home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Megvalósult és folyamatban lévő tervek
Tóth Lívia
2018.01.08.
LXXIII. évf. 1. szám
Megvalósult és folyamatban lévő tervek

Tervszerű, dolgos és sikeres évet zártunk.


Ceglédi Rudolf (a szerző felvétele)

Tervszerű, dolgos és sikeres évet zártunk. Összegzésként elmondhatom, hogy az elmúlt évekhez viszonyítva a projektumaink 2017-ben valósultak meg a legnagyobb százalékban — mondta Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere a tavalyi év legfontosabb történéseit ismertetve.

A végrehajtott fejlesztési projektumok értéke több mint 250 millió dinár volt – hallottuk a polgármestertől.

A Centar—Tópart helyi közösségben már egyetlen utca sincs, ahol ne lenne csatornahálózat, de a legsúlyosabb helyzetben lévő Kertek helyi közösségben is több utcában készült el a szennyvízelvezető. Emellett befejeződött a szennyvíztisztító telep szivattyúállomásának teljes felszerelése. A kerékpárral közlekedők minden bizonnyal szívesen fogadták, hogy a Tornyosi úton kiépítették a kerékpárút harmadik szakaszát is. A projektum záró fázisa közlekedésbiztonsági szempontból okoz némi bonyodalmat, ugyanis a bicikliseknek a síneken kell átkelniük, de a szakemberek már dolgoznak az erre vonatkozó tervdokumentáción.

Az egészségház felújítása köztársasági forrásból közel negyven millió dinárból valósul meg, és tovább folytatódott a kaszárnya renoválása is. Az utóbbi objektumban a megújult részeket a Történelmi Levéltár, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet rendelkezésére bocsátották. Az eddigi három fázishoz az idén még egy társul, és ezzel lezáródik ez a több éve folyó beruházás.

Hatalmas előrelépést jelentett, hogy 2017-ben, a zentai csata 320. évfordulójára anyaországi pénzekből elkészült a húsz éve épülő Emléktemplom, valamint átadták rendeltetésének a Zentai Magyar Kamaraszínház kamaratermét.


Zenta a bánáti oldalról (Bodó Zoltán fotója)

A zentai csata emlékére, a Budavári Önkormányzattal, az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Nemzetpolitikai Államtitkársággal karöltve, a városháza tornyában még egy emeletet alakítottak ki, ami még inkább hozzájárulhat a község idegenforgalmának a fellendüléséhez.

 Folyamatos volt a mezőgazdaság támogatása, a dűlőutak rendezése, a falusi helyi közösségek pedig földgyalut kaptak, amelyet a határban lévő utak karbantartása mellett a hó eltakarításra is használhatnak. A tavalyi aszályos évben rekordmennyiségű pályázati összeget, közel 18 millió dinárt fordítottak a mezőgazdasági termelők segítésére.

Ceglédi Rudolf polgármester hangsúlyozta, a tavalyi évben szavatolták a hozzájuk tartozó közvállalatok és intézmények zökkenőmentes munkáját.

Az elmúlt évben a népkonyha, az önkéntes tűzoltótestület és néhány fontos civil szervezet is pályázat útján szerezhette meg a működéséhez szükséges összeget, de a tevékenységükben ennek ellenére sem volt fennakadás. Ugyanez vonatkozik a kisebb civil szervezetekre és egyesületekre is. A községben zajló sporttevékenységek pénzelése szintén megvalósult, csakúgy, mint a sportcsarnok fenntartása, amit a klubok jelentős része bérmentesen használ az év folyamán.


A városközpont esti kivilágításban (Herédi Krisztián fotója)

Vannak olyan projektumok, amelyek tavaly indultak, és az idén fejeződnek be. Ezek sorába tartozik a Zentai Gimnázium épületének bővítése hat új tanteremmel és egy étkezővel, valamint a Thurzó Lajos Általános Iskola felújítása. Az oktatási tervezetek közül kiemelkedik a Zentai Gimnázium objektumának teljes rekonstrukciója — mintegy 170 millió dinár értékben, amely 2017 elején kezdődik és előreláthatólag fél évig tart.

Zenta község először nyert szerb–román IPA-pályázaton, amelynek a keretében a Jézus szíve templomban tavaly koncerteket rendeztek, az idén pedig a templom fűtésének, hőszigetelésének és az orgona fűtésének a megoldására kerül sor.

Zenta község polgármestere a rendezvények sokaságából a városnapi ünnepségsorozatot említette, amelynek egyik jelentős momentuma volt Magyarország és Szerbia államfőjének a találkozója, valamint bejelentette, a szerb kormány elfogadta a hőerőtelep kiépítésére vonatkozó tervüket. A 200 millió dináros beruházás idei megvalósulásával remélhetőleg lekerül napirendről a távfűtés témája, amely minden évben felborzolja a kedélyeket a Tisza parti városban.

A jövőbeni sikeres pályázatok előfeltétele, hogy tavaly a szükséges tervdokumentációk előkészítése folyamatosan zajlott és a megnyert projektumokat is időben befejezték, valamint elszámolták. Ezen a jó gyakorlaton az idén sem kívánnak változtatni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..