home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Megújult a Pannon RTV
Tóth Tibor
2014.03.11.
LXIX. évf. 11. szám
Megújult a Pannon RTV

Híradó, Közügyek, Szubjektív, Vitrázs, Pannon Gazda, Közel-kép. Néhány közkedvelt műsor a Pannon Televízió gazdag kínálatából, melyeket hamarosan még jobb minőségben élvezhet a vajdasági magyar — és nem csak magyar — tévénéző.

A közelmúltban adták át a Pannon RTV új, illetve felújított műszaki bázisát, melynek köszönhetően a médiaház HD-minőségben tud majd dolgozni, stúdiótechnikai tekintetben pedig a legmodernebb műszaki felszereltségű vajdasági televízióként működhet tovább.

— A Pannon RTV eddigi felszerelése teljesen elavult volt — mondja Bodzsoni István, a Pannon RTV igazgatója. — Az utolsó pillanatot ragadtuk meg, nem tudtuk már tartani ugyanis a lépést az új technológiákkal. A magyar közszolgálati médiával kötött megállapodás értelmében anyagokat küldünk a Duna TV-nek, a Magyar Televíziónak, a Magyar Rádiónak, az MTI-nek, amiért ők fizetnek nekünk, mi pedig a pénz jelentős részét a felszerelés megvásárlására fordítjuk. Így kerülhetett sor elsősorban a Pannon TV teljes műszaki bázisának felújítására. Ebben benne van az új terepi felszerelés, a terepi kamerák, a híradós és a háttérműsoros stúdiók részleges felújítása, a teljesen új vezérlő és az adáslebonyolító felszerelése. Ezentúl tehát digitális HD-minőségben tudjuk készíteni és sugározni műsorainkat. Ezzel gondoskodtunk a piacon való fennmaradásról, és eleget tudunk tenni a különféle reklám–, dokumentum– és riportfilmekkel kapcsolatos megrendeléseknek, és ezzel bevételhez jutunk.

Hamarosan élő optikai kapcsolat

A folyamat elindult, az adás már az új kamerákkal készül, a stúdiókba felszerelték az új lámpákat, s az elkövetkező két hétben már minden a helyére kerül. A Híradó stúdióját teljesen átalakítják, s ez nemcsak a felszerelést érinti, hanem új hátteret is kap a műsor. Március 16-ától élő optikai kapcsolat lesz Szabadka és Budapest között, a Pannon riporterei már élőben jelentkeznek a Duna TV műsorába a választásokkal kapcsolatos legújabb információkkal.

— Ki kell emelnem a Sat-Trakt vállalatot és tulajdonosát, Zsemberi Jánost, aki mindent megtett azért, hogy stúdiónk és a budapesti közszolgálati központ között létrejöhetett ez a kapcsolat. Szeretném, ha ez tovább épülne Újvidék felé, a végpont minden bizonnyal a Mozaik TV stúdiójában lenne. Belátható időn belül pedig Belgrádig, az ottani magyar intézetig folytatódna. Ott egy kis stúdiót létesítenénk, amelyből Budapestre és Szabadkára is rendszeresen jelentkezhetnénk. A magyar közmédián kívül a Szerbiai Rádió és Televízióval is együttműködési megállapodást kötöttünk, ami a műsorcserék, a tudósítások küldése tekintetében szintén jelentős számunkra. Tudósítói pontot hozunk létre, Markovics Annamária — aki a mi emberünkként ment Belgrádba, és tudósítja az MTI-t — mellé egy operatőrt és megfelelő felszerelést rendelünk. Mindent azért csinálunk, hogy a vajdasági magyar közösséget szolgáljuk. Elsődleges és legfontosabb célunk, hogy a vajdasági magyar közösség megfelelően tájékozódjon az őt érintő kérdésekről és arról, ami Szerbiában, Magyarországon, Európában történik. Mindent megteszünk azért, hogy a fejlődés ne álljon meg, és egy modern, operatív, nézhető és hallgatható televíziós, rádiós műsort kínáljunk az itteni közönségnek, valamint hogy a Pannon a híd szerepét töltse be Magyarország és Szerbia között — emelte ki az igazgató.

A fejlődés lehetővé teszi a tudósítóhálózat megerősítését is. Az újítással felszabaduló felszerelés jelentős része a külső tudósítókhoz kerül, akiknek így jelentősen javulnak az eszközeik.

A felújítás, az új felszerelések beszerzése kemény csapatmunka eredménye.

— Ebben sokan segítettek nekünk. Kiemelném Pásztor Istvánt, a VMSZ és a Tartományi Képviselőház elnökét, aki mindig támogatott bennünket, és lobbizott annak érdekében, hogy megfelelő támogatást kapjunk, kapcsolatrendszerhez jussunk Magyarországon és Szerbiában is, valamint Korhecz Tamást, az MNT elnökét, aki nagyon sokat segített abban, hogy a Pannon megfelelő körülmények között tevékenykedhessen, és gondoskodott a működésünkhöz elengedhetetlen jogi háttérről. Megemlíteném még Szabó László Zsoltot, az MTVA vezérigazgatóját, Balogh Lászlót, a Közszolgálati Közalapítvány elnökét, Gazsó L. Ferencet, az MTI vezérigazgatóját, Kozma Hubát, aki baráti kapcsolat révén sokat tett azért, hogy ez a kapcsolatépítés elinduljon, a Studiotech Hungary Kft.-t, melynek emberei éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy az új felszerelés minél hamarabb használható legyen.

Hatalmas köszönet a Pannon dolgozóinak, akik munkájukkal lehetővé tették, hogy ez a beruházás létrejöhessen. Ezek a fiatalok nagyon keményen dolgoznak, többségük kezdő ugyan, de apait-anyait beleadnak. Nem kis feladat havonta több mint száz anyagot elküldeni Budapestre, s ezeknek csak egy része híradós, zömük 4-5 perces háttéranyag, amely nagyon sok munkát igényel. A vélemények kedvezőek, állítólag meg vannak velünk elégedve, és megrendelésből is egyre több akad. Kialakulóban van egy nagyon profi tudósítói, újságírói, szakemberi csapat, amely a vajdasági magyar televíziózás jövője lehet — mondta Bodzsoni István, a Pannon RTV igazgatója.

Erősödik a szórakoztató sáv

Kozma Zoltán, a Pannon TV főszerkesztője elmondta, hogy jelenleg a felszerelés beüzemelésével foglalkoznak. Egyelőre az intézmény szakemberei is tanulják, hogy ezzel milyen lehetőségeket lehet megvalósítani.

— Elképzelésem szerint a Híradó nem csak úgy nézne ki, hogy a műsorvezető beolvassa a szöveget, és utána bejátsszuk a kapcsolódó anyagot. Az új felszerelésnek köszönhetően stúdióvendéget is fogadhatunk, akivel a hírolvasó elbeszélgethet, vagy pedig élő kapcsolatot hozhatunk létre a Híradó stúdiója és egy külső helyszín között, ahonnan egyik tudósítónk jelentkezhet, miközben egy harmadik, megosztott képernyőn vágóképeket mutathatunk az adott eseményről — fejti ki elképzeléseit.

A közeljövőben az esti, szórakoztató műsorok erősítését tervezik.

— A Pannon TV-t ne csak azért kapcsolják be a vajdasági magyar nézők, hogy informálódjanak a körülöttünk történő eseményekről, hanem hogy kikapcsolódjanak és szórakozzanak is. Másfél hónapon belül egy könnyed, laza, vajdasági és magyarországi művészeket, színészeket, zenészeket bemutató műsort indítunk. Régóta tervezzük, hogy filmeket is sugározzunk a televízióban, ez azonban nagyon drága. Nem olcsó sorozatokra gondoltunk, hanem elsősorban európai és magyar filmeket szeretnénk műsorra tűzni — ecseteli a terveket Kozma Zoltán, a Pannon Televízió főszerkesztője.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..