home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Megünnepelték Szabadka legjobbjait
Tóth Tibor
2013.01.02.
LXVIII. évf. 1. szám
Megünnepelték Szabadka legjobbjait

A Subotičke novine hetilap, a szabadkai önkormányzat és a Sportszövetség szervezésében 52. alkalommal került sor az év legsikeresebb szabadkai sportolóinak és csapatainak megválasztására. Először 1961-ben került sor az Év sportolójának megválasztására, az első díjazott Speár Miklós teniszező volt. A város legjobb csapatait 1969-től választják meg, s a cím 43 évvel ezelőtt a Spartacus Ökölvívóklubhoz került. 1970-től a juniorok — az első díjazott Ivan Vojnić tornász volt —, 1976-től pedig a pionírok — az első díjazott Rézmány Tibor úszó — is felkerültek a díjazottak dicső listájára.

A Városháza színültig megtelt dísztermében elsőként Kikić Attila, a szabadkai Sportszövetség közgyűlésének elnöke köszöntötte a jelenlevőket.

— A 2012. évben mindenki becsülettel tette a dolgát, végezte a munkáját. Kiemelném a község szerepét, hiszen nagy áldozatok árán sikerült a várost újabb sportlétesítményekkel gazdagítani, melyeket nemcsak a versenyzők, hanem a diák-, a felnőtt és a szabadidő-sportolók is használnak. Három hónappal ezelőtt a sportszövetségben is változások történtek, igyekszünk megfelelni a kihívásoknak, segíteni a sportolókat, a klubokat. Úgy gondolom, hogy 2012 a szabadkai sport szempontjából eredményes volt, hála a város sportolóinak, a sportmunkásoknak és kiemelném a sajtó szerepét is — mondta többek között Kikić.

Nemanja Simović, a városi tanács sporttal megbízott tagja kiemelte, hogy rendkívül elégedett a 2012-ben elért eredményekkel.

— A szabadkai sport jelentős előrehaladást ért el, hiszen új I. ligásokkal, új szuperligásokkal gyarapodott a város. Az idén a Spartacus férfi röplabdázói felkerültek a szuperligába, az új évben pedig minden valószínűség szerint mindez a Spartacus kézilabdázóinak is sikerül. A sportinfrastruktúra területén is jelentős haladás történt, hiszen az új medence, az asztalitenisz-terem, a sétaerdei edzőpálya, a Május elseje sportközpont is szinte állandóan zsúfolt, s nem szabad megfeledkezni azokról, a sokszor árnyékban tevékenykedő emberek munkájáról sem, akik a sportolók útját egyengetik és előteremtik a működéshez szükséges eszközöket. A sportinfrastruktúra terén több jelentős célunk is van a 2013. évben. Ezek közül a két legfontosabb: a városi stadionban a futópálya új borítása, valamint a műjégpálya tetőzetének a megépítése — mondta Simović.

A díjátadás a legjobb pionír versenyző megjutalmazásával kezdődött, mely címet a Spartacus Úszóklub versenyzője, Barna Andrej szerezte meg, aki tízszeres országos bajnok és 200 pillangón országos csúcstartó. A további sorrend: Luna Vodana Jović (atlétika), Kajdócsi Tamás (súlyemelés), Hunyadi Filip (úszás), Árokszállási Ervin (súlyemelés), Boja Krisztina (vitorlázás), Szeles Réka és Korhecz Réka (evezés), Karim Bendžama (tenisz), Žarković Gyólai Dimitrije (kerékpározás) és Anja Marković (lovassport).

— Sokat dolgoztam a sikerért, de megérte. A legbüszkébb a nyári országos bajnokságon megnyert öt arany- és egy ezüstéremre vagyok. Következő évben szeretném megúszni a kiküldetési szintet az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra — mondta Barna Andrej.

A juniorok mezőnyéből Jelena Trnić, a Spartacus Női Röplabdaklub kiválósága került ki győztesen, aki a szerbiai válogatottal megnyerte a Balkán-bajnokságot, és ezüstérmet szerzett az Európa-bajnokságon, a Spartacus csapatával pedig országos kupa– és bajnoki döntőt játszott. Őt követi Bűn Roland (birkózás), Jelena Oluić (röplabda), Obrad Cvijanović (kick-box), Denis Memetović (ökölvívás), Martin Mačković (evezés), Miloš Keljanović (kick-box), Simona Ivković (karate), Marko és Bojana Kljajić (vívás) és Marko Rašković (atlétika).

— Sok munka vezetett ehhez a rangos elismeréshez. A díj tovább ösztönöz arra, hogy ezután is teljes erőbevetéssel edzek, legyen szó akár a klubcsapatomról, akár a válogatottról — mondta Trnić.

2012 legjobb felnőtt sportolójává Kasza Gábort, a Spartacus kerékpározóját választotta a kilenctagú zsűri. Kasza Szabadka egyetlen sportolójaként részt vett a londoni nyári olimpiai játékokon, s neki köszönhető, hogy az ország két kerékpározót indíthatott az ötkarikáson. Az első tízbe került még Dejan Franjković (birkózás), Adela Helić (röplabda), Vanja Bačić (ökölvívás), Petar Papić (kézilabda), Németh Lehel (vitorlázás), Milan Poledica (karate), Kajdócsi Tivadar (súlyemelés), Vida Emese (kosárlabda) és Stefan Kostadinović (asztalitenisz).

— Nagyon boldog vagyok, mivel hosszú idő után sikerült megszereznem ezt a díjat. Amióta a sportágban vagyok, egyik célom az volt, hogy Szabadkán a legjobb lehessek. Örülök, hogy ez sikerült. A jövő év sem lesz könnyű. Szeretnék jól felkészülni a törökországi Földközi-tengeri játékokra, ahol számomra már ismerős lesz a táj, valamint szeretném megnyerni az országos bajnokságot és a Szerb Körversenyen is a minél előkelőbb helyezés elérése a cél — mondta Kasza Gábor.

A csapatok versengéséből a Spartacus Női Labdarúgóklub került ki győztesen. A Kék Galambok az aktuális országos bajnokok, országos kupadöntőt játszottak, a Bajnokok Ligájában pedig a legjobb 32 közé jutottak, ahol a svéd Göteborg állította meg őket. A második helyen a Spartacus Női Röplabdaklub, a harmadikon pedig a Spartacus Férfi Röplabdaklub végzett. A Szerbiai Sportújságírók Szövetségének észak-bácskai tagozata első ízben részesített külön elismerésben olyan sportkollektívát, amely jótékonysági megmozdulásokban vett részt, hozzájárult a fair play fejlesztéséhez, és aktív szerepet vállalt a sport népszerűsítésében a fiatalok körében. Az első emlékplakettet a Spartacus Zlatibor Voda Labdarúgóklub kapta a labdarúgás népszerűsítéséért a szabadkai általános iskolákban, a szegénység elleni világnapon való aktív részvételben (1200 adag ételt biztosítottak és osztottak szét a rászorulók között), a sport és a labdarúgás népszerűsítéséért a babák világnapján a roma gyerekek és a különleges bánásmódot igénylő gyerekek körében.

Külön elismerésben a Spartacus Vojput Férfi Kézilabdaklub, a Prozivka Birkózóklub, Marko Ziđarević, Radovan Radulović, Mara Radulović, a Mozgássérültek Egyesülete, Stadion KKV, Pintér József, a Paligo Palus Ultramaratonklub és a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő bajmoki Radnički Női Kézilabdaklub részesült. Az év abszolút győzteseinek járó vándorserleget Kasza Gábor és a Spartacus női labdarúgói vehették át Modest Dulićtól, Szabadka polgármesterétől.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..