home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Megújul a Tallián-kápolna
Tóth Lívia
2018.10.03.
LXXIII. évf. 39. szám
Megújul a Tallián-kápolna

Megkezdődött a törökkanizsai temetőben található Tallián-kápolna felújítása.

A munkálatok Magyarország kormányának, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően valósulnak meg.

— A kápolna a Tallián családnak a temetkezési helye. A kisnemesi família tagjai az 1848—49-es forradalom után telepedtek le Törökkanizsán, és meghatározó szerepet töltöttek be a város, illetve a járás életében, fejlődésében, valamint jelentősen hozzájárultak a magyar közösség boldogulásához is — mesélte Újhelyi Nándor, a községi képviselő-testület elnöke. — Ide van eltemetve Tallián Andor ezredparancsnok, aki az 1848—49-es magyar forradalomban és szabadságharcban a Délvidéken harcolt, illetve Tallián Emil világutazó, vadász. Ő bejárta a világot, trófeákat és egzotikus növényeket hozott haza, emellett a közigazgatásban szolgabíróként tevékenykedett, a millenniumi építkezések során pedig elérte, hogy a település a különféle beruházások által városi kinézetet kapjon. Az 1944. évi változások után a család egy része elmenekült, így nem maradt, aki gondját viselte volna a kápolnának. A ’80-as években az akkori plébános közadakozásból megjavíttatta a tetőszerkezetét, de más munkálatokra nem volt lehetősége. Mi már régóta beszélünk arról, hogy égető szükség volna az épület renoválására. Annál is inkább, mert 2007 óta ott tartjuk a március 15-ei megemlékezéseket, és így egyfajta közösségi térként is működik. Az óhajunk most valóra válik, hiszen a magyar kormánynak, a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak, illetve az MNT-nek köszönhetően szeptember folyamán megkezdődtek a munkálatok. Jelenleg a felújítás első fázisán vagyunk túl, a szükséges takarítás után a kivitelező, a szabadkai Form Inžinjering vállalat fel tudta mérni, milyen állapotban van maga az objektum. A folytatáshoz a területileg illetékes műemlékvédelmi intézet jóváhagyását várjuk. Azt azonban tudjuk, hogy kívül és belül egyaránt számos teendő lesz, mert a kerítést, a falakat, a kriptát, az oltárt, a nyílászárókat stb. mind-mind rendbe kell hozni. A beruházás értéke 3 millió forint, a befejezés mindenszentek ünnepére várható. Az épület állapota tükrözi, korábban milyen módon viszonyultunk a múltunkhoz, illetve azokhoz a személyekhez, akik részesei voltak a történelmünknek. A felújítással egy nagy igazságtalanságot javítunk ki, teszünk helyre. A kápolna, melynek a falán 2010-ben avattuk fel Tallián Andor ezredparancsnok emléktábláját, a jövőben méltó helyszíne lesz a megemlékezéseknek, és a temető összképét is javítja majd.

Az idősebbek elmondása szerint az ’50-es, ’60-as években mindenszentek napján még tartottak benne egyházi szertartást, de aztán folyamatosan romlott az állaga, ezért bezárták, és évtizedek óta nem használták arra, ami a rendeltetése. A földszint alatt egy folyosó található, itt kazettákban helyezték el a koporsókat, és mindegyiken márványtábla jelzi, ki nyugszik ott. A temetkezési hely feletti tér a kápolna az oltárral — hallottuk Újhelyi Nándortól. 

Tallián Andor (1817—1873) honvéd ezredesként csapataival Törökkanizsa környékén portyázott, és itt ismerkedett meg a feleségével. Az esküvő után a család Somogy megyei birtokára költöztek, ahonnan 1854-ben tértek vissza a Tisza-parti kisvárosba. Öt fiúgyermekük született, köztük Emil és Béla.

Tallián Béla (1851—1923) politikus, Torontál vármegye alispánja, Somogy, Békés és Csongrád vármegye főispánja, képviselőházi alelnök, magyar királyi földművelésügyi miniszter, a Magyar Királyi Szent István-rend vitéze volt. Birtokán korszerű gazdálkodást folytatott, öntözőrendszert építtetett ki. Az I. világháborúban rövid időre Belgrád polgári kormányzója lett. 1918 októbere után menekülnie kellett, és soha nem jöhetett vissza. A magyarországi Kiszomborban temették el. A jugoszláv hatóságok a család többszöri kérésére sem engedélyezték földi maradványai hazaszállítását.

Tallián Emilnek (1859—1911), Torontál vármegye főszolgabírójának köszönhető a községháza és a járási bíróság épületének, valamint a vasútállomásnak a megléte. Nagy gondot fordított a botanikus kert létrehozására, a szegényház és a kórház alapítására, valamint az artézi kút fúrására is. Vadászatai és utazásai során bejárta Afrikát, Ázsiát és Dél-Amerikát, ahonnan különleges trófeákkal tért haza. Gyűjteményének jelentős része a szabadkai múzeumban található. A parkban látható emlékművét a 2000. évi politikai változások után hozták vissza a családi birtokról, 2011-ben pedig, halálának 100. évfordulóján, a valamikori szolgálati lakás falára emléktáblát helyeztek el.

Egyébként Szabó József törökkanizsai helytörténésznek hatalmas szerepe volt abban, hogy a Tallián család ismét bekerült a köztudatba, és a község lakosai megpróbálják méltóképp megőrizni az emlékét. 

Fotók forrása: a Törökkanizsáért Egyesület Facebook-oldala

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..