home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Menedék a forróság elől
Tóth Tibor
2017.08.23.
LXXII. évf. 33. szám
Menedék a forróság elől

A bácskossuthfalvi Rekreációs Központ június 14-én nyitotta meg kapuit a fürdőzők előtt, a wellnessmedence hivatalos átadóját pedig június 29-én tartották.

A Reki hatalmas népszerűségnek örvend, hiszen bő másfél hónap alatt több mint huszonötezren kerestek kikapcsolódást a medencekomplexum területén.

Mint ismeretes, a bácskossuthfalvi helyi tanács 2012-ben döntött arról, hogy visszavásárolja a csődbe jutott Rekreációs Központot. Mindez a harmadik kikiáltási körben, 2013 februárjában történt meg, amikor 5 millió 200 ezer dinárért a helyi közösség tulajdonába került az elhagyatott, tönkretett, a vandalizmus melegágyának számító Reki. Az ismeretlen elkövetők szinte minden mozdíthatót elvittek: a rézből készült villanyvezetékeket, az ajtókat, piszoárokat, és a tetőszerkezetet is megbontották. A visszavásárlás után a helyi közösség elsőként egy őrt alkalmazott, majd megkezdte a szebb napokat is megélt komplexum felújítását. Vadonatúj központi fűtést szereltek be, helyreállították a villanyvezetékeket, majd felújították, és 2013. december 23-án üzembe helyezték a tekepályát, melynek értéke adó nélkül 55 000 euróba került. A tető egy idő után beázott, így 2014 első beruházásaként a tekepálya feletti részen kicserélték a cserepeket, majd szigetelték az épületet.

Ugyanebben az évben egy vadonatúj, 8 x 10 méteres kismedencét építettek a gyerekeknek kompenzációs medencével, feszített víztükörrel, európai uniós szabványoknak megfelelő gépészeti berendezésekkel. A 16 x 25 méteres medence létrehozásához 2014 második felében fogtak hozzá. Időközben egy árokásó gépet és egy tehergépkocsit vásároltak, így az építésénél felmerült földmunkákat saját berendezéseikkel végezték. 2015 szeptemberében megnyitották a 16 x 25 méteres medencét, majd június végén a wellnessmedencét is átadták rendeltetésének.

— Kellemes meglepetésekkel szolgált a wellnessmedence. Hétvégenként általában nagy a tumultus, így a további terveinket alaposan át kell gondolnunk. Elsősorban arra számítottunk, hogy az idősebb korosztály veszi majd igénybe a wellnessmedence nyújtotta lehetőségeket, viszont a különböző masszírozó- és egyéb elemek a gyerekek és a fiatalok érdeklődését is felkeltették. Ezt figyelembe véve egy olyan gyermekmedence ötlete vetődött fel, mely tele lesz élményelemekkel. A feszített víztükrű, mindig tiszta vizű medencénk is nagyon népszerű, így most a zsúfoltság enyhítése érdekében a vízfelület kapacitásának bővítésén gondolkodunk. A volt nagymedence terhére fogunk építkezni, ahol most röplabda- és kispályás labdarúgópálya található. A nagymedence által nyújtott felületet teljesen feldolgozzuk, a megvalósítást fázisokra bontjuk, és a rendelkezésünkre álló pénzeszközöktől függően haladunk a kivitelezéssel. Azon a helyen teljesen új tartalmakkal várjuk majd vendégeinket. Hogy ez a medence 2018-ra vagy 2019-re készül el, az anyagiaktól függ — mondta Seffer Attila, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának elnöke.

A wellnessmedence vizét napelemekkel fűtik, így a kinti levegő hőmérsékletétől függetlenül 33-34 fokos vízben fürödhetnek a látogatók. A tervek között szerepel a nagy- és a wellnessmedence befedése, valamint egy átjáró kialakítása a két objektum között, azonban eurómilliós tételek lévén, ennek megvalósítása még várat magára. A REKI-be eddig, a megvásárlással együtt, több mint 600 000 eurót fektettek be önerőből, a helyi járulékból és községi fejlesztési eszközökből.

— A konyharészt szeretnénk teljesen felújítani, a következő évben már menüajánlattal is várnánk a vendégeinket. A felújításhoz szükséges tervdokumentáció most készül. Medencéink megfelelnek az európai uniós követelményeknek, konyhánkat is az uniós standardoknak megfelelően tervezzük. A szerbiai törvények szerint ezentúl nem havonta, hanem hetente kell vízmintát szolgáltatnunk az illetékes szerveknek. Én ezzel egyezem is, az árával viszont semmiképp sem. Eddig havonta kellett 24 000 dinárt fizetni a mintavételért, most hetente kell ugyanennyit — mondta Seffer.

A trópusi kánikula elől az elmúlt héten is sokan kerestek menedéket a Rekiben. A tengerkék nagymedence mellett sokan a napozóágyakon pihentek, míg mások a vízben kerestek felfrissülést.

— A nagymedence egyik fele 1,3 méter mély, míg a másik fele fokozatosan mélyül egészen 2 méterig. A napágyak számát folyamatosan bővítjük, jelenleg 140-et tudunk a vendégek rendelkezésére bocsátani. A gyermekmedence köré homokozót létesítettünk, hintákat, kis asztalokat és székeket helyeztünk el, valamint egy kisebb és egy nagyobb trambulin is a szórakozásukat szolgálja. Legnagyobb érdeklődés a wellnessmedence iránt van, mely sokszor kicsinek bizonyul. A medencekomplexum területére szóló belépő helyiek számára 150 dinár, 14 éven aluli és nyugdíjas bácskossuthfalvi személyeknek 100 dinár, míg a vidékieknek 250 dinár, a 14 éven aluliaknak és a nyugdíjasoknak pedig 150 dinár. A nagy melegekben hétköznap is átlagosan 700-800 személy látogatott el hozzánk, hétvégén gyakran mintegy 1800 polgár választja felfrissülésként a Rekitt — mondta Kucor Róbert igazgató.

A bácskossuthfalvi Reki augusztus 31-éig, 10 és 19 óra között várja a látogatókat.


Szabó Attila felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..