadtából is elmondhatja mindenkinek, miközben szép hangjával mások gyönyörűségét is fokozza.' - írta egyszer egy kollégám. Gyerek voltam még akkor, szárnyait próbálgató madárfióka, de Béla bácsi mögött már sok éves munkatapasztalat állt és egymást váltogató kudarcok és sikerek. Tanított, oktatott, de ha alkalom adódott rá, ő maga is visszaült az iskolapadba. Egy évvel a nyugdíjba vonulása után, 1992-ben, részt vett a tóthfalusi népzenei táborban, amit dr. Szöllősy Vágó László vezetett, majd ezt követően Örkényen (Pest megye) dr. Orsvay Imre és dr. Berényi József népzenei tudósok előtt vizsgázva megszerezte az úgynevezett C-fokozatot. Ez a népdalkórus-vezetésre is feljogosította.
Az éneklés az ember lételeme. Áriával ,,lép be' e világba, altatódalt dúdolnak neki, szerenádot ad vagy fogad a nemétől függően zsenge ifjúkorában, s útját bevégezve énekszóval búcsúznak tőle.
- A köztes időszakban pedig beáll kórustagnak, vagy ha elég kurázsija van hozzá, akár szólóénekesnek is - egészíti ki a gondolataimat derűsen Kollinger Béla nyugalmazott karnagy, zenepedagógus, zenész, segédkántor, lelkes amatőr, kultúrmunkás... Emberpróbáló kísérlet csupán felsorolni is mindazt a sokrétűséget, ami őt jellemzi. Ezúttal mint a torontálvásárhelyi József Attila Művelődési Otthon vegyes karának művészeti vezetője nyilatkozott.
- A vegyes kar irányítását 1991-ben vettem át a hertelendyfalvi Borsos Tamástól, és a csoport folytonosságát létszám szempontjából is sikerült megtartani. Bár az utóbbi Dél-bánáti Szemlén tizenheten léptünk fel, az aktív tagok száma harminc körül mozog. Ebből a legidősebb 70 éven felüli, a legfiatalabb a harmincas éveit tapossa. Sajnos, a kísérőzenekar lemorzsolódott útközben. Zömmel fiatalok voltak, akik máshol, falun kívül próbálják/próbálták megalapozni jövőjüket.
* Végzett-e szelektálást a jelentkezők között?
- Nem, sosem. Esetleg, ha valaki nagyon kirívóan énekelt egyes részeknél, megkértem, kapcsolódjon be inkább azokba a dalokba, amelyekben szebben kifejezésre jut(hat) a hangja. Ez egy olyan pszichikai momentum, amin az összes munka alapul.
* Milyen folytonossággal zajlanak a próbák?
- Többen vannak, akik a Művelődési Otthon vegyes karán kívül más helyi énekegyletekbe is eljárnak. Mint pl. a Református Egyház Dalárdájába vagy a Magyar Művelődési és Művészeti Központ énekkarába. A próbákat igyekszem az ő igényeikhez is viszonyítani. A téli hónapokban, fűtési gondok miatt, magától értetődően nem dolgozunk. A nyári kánikulákat is kicselezzük. Gyakorlatilag a ténykedésünk a tavaszi és őszi idényre szorítkozik, akárcsak a focistáké. Az első a Durindóval, az utóbbi a Dél-bánáti Betlehemesek és karácsonyi népszokások szemléjével zárul. Fellépéseink előtt heti két alkalommal is összejövünk a Kultúrház kistermében.
* Torontálvásárhely szoros testvérvárosi kapcsolatot tart fenn Hódmezővásárhellyel. Évente találkoznak, vagy itt, vagy odaát, és ilyenkor a vegyes kar is hallatja hangját. Igényel-e ez különösebb felkészülést szakmai szempontból?
- Torontálvásárhely mint afféle vásártartási joggal rendelkező település viszonylag elég hamar elejtette azt a néprajzi szálat, amit az ősök hoz(hat)tak magukkal annak idején. A kocsmákban, kávéházakban cigányzene szólt, a divatos pesti szerzeményekkel, magyar nótákkal. Ez vonzotta az iparosokat, kereskedőket egy-egy jó üzletkötés után az áldomásra. A begyűjtött hódmezővásárhelyi népzenei anyag nem idegen falunk polgára előtt, de azokat már inkább lakodalmi változatban ismerik. Találkozásunkkor ezek a dalok csendülnek fel, természetesen, törekedve az eredeti hangzásra. Merőben más a helyzet viszont, amikor a Durindóra készülünk. Nem hagyom figyelmen kívül a meghirdetett évfordulókat és a csokrok struktúrája is ezt a vonalat követi. Ilyenkor jár egy kis ,,száraz szöveg' is, körítésképpen. Tájékoztató a gyűjtőről, tájegységről. A betlehemes találkozókon két hangban énekelünk, és az ezt követő baráti társalgás után akár több hangban is! - teszi hozzá nevetve. - Ez az élet sója.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..