home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Megvalósulásra váró tervek
Tóth Tibor
2007.11.14.
LXII. évf. 46. szám
Megvalósulásra váró tervek

A felvétel a sajtótájékoztatón készültSzerdán Szenttamásra és Bácsfeketehegyre látogatott Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, tartományi fejlesztési és privatizációs-ügyi titkár, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóbizottságának a tagja és Kern Imre, az említett alap ig...

A felvétel a sajtótájékoztatón készült

Szerdán Szenttamásra és Bácsfeketehegyre látogatott Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, tartományi fejlesztési és privatizációs-ügyi titkár, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóbizottságának a tagja és Kern Imre, az említett alap igazgatóhelyettese. Látogatásuk célja a Tartományi Nagyberuházási Alap támogatásával épülő vagy már befejezés előtt álló létesítmények megtekintése volt.
A tartományi tisztségviselők Szenttamáson megtekintették a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola épülő tornatermét, majd a község vezetőivel, Branko Gajin polgármesterrel és Fenyvesi István alpolgármesterrel folytattak beszélgetést. Pásztor István és Kern Imre beszámoltak róla, hogy a Tartományi Nagyberuházási Alap ebben az évben 92 millió dinárt hagyott jóvá Szenttamás község számára.
- Az összeg egyharmadát a jövőbeli projektumokra szántuk: a szenttamási ipari zóna rekonstrukciójára és a Szenttamást, Turiját és Nadaljt felölelő szennyvízcsatorna építésének tervdokumentációjára. Négy utca aszfaltozására is sor kerülhet, közülük kettőben a lakosság túlnyomó többsége magyar nemzetiségű. A sportcsarnok felújítására 16,5 millió dinárt, a Gion Nándor-emlékházéra pedig 3,2 millió dinárt biztosítottunk. A Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola tornatermének építéséhez a szenttamási önkormányzat 13 millió dinárról már gondoskodott, így megkezdődhettek a munkálatok, majd később a Tartományi Nagyberuházási Alap ezt az összeget még 19,1 millióval megtoldotta, ennek eredményeként miden valószínűség szerint az elkövetkező három hónap folyamán felépül a tornaterem. Számunkra ez az iskola azért is fontos, mert a település magyar nemzetiségű általános iskolásainak nagy része ide jár. A Tartományi Nagyberuházási Alap a jövő évben is 22-23 milliárd dinárral rendelkezik majd, s az általunk és a közösség számára fontos projektumok megvalósítása érdekében latba vetjük mindazt a pártpolitikai erőt és tudást, amellyel a VMSZ rendelkezik - mondta Pásztor István.
Fenyvesi István, Szenttamás alpolgármestere elmondta, hogy az önkormányzat 2005-ben tornaterem építéséről hozott határozatot a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola számára. A Tartományi Nagyberuházási Alapból mintegy 20 millió dinárt kaptak erre a célra, melyhez a saját erőből előteremtett 13 millió dinárt hozzátoldottuk. A falak már állnak, a tetőszerkezet készül, a tornaszerek beszerzése pedig még hátravan.
- Legjobban a gyermekek örülnek majd az új tornateremnek, de a szülők is elégedettek, hiszen mire gyermekeik középiskoláskorúvá érnek, az új tornateremnek hála fizikailag is megerősödnek. Eddig ugyanis az intézmény nevelői a tanulók testi fejlődésével nem törődhettek - mondta Fenyvesi.
Bácsfeketehegyen a tartományi vendégeket Pál Károly, Kishegyes község képviselő-testületének elnöke, Szűgyi István, Kishegyes polgármestere és Hallgató Sándor tartományi képviselő üdvözölte. Pál Károly megköszönte a vendégeknek a község részére az alap eszközeiből elkülönített 160 millió dinár megítéléséhez való személyes hozzájárulását.
- Kishegyes Vajdaság egyik legkisebb községe, a legutóbbi felmérés szerint gazdaságilag kevésbé fejlett, de mi úgy érezzük, hogy ez egy sikerre ,,ítélt” közösség, egy sikerre ,,ítélt” község. Szeretnénk, ha fiataljaink itt maradnának, s ehhez próbálunk nekik gazdasági alapot teremteni. A mai látogatás során a vendégek megismerkednek a beruházás első fordulójában végzett legjelentősebb beruházással, ez pedig a közvilágítás felújítása a község mindhárom településén. Erre 12,5 millió dinárt kaptunk az alaptól, Bácsfeketehegyen és Szikicsen a beruházás nagy része már megtörtént, Kishegyesen jelenleg még folyamatban van. Menet közben jöttünk rá, hogy nem elég a pénzünk, hiszen a közvilágítást is fel kell újítani. A 12,5 millióhoz előteremtettünk még 6 milliót, s ennek köszönhetően minden mellékutca villanykarójára kerülhetett energiatakaros égő. Jövőre még 7 milliót fektetünk be ebbe a beruházásba. A lehető legnagyobb mértékben igyekszünk a fiatalokat helyzetbe hozni, azaz hozzájárulni az érvényesülésükhöz, és bebizonyítani, hogy van értelme az itt maradásnak. A fejletlenebb községeknek feltétlenül lehetőséget kell teremteni a felzárkózáshoz - szögezte le Pál Károly, hangsúlyozva, hogy a község fejlesztési eszközök a község minden polgára érdekét kell szolgálnia.
Elhangzott még, hogy a VMSZ taglétszáma az elmúlt egy évben megkétszereződött, s az új tagok 90 százaléka a fiatalok soraiból került ki, akik nagymértékben kiveszik részüket a beruházásokkal járó munkákból.
Pásztor István elmondta, hogy egy év eleji értekezleten vetették fel a fejlesztési témák összegyűjtésének ötletét, ami kedvező visszhangra talált: mintegy kétszáz ötlet, illetve kész terv érkezett, amelyből nyolcvanra pénzt is sikerült előteremteni. A Tartományi Nagyberuházási Alap eszközeiből 12 milliárd dinárt osztottak szét, ebből 2,6 milliárdot olyan projektumokra adtak, amelyek magyar érdekeket képviselnek. A tömbmagyarság által lakott területekre 2,2 milliárd dinár jutott - Szabadka 720, Topolya 196, Magyarkanizsa 422, Kishegyes 160, Zenta 102, Ada 244, Óbecse 289, Csóka pedig 166 millió dinárban részesült -, míg a magyar szórványtelepülésekre 399,5 millió dinárról gondoskodtak.
- Ezek azt bizonyítja, hogy a VMSZ politikai befolyását pénzre tudja váltani, nem aprópénzre, hanem fontos célok megvalósítását szolgáló eszközökre, amire eddig még nem volt példa. Az elkövetkező időszakot nézve ez az egyedüli járható út. Foglalkoztat továbbá bennünket a fejlesztési háló építésének az ötlete is, vagyis a fejlesztési elképzelések begyűjtése. Kishegyes példája követendő, mivel itt egy olyan csapat működik, melynek tagjai a jövő felé fordulva megpróbálnak túllépni a saját árnyékukon és megpróbálják elképzeléseiket sikerre vinni. Úgy gondolom, hogy az a 160 millió dinár, ami a világításra, a tűzoltóotthonra, az utak aszfaltozására, a vízvezetékre, illetve kútfúrásra, a művelődési otthon adaptálására, a gyermekközpont és az evangélikus templom szanálására, a piac tervdokumentációjának a kidolgozására, a szikicsi Vuk Karadžić Általános Iskola építésének befejezésére érkezett, egy történet kezdete, s jövőre a költségvetési kereteket figyelembe véve legalább ennyire ambiciózusak lesznek ezek az elképzelések. A VMSZ jelenlegi erejét és a választásokon majdan kiharcolt pozíciónk birtokában az elképzeléseket minden bizonnyal sikerre tudjuk vinni - mondta többek között Pásztor.
Kern Imre arra biztatta a község vezetőit, hogy továbbra is merjenek feladatokat vállalni, hisz azt közös erővel könnyedén meg lehet őket valósítani. Helyeselte az elgondolást, hogy a község egységes ivóvízrendszert és szennyvízelvezető meg tisztítórendszert épít ki, mely beruházás az ipari park mellett az életminőség javítását szolgálja és új munkahelyeket teremt a közösségben.
Pál Károly felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy november 10-én, szombaton tartják a tartományi költségvetés eszközeiből felújított színházterem avatóünnepségét, melyen mintegy kétszáz dél-bácskai magyar nemzetiségű fiatal lép fel, vasárnap pedig azt az épületszárnyat, amely köztársasági, tartományi és a Szülőföld Alap támogatásából épült. Az ezt kísérő műsorban az idei Durindó legjobbjai és a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ néptánccsoportja közreműködik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..