home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mi a múzeumpedagógia?
Molnár Krekity Olga
2013.10.30.
LXVIII. évf. 44. szám
Mi a múzeumpedagógia?

Szerbiában ez még egy új, fejlődő szakág, de egyre gyakrabban találkozni olyan intézményekkel, ahol már dolgoznak múzeumpedagógusok. Sőt a fejlettebb múzeumokban már egy külön terem — osztály — áll rendelkezésükre, ahol az épp aktuális kiállítási anyag kísérőrendezvényeként tematikus foglalkozásokat tarthatnak.

A múzeumpedagógia elsajátítására nincs külön főiskola vagy egyetem, mint ahogy a muzeológiára sem. Tehát ha az ember kap egy olyan lehetőséget az életben, hogy múzeumpedagógusként dolgozzon — és természetesen szívesen és könnyen teremt kapcsolatot az emberekkel, hiszen a múzeumpedagógia nemcsak a gyerekekre korlátozódik —, akkor mindenképpen éljen a lehetőséggel, és vállalja el azt a munkát — mondja hivatásáról Gazsó Hargita, aki a Topolyai Múzeum koordinátora is egyben.

— A múzeumpedagógia egy nagyon hálás szakág, mert mi vagyunk azok, akik hidat képezünk a múzeum meg a közönség között. Én az újvidéki bölcsészkar magyar nyelv és irodalom tanszékén diplomáztam. Utána sikerült elhelyezkednem a Topolyai Múzeumban múzeumpedagógusként. A szakvizsgára egy év munkatapasztalat után került sor a Vajdasági Múzeumban, mégpedig a szűkebb érdeklődési kör alapján. Tehát először azt kellett eldöntenem, hogy a múzeumpedagógia keretében konkrétan mivel szeretnék foglalkozni. Adott volt a végzettségem, a magyar nyelv és irodalom, s ezt szerettem volna valahogyan becsempészni a múzeumi életbe. Ehhez társult egy jó adag szerencse is, mert tudvalevő, hogy Topolyának voltak/vannak neves írói, költői. Tehát ezen az úton indultam el. Először megrendeztünk egy kiállítást a helyi irodalmárokkal kapcsolatosan — bemutattuk Fehér Ferenc, Tóth Ferenc, Juhász Erzsébet életét és munkásságát —, majd ehhez szerveztem foglalkozásokat az általános és középiskolásoknak, valamint a halmozottan sérült gyerekeknek. Később ebből a három múzeumpedagógiai órából írtam egy szakdolgozatot, s ezt később elbírálta a Vajdasági Múzeum. Időközben felkészültem még különféle muzeológiai témakörökből, bejártam a Szabadkai Városi Múzeumba (a Topolyai Múzeum ennek az intézménynek a kihelyezett tagozata), s az ottani szakemberek útmutatásaival elsajátítottam a muzeológia alapjait: megtudtam, hogyan kell festenie egy múzeumnak, mikor jó a levegő páratartalma, az anyagokat hogyan kell rendszerezni, tárolni, megőrizni stb. Ezek a dolgok képezték a muzeológiai szakvizsga témaköreit, s egy év gyakornoki státus után vizsgázhattam. Összegezve: elkészítettem egy írásbeli szakdolgozatot, utána következett a szóbeli vizsga a muzeológia tárgyköréből. A mentorom, dr. Ózer Ágnes volt, jelenleg a Vajdasági Múzeum igazgatója, aki akkor még az Újvidéki Városi Múzeum történészeként dolgozott.

A múzeumpedagógia arról szól valójában, hogy hogyan kel életre egy kiállítás, meséli Hargita, aki a múzeumi irodalmi órákkal keltette életre az ún. helytörténeti könyvtári részleget, ahol a topolyai születésű írók, költők irodalmi hagyatékát őrzik.

— Topolyán működik a Bethesda szeretetszolgálat, a halmozottan sérült fiatalok napközije. Mivel ők érdeklődtek a múzeum munkája iránt, bekapcsoltam hát őket is az irodalmi játszóházba. Nekik Fehér Ferencről tartottam előadást, aztán megtanultuk az egyik rövid versét, majd illusztráltuk is. Nagyon nagy élmény volt számukra az, hogy kezükbe vehették a költő könyveit, belelapozhattak — ez is a múzeumpedagógia egyik előnye, hogy ,,tapinthatóvá tesszük’’ a múzeumi tárgyakat, amelyek különben el vannak zárva. Az általános iskolásokkal Tóth Ferenc egyik balladáját dolgoztuk fel (a pedagógus költő néprajzkutató is volt, a balladát Topolyán gyűjtötte be), majd eljátszottunk egy régi, helybeli népi gyermekjátékot. A középiskolásokat már nehezebb megnyerni, nagyon ügyesen kellett megválasztani a témát, hogy felkeltsem az érdeklődésüket. Juhász Erzsébet volt a téma, de hogy ne legyen száraz irodalom, becsempésztem az előadásomba képzőművész özvegyét, Csernik Attilát is, aki megmutatta nekik, hogyan kell betűillusztrációt készíteni egy-egy mondatból.

A múzeumpedagógia szerencsére tág(ítható) szakma, a rendezvényszervezéstől, a közönségtoborzásig mindent magába ölelhet.

— Szerveztem pl. komolyzenei estet is, azzal a nem titkolt reménnyel természetesen, hogy közben a közönség szétnéz a múzeumban is. S az a legnagyobb dicséret, eredmény a számomra, amikor a látogatók visszavágynak ide, és máskor is felkeresnek bennünket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..