home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Megtépázva
Tóth Tibor
2016.05.14.
LXXI. évf. 19. szám
Megtépázva

Megszokhattuk, hogy a szerbiai labdarúgás mindig tartogat néhány ínyencséget a közönség számára. Általában a két, magát a legjelentősebbnek nevező klub szurkolóknak tartott személyeinek egymás közti leszámolásaitól, a „nagyok” zavaros ügyeitől vagy épp a szerbiai válogatottban gyakran megtörténő széthúzástól és egyéb feszültségektől hangos a sportsajtó.

 A felsoroltak tükrében már megszokottá vált, hogy a belgrádi élcsapatokon kívül más itt bajnokságot nem nyerhet, hiszen Jugoszlávia szétesése óta csak a Partizan, a Crvena zvezda és egyszer az Obilić — de róla tudjuk, miért is nyert akkoriban — szerzett bajnoki címet. A szerbiai focit kedvelők lassan abba is beletörődnek, hogy az „aranylábúak” nélkül folynak az Európa- és a világbajnokságok, és már olyan országok nemzeti tizenegyei is kijutnak egy-egy világversenyre, amelyeket egykor a szerbiai együttes játszi könnyedséggel utasított maga mögé.

Május elején újabb pofon érte a szerbiai futballt, de ezt az ütést kivételesen nem saját magának adta a jobb sorsra érdemes sportág, hanem az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) teljhatalmú urai tépázták meg a sasok igencsak megfakult tollazatát. Az UEFA 28 igen, 24 nem és 2 érvénytelen szavazat mellett 55. tagállamként Koszovót felvette tagjai közé. Ez azt jelenti, hogy a szerbiai válogatott vb- vagy Eb-selejtezőn (barátságos mérkőzést aligha tervez játszani) szembekerülhet a függetlenségét 2008-ban kikiáltó egykori déli tartomány legjobbjaival, melyet — sok más országhoz hasonlóan — Szerbia sem ismer el.

Felbolydultak a kedélyek a hír hallatán, sőt bejelentették, hogy a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál az ország pert indít az UEFA ellen. Az Európai Labdarúgó-szövetség ugyanis, a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz hasonlóan, a saját alapszabályzatát figyelembe nem véve hozott döntést Koszovó taggá választásáról, hiszen a szabályzat 5. pontja világosan kimondja, hogy csak olyan ország vehető fel a szövetségbe, amelynek függetlenségét az ENSZ már elismerte. Koszovó esetében pedig ez még nem történt meg. A minap hozott döntés által felbátorodva akár Katalónia, Baszkföld, Dél-Tirol és még számos nem független régió is kérvényezhetné felvételét az immár 55 tagú európai futballcsaládba, ami akár bonyodalmak hosszú sorát indíthatná el.

A hazai szövetségben megtették a szükséges lépéseket, de az elkövetkező időszakban inkább a válogatott körüli teendőkkel kellene foglalkozni, hiszen rohamosan közeleg a szeptember, a 2018. világbajnokságra való selejtezők első fordulója. Egy újabb kudarcot már semmivel sem lehetne megmagyarázni, még Koszovó UEFA-tagságával sem.


Kattintson az alábbi képre, és olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..