home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Mennyi az annyi?
Tomek Viktor
2013.02.20.
LXVIII. évf. 8. szám
Mennyi az annyi?

Okulásul a gyanútlan vásárlóknak

Ne igyunk, ugye, előre a medve bőrére, de talán most, február végén már kijelenhetjük, hogy nagyobb zimankó nélkül megúsztuk a telet. Kevesebb tüzelőanyag fogyott, villanyáramot és gázt sem kellett annyit használni, mint tavaly.
A fatelepek a tűzifa köbméterét az idén 4000—4600 dinárért árulták. Sokan a drága gáz miatt visszatértek a szilárd tüzelőanyaghoz, hiszen fával vagy szénnel fűteni  — ha kényelmetlenebb is — még mindig gazdaságosabb, mint mással melegíteni a lakást. Sajnos azonban a fatelepek többsége előszeretettel veri át gyanútlan vásárlóit. Jómagam minden alkalommal, szándékosan csak két köbméter tűzifát veszek. Minden egyes alkalommal abban bízok, hogy talán most nem csapnak be. Sajnos, sokszor tévedtem már. Legutóbb egy palicsi fatelepről vásároltam a tűzifát, és mert siettem, nem lehettem jelen a fa felvágásánál. A tüzelőanyagot  szállító kamion gyorsan, már kb. egy óra múlva a házunk előtt pöfögött. Rögtön feltűnt, hogy a fa mennyiségével valami nem stimmel, eltér a megszokottól. Gúnyosan meg is kérdeztem a sofőrtől, hogy a másik egy köbmétert mikor hozzák ki. Persze ő nem válaszolt semmit. Azon nyomban össze is raktam a hasábokat, majd mérőszalagot ragadtam, és lemértem a kihozott mennyiséget. Körülbelül 1,2 köbmétert számoltam össze, és szomorúan konstatáltam, hogy (megint) átvertek. Felcsörgettem a fatelepet, hogy rákérdezzek a „turpisság”-ra. A tulajdonos azzal mentegetőzött, hogy ő nem volt jelen a vágásnál, ezért nem vállal felelősséget az állítólagos tévedésért, de azért kiküld valakit a helyszínre, hogy ellenőrizze a kiszállított mennyiséget. Rövid időn belül meg is érkezett a kamion a sofőrrel, s az megpróbálta elmagyarázni, hogy a két köbméter fa az valójában csak 1,6 köbméter. Hiába próbáltam rávenni, hogy vegye a fáradságot, és mérje le ő maga az összerakott hasábokat, csak nem állt rá, egészen addig, amíg a különféle felügyelőségekkel nem kezdtem el fenyegetőzni — erre gyorsan felkapta a fejét. Villámsebesen elviharzott, majd a hétvégére való tekintettel csak hétfőn tért vissza kamionjával, amely körülbelül fél köbméter tűzifával volt megrakva. A sofőr, gazdája üzenetét átadva közölte velem, hogy a jövőben tőlük fát többet nem vásárolhatok.
Hát így jártam a palicsi fateleppel, ahol nem ismerik a térfogatszámítás „összetett” tudományát.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..