home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Mennyit adtunk a világnak?
H. N.
2015.04.29.
LXX. évf. 17. szám
Mennyit adtunk a világnak?

Csókán mutatták be elsőként Basa György történész A történelmi Délvidék híres szülöttei a vármegyék visszaállításától Trianonig című könyvét. A szerzővel Horváth Noémi, a csókai Városi Könyvtár könyvtárosa beszélgetett. Fellépett Kocsmár Réka, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákja.

Hét év áldozatos munkájával megszületett egy olyan gyűjtemény, amelybe bátran kapaszkodhatunk, és amelynek a tanulmányozása után büszkén, emelt fővel nyugtázhatjuk: nem keveset adtunk a világnak. Tudósok, egyetemi tanárok, orvosprofesszorok, múzeumvezetők, sportoló-olimpikonok, katonák, zeneművészek, irodalomtanárok... Nélkülük nem ilyen volna a világ, sőt, kevesebb volna, sokkal kevesebb. A trianoni döntés egy épülő kultúrközösséget zúzott darabokra. A mű célja pedig az, hogy megmentse a feledés enyészetétől megannyi értékes ember emlékét.

A szerzőt, bevallása szerint, az egy évtizeddel ezelőtti népszavazás sajnálatos eredménye sarkallta arra, hogy megírja ezt az emlékkönyvet. A határon kívül rekedt magyar milliók lelkében súlyos sebet ejtett az akkori kormánypártok nemtelen okoskodása, az egyszerű magyar honpolgárok gyalázatos ijesztgetése, a szavazás utáni időszak kínos vitái. Ezt a történész nem hagyhatta annyiban, gondolta, utánanéz, kiktől is tagadták meg a legszentebb jogot visszamenőleg is az akkori hatalom döntnökei.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..