home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Megsemmisítették a pályázatot
Tomek Viktor
2010.03.03.
LXV. évf. 9. szám
Megsemmisítették a pályázatot

A Magyar Nemzeti Tanács február 26-ai zentai ülésén - azt követően, hogy Simonyi Zoltán egy évre nem tudta vállalni a megbízatást - megsemmisítették a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatói posztjára kiírt pályázatot. Emellett határoztak a napilap szerkesztéspolitikáját figyelemmel kísérő lapta...

A Magyar Nemzeti Tanács február 26-ai zentai ülésén - azt követően, hogy Simonyi Zoltán egy évre nem tudta vállalni a megbízatást - megsemmisítették a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatói posztjára kiírt pályázatot. Emellett határoztak a napilap szerkesztéspolitikáját figyelemmel kísérő laptanács létrehozásáról.
Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke az ülés után újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy bár sajnálatosnak tartja, hogy Simonyi Zoltán pályázó visszalépett, emberileg azonban megérti a döntését.
- A Simonyi Zoltán személye körül kialakult vitában a kompromisszum az volt, hogy egy rövidebb megbízatási időszakra neveznénk ki igazgatónak. å azonban a megpályázottnál rövidebb időszakra nem tudta vállalni a megbízatást - mondta Józsa.
A Magyar Szó Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testülete abban állapodott meg, hogy 15 napig még a jelenlegi megbízott igazgató, vagyis Mihók Rudolf irányítja a Kft.-t, és ez alatt az idő alatt újabb megbízott igazgatót keresnek. Az igazgatói állásra a pályázatot az új MNT megalakulása után írják majd ki, vagyis valamikor az ősszel nevezik ki az új vezetőt. Józsa László a Laptanáccsal kapcsolatban kifejtette: ennek a testületnek nem lesz nádpálcája, csupán kommunikációs felülete. A laptanács létrehozását egyébként a Magyar Szó igazgatóbizottsága előzőleg jóváhagyta.
- Addig, amíg a Hét Nap Kft. alapítói okiratában van lehetőség laptanács megválasztására, addig a Magyar Szóéból ez a jogi lehetőség kimaradt. Úgy gondoltuk, hogy végső ideje egy olyan testületet felállítani, amely figyelemmel kíséri a szerkesztéspolitika szempontjainak az érvényre jutását.
- Két dokumentum is támpontul szolgálhat arra vonatkozólag, hogy egy szakmailag és erkölcsileg feddhetetlen testületnek - melynek a politikához az égadta világon semmi köze sem kell legyen - hogyan kell működnie. Elsősorban a tájékoztatási törvény vázolja fel azt, hogy melyek a közszolgálatiság szempontjai, másodsorban pedig a funkcióban lévő főszerkesztő - aki annak idején a pályázatában felvázolta a terveit - elképzelései is támpontként szolgálhat. A laptanács nem lesz fölérendeltje és alárendeltje sem senkinek - fejtette ki Józsa László.
Az MNT 23. ülésén a többi között az is elhangzott, hogy a köztársasági emberi jogi és kisebbségügyi minisztériumban megállapították, hogy a magyar választói névjegyzékre hivatalosan is bejegyzett magyar nemzetiségű személyek létszáma meghaladta a minimális cenzust. Ennek értelmében most már bizonyos, hogy az új nemzeti tanács tagjait közvetlen módon választjuk meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..