home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Mézeskalács-illatú szombat
Bíró Tímea
2018.12.18.
LXXIII. évf. 50. szám
Mézeskalács-illatú szombat

A szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület minden év decemberében odafigyel arra, hogy létrejöjjön egy olyan találkozás, amikor nem néptáncpróbán vannak együtt a gyerekek, hanem a szüleikkel karöltve az ünnepekre hangolódnak mézeskalács-díszítéssel, teázással, énekléssel és természetesen táncházzal.

Így történt ez december 8-án is, amikor népes gyereksereg foglalta el a Talentum otthonát. Brezovszki Roland, az egyesület vezetője elmondta, hogy ezt a kezdeményezést főként a felesége, Brezovszki Tamara koordinálja, hiszen a családok többségében a nők készülődnek az ünnepekre, ők képesek nyugalmat varázsolni az otthonokba. Így az év vége felé közeledve megállapította, hogy a Talentum nagyon szép esztendőt tudhat maga mögött.

— Nagyon szép indulásunk volt az idén, márciusban jubileumot ünnepeltünk, hiszen ötévesek lettünk. Hatalmas öröm volt számunkra azt látni, hogy a gyerekek népes közönség előtt mutathatták be, mit értünk el az öt év alatt. Úgy érzem, hogy a felkért vendégszereplések, a szakmai tánckoreográfiák és az alkotás terén is sikereket értünk el. A Talentum több táncosa már egyetemista, és más városban tanul, de igyekszünk őket folyamatosan visszacsalogatni. Rengeteget utaztunk, például Splitben is jártunk az idén, és a közösségi médiának köszönhetően mindig rácsodálkozunk, hogy mennyi minden történt egy év alatt. A Magyar Kormány támogatásának köszönhetően a Csoóri Sándor Alap egy akkora segítség, amely nélkül sokkal nehezebben boldogulnánk. Meg tudjuk vásárolni a minőségi népviseletet, illetve fesztiválokon, versenyeken és továbbképzéseken vehetünk részt.

Miközben a lánykák már elfoglalták a nagy asztalt, és nekiláttak a karácsonyfa, a csillag, az angyal és még megannyi más formájú mézeskalács díszítésének, Brezovszki Tamara, az egyesület művészeti vezetője és elnöke elmondta, hogy a Talentum Advent nemcsak a tagoknak szól, hanem mindenkit várnak, bárki részt vehet a karácsonyra hangolódó programokon.

— A mézeskalács díszítése a legnépszerűbb a gyerekek körében. A gyermek-szülő táncház keretében moldvai táncokat is járhattak a résztvevők. Emellett karácsonyi énekek hangzottak el a Csalóka zenekarral, Hardi Klem Katalin jóvoltából pedig énekoktatásra is sor került. Ötéves kortól a gyerekek kipróbálhatták a nemezelést is, ezzel is népszerűsítve a kézműves-foglalkozásokat.


Roncsák Alexander felvételei

Tamara úgy véli, különösen fontos, hogy a szülő és a gyerek együtt énekeljen, táncoljon, amihez szabadidőre van szükség, és talán ilyenkor, advent környékén tudunk ennek időt szentelni.

— Olyan játékokat is beletűztünk a táncházba, amelyeket az ölbéli gyermekjátékok csoportjába sorolunk, de véleményem szerint egy agysimogató, egy ujjszámoló vagy egy hátbökdöső nemcsak egy karon ülő gyermeknek, hanem egy hatévesnek vagy a szülőnek is fontos lehet.

A Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület sok szeretettel várja az érdeklődőket december 21-én, 19 órától a barátok templománál megrendezendő Magyar Karácsonyra, melyen az adventi várakozást mutatják be a közönségnek.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..