home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Mérnökökkel az itthon maradásért
Tomek Viktor
2015.11.03.
LXX. évf. 43. szám
Mérnökökkel az itthon maradásért

Dr. Gogolák László a szabadkai Műszaki Szakfőiskola Mechatronika Tanszékének vezetője, 2008-óta tanít az intézményben. Az Újvidéki Egyetem Műszaki Karán doktorált mechatronikából, és a többi közt az ipari informatika, a folyamatirányítás, a mechatronikai berendezések tervezése tantárgyakat adja elő. A főiskolán a mérnökpaletta minden színe megtalálható: gépészmérnök, villamosmérnök, informatika, mechatronika, műszaki kommunikációs menedzsment.

* Mennyire népszerűek a vajdasági magyar fiatalok körében a műszaki tudományok?

— Sajnos nem eléggé, és ez nagy gond. Ennek talán az is az oka, hogy az elmúlt időszakban térségünkben a sikertelen privatizáció következményeként nagyon sok gyár bezárt, a mérnökemberek az utcára kerültek, és így a mérnökszakma veszített népszerűségéből. Holott úgy gondolom, hogy napjainkban a műszaki szakemberek iránti igény sokkal nagyobb, mint régen. Sokszor csak azért nem jönnek ide külföldi cégek beruházni, mert nincs megfelelő szakember. Ha volna munkaerő, akkor meggyőződésem, hogy sokkal több külföldi vállalat nyitna üzemet Vajdaságban. Ez egy ördögi kör: addig nem jönnek ide a cégek, amíg nincs megfelelő számú műszaki szakember, és azért nem tanulnak mérnöknek a fiatalok, mert idehaza nincs hol elhelyezkedniük.

* Kétségtelen, hogy jelenleg sokkal vonzóbbak a humán szakok, mint a műszaki tudományok. Hogyan népszerűsítik a szakfőiskolát?

— Ez így van, de a gazdasági fellendüléshez a mérnökök sokkal inkább hozzájárulnak, mint mások. A szabadkai Műszaki Szakfőiskola sokat dolgozik a műszaki tudományok népszerűsítésén, minden évben kampányolunk középiskolákban, de azon is gondolkozunk, hogy ezt a tevékenységünket kibővítenének más irányba is. Úgy látom, hogy a hozzáállással is van némi gond, hiányzik a motiváció. Sok esetben olyan fiatalok választják a mérnökképzést, akik nem biztosak benne, hogy ezen a területen szeretnék elkötelezni magukat. Holott valóban megéri mérnöknek tanulni, és ezt az is igazolja, hogy a szakfőiskolán végzettek többsége nagyon gyorsan talál munkát. A népszerűsítő kampányok során gyakran mutatunk be olyan fiatalokat is, akik nálunk diplomáztak, és valahol már sikeresen elhelyezkedtek. A munkaadók számára az is nagyon fontos, hogy a jelentkező mennyire felkészült. Ha ugyanis hiányzik a motiváció, akkor nagyon nehezen lehet érvényesülni. Csak az tud megtanulni valamit, aki kellő motivációt érez. Sokan attól félnek, hogy a diplomával, melyet a szakfőiskola elvégzése után kaptak — mi csak alapképzést tudunk nyújtani, mesterképzést nem —, nem lehet elhelyezkedni. Holott ez nem igaz.

* Az alapképzés befejezése után merre tovább?

— Sokan Magyarországot, Győrt, Gödöllőt, Szegedet választják. Különösebb nehézség nélkül tudnak beiratkozni a mesterképzésre. Csak az a gond, hogy a Magyarországon továbbtanulók közül nagyon kevesen jönnek haza. Ezért fontos, hogy hallgatóink nálunk, a mi intézményünkben tudják elvégezni a mesterképzést. Keressük a megoldást. A szerbiai felsőoktatásban akadémiai és szakirányú képzés van. Egészen 2014-ig nem létezett szakirányú mesterképzés, de ez most megváltozott. Az a célunk, hogy a szakfőiskolán egy saját mesterképzést indítsunk be. Persze ez nem olyan egyszerű, már csak azért sem, mert még nem készítették elő az akkreditációs szabályzatot. Papíron már létezik a szakirányú mesterképzés, de az országban addig senki sem kezdheti meg, amíg nem készül el a szabályzat.

* Az állam hozzáállásán talán nem kell csodálkozni… Kap-e segítséget az intézmény — például a szakfőiskola népszerűsítésében —, akár magyar érdekvédelmi szervezetektől?

— Voltak kísérletek, de nem jellemző. Ez talán a mi hibánk is, talán többet kellett volna kérni. Azt viszont szeretném hangsúlyozni, hogy a Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási ösztöndíja sokat segített. Több magyar hallgató jelentkezett a szakfőiskolára.

* Mit üzen a mérnöki szakma felé kacsingató középiskolásoknak?

— Azt, hogy biztosan nem bánják meg, ha ezt a pályát választják, mert szerintem a mérnökszakma a jövő szakmája. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..