home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Mézben az egészség
Tóth Tibor
2007.05.03.
LXII. évf. 18. szám

A palicsi Holló házaspárt az egész környéken ismerik, hiszen az általuk termelt mézet keresik legtöbben a környező piacokon. A méhészkedés ötlete 1986 táján merült fel bennük, amikor olyan hobbit kerestek maguknak, amely nyugdíj-kiegészítésül szolgálhatna, kis pluszpénzt hozna a konyhára. 1990-ben a...

A palicsi Holló házaspárt az egész környéken ismerik, hiszen az általuk termelt mézet keresik legtöbben a környező piacokon. A méhészkedés ötlete 1986 táján merült fel bennük, amikor olyan hobbit kerestek maguknak, amely nyugdíj-kiegészítésül szolgálhatna, kis pluszpénzt hozna a konyhára. 1990-ben aztán Antal és neje, Erika belevágtak: harminchat méhcsaláddal kezdték, mostanra pedig méhesük két méheskocsiból áll: az egyikben negyven törzsállomány, a másikban hatvan termelőcsalád van elkészítve a legelőkre. A száz termelőcsalád mellett harminc-ötven rajcsalád is készenlétben áll - nekik a családok utánpótlásában van nagy szerepük.
A Hollóéknál a méhészet családi foglalkozás. A méhek körüli munkát Antal és Erika egyedül végzi, de pörgetéskor vagy a fiuk Vilmos vagy a lányuk, Mónika is segédkezik. Tavasztól késő őszig a méhek legelőkön tartózkodnak: kora tavasszal a Dunához viszik őket fűzfára, ősszel pedig aranyvesszőre, Kispiacon és Királyhalomon gyümölcsvirágról, Nagyfényen és Bajmokon napraforgóról gyűjtik a nektárt, a Fruška gorára hársfavirágzáskor, a Palics és Hajdújárás közötti erdőbe pedig akácvirágzás idején viszik a méheket.
- A méhészet pillanatnyilag nem a legjövedelmezőbb mezőgazdasági ág, a fenntartásáért nagyon sok problémával meg kell küzdenünk. Húsz-harminc évvel ezelőtt száz termelőcsaládból egy négytagú család könnyedén megélt, ma már ehhez legalább kétszázra van szükség. Állami támogatást nem kapunk vállalkozásunkhoz, pedig a vele járó költségek igencsak megnehezítik a dolgunkat. A fiatalokat épp a kiadásai riasztják vissza a méhészkedéstől. Például a Fruška gorán kaptáronként 240 dinárt kell fizetni a helyfoglalásért. Csak nagy nehezen tudunk ennyi pénzt erre fordítani, mivel az utóbbi években a mézhozam is egyre kisebb, valamint az ára sem reális, hiszen Szabadkán a virágméz 1999 óta 200 dinárba kerül, miközben a többi árucikk folyamatosan drágul. Emellett gondot jelentenek a különböző méhbetegségek is, mint amilyen például a rothadás, a költésmeszesedés - sorolja a nehézségeket Antal.
A házaspár elmondta, hogy amíg a napraforgótáblákról tíz-tizenöt évvel ezelőtt kaptáronként 30-50 kilogramm méz is összegyűlt, addig ma már alig 5-10 kilónyi.
A méhek átteleltetése augusztus elseje körül kezdődik, amikor az anyák elkezdik lerakni az első telelő bogarak petéit. Ebben az időszakban a méhésznek nagyon oda kell figyelnie arra, hogy az anyaméhek ne álljanak le a petézéssel. A mi körülményeink között a biztos átteleléshez szeptember végére legalább tíz-tizenöt kilogramm méznek kell lennie a kaptárokban. Emellett a családokat atkátlanítani is kell, valamint nagyon fontos, hogy egy-két éves anyákkal teleltessék ki a családokat.
És hogy hányszor pörgetnek? Hát annyiszor, ahány legelőre mennek, de csak abban az esetben, ha a legelőn van hordás.
- Évente háromszor biztosan pörgetünk, de ez a legelőtől és a méhcsaládoktól függ. A tavalyi volt az egyik legnehezebb évünk, mivel hat legelőről kaptáronként csak húsz kilogramm mézet nyertünk. A napraforgó-legelők nagyon gyér hozamúak. Sokan ki se pörgették a mézet, hanem meghagyták téli eledelül a méheknek - mondja keserűen Antal.
A pörgetés a méhész legörvendetesebb teendője. Akkor derül ki ugyanis, hogy valójában milyen eredménnyel szorgoskodtak a méhecskéi, mennyi mézet is gyűjtöttek be a legelőkről.
- Csak a felesleges mézet lehet elvenni a kaptárokból, valamint arra is ügyelni kell, hogy a méz érett legyen, azaz a nedvességtartalma nem lehet több húszszázaléknyinál. A pörgetést hárman végezzük a méhesünkben, egy személy szedi ki a kereteket a kaptárból, a másik söpri le a méheket, a harmadik pedig födelez és egyúttal pörget is. A folyamat reggel 8 órakor kezdődik, amikor már a levegő hőmérséklete eléri a 15 fokot, s délután hatkor fejeződik be. Nálunk a pörgetés (mivelhogy száz kaptárunk van) egy-egy legelőről öt napig tart - meséli a pörgetés eljárását Antal.
A méhcsípés kellemetlen dolog még a méhésznek is, a méh számára pedig egyenesen végzetes, mivel szúráskor a fullánkja kiszakad a testéből, és elpusztul. Vannak azonban, akik a reumájukat méhszúrással gyógyítják, sőt a sportolók is előszeretettel alkalmazzák ezt a módszert ízületi sérüléseik esetén.
Március 26-án a Népkörben tartott mézünnepségen a szabadkai méhészegyesület keretében Mézlovagrend alakult, tizenkét olyan méhésszel, aki több mint tíz éve méhészkedik, s rendszeresen részt vesz kiállításokon.
- A Mézlovagrend tagjainak feladata a méz jelentőségének és jótékony hatásának a népszerűsítése, valamint felhívni a figyelmet a Szabadka környékén termelt kiváló minőségű mézre. Messzemenően igaz a mondás, hogy borban az igazság, mézben az egészség. A szabadkai méhészegyesület száz méhészt jegyez tagságában, de legalább még százan vannak, akik rajtuk kívül foglalkoznak méhészettel. Hadd hangsúlyozzam: a szabadkai méhészek mind mikrobiológiailag, mind vegyileg tiszta, jó minőségű mézet termelnek. Piacainkon az akácméztől az erdei mézen át a vegyes virágmézig mindenféle méz megtalálható, de sajnos a kereslet nem túl nagy iránta, s elég nehezen tudjuk eladni. Pedig mézet mindennap kellene fogyasztani, hiszen nagyon egészséges, s akinek rendszeresen szerepel az étrendjében, annak időskorában kevesebbet kell orvosságra költenie - hirdeti terméke előnyeit Antal.
Hollóék a mézen kívül propolisztinktúrát, méhpempőt és virágport is előállítanak. A propolisztinktúrát alkoholos oldatban bocsátják forgalomba, cseppenként ajánlatos fogyasztani, s nagyon jótékony hatású többek között a magas, illetve az alacsony vérnyomás ellen, a belső szervek betegségeire, de fájdalomcsillapítóként is használják. A méhpempő tele van magas összetételű fehérjékkel, ásványi anyagokkal, vitaminokkal, mely anyagoknak az ember ellenálló képessége erősítésében van nagy szerepük. A virágport általában szárított formában hozzák forgalomba, s az ember vitalitására van jótékony hatása.
A család jövőbeli terveiről szólva Antal és Erika elmondták, hogy céljuk a pillanatnyi száz kaptár méh megőrzése a következő évre is. Állománybővítésre nem gondolnak, hiszen csekély a valószínűsége annak, hogy ez a szakma, illetve hobbi a közeljövőben kifizetődőbb lenne. Természetesen a Holló házaspár is reménykedik a szebb jövőben, s talán hamarosan eljön az az idő, amikor a ,,sárga arany” termelését és a méhészetet nemcsak elismerik, hanem méltóképp meg is becsülik.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..