home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Megnyitotta kapuit a VII. Toleranciatábor
Talpai Lóránt
2013.07.24.
LXVIII. évf. 30. szám
Megnyitotta kapuit a VII. Toleranciatábor

Topolyán ünnepélyes keretek között immár hetedik alkalommal nyitotta meg kapuját a Duna menti régiók és városok Toleranciatábora. Az ifjúsági találkozó július 21-étől 27-éig tart.

A megnyitórendezvényen Kókai Mernyák Melinda, Topolya polgármester asszonya köszöntötte az egybegyűlteket és hangsúlyozta, hogy nem mindennapi dolog egy ilyen nagyszabású rendezvénynek otthont adni. Szeretné, ha minden táborozó Topolya egy-egy szeletkéjét magával vinné Európa számos szegletébe. Jan Lueneburg, a szerbiai EBESZ-misszió demokratikus átalakulással foglalkozó osztályának vezetője örömét fejezte ki, hogy részt vehetett a rendezvényen. Továbbá elmondta, hogy az EBESZ mindig is támogatta az egymás iránti toleranciát, mert a türelemnek kulcsfontosságú szerepe van a szegregáció és kirekesztés elleni küzdelemben. Végül felhívta rá a figyelmet, hogy egymás elfogadása, illetve az integráció nem egyenlő az asszimilációval.

Egeresi Sándor, a Kék Duna Alapítvány elnöke és egyben a tábor megálmodója örömmel állapította meg, hogy a pénzügyi nehézségek ellenére újra megvalósult a tábor, és ezért köszönetet mondott a tartományi kormánynak a pénzügyi támogatásért. „A Duna menti városok és régiók által szeretnénk erősíteni a fiatalok közötti baráti kötelékeket, ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy minden emberben tudatosodjon, milyen fontos a más nemzeti közösségek elfogadásának érzése. Az együtt- és egymás mellett élés legszebb példája Vajdaság. Mi, vajdaságiak tudjuk, hogy az együttélésnek nincs alternatívája. Óriási megtiszteltetés számomra, hogy minden évben új tolerancia-nagykövetek születnek városunkban. Mi tudjuk, hogy az Európai Unió alapeszméje a különbözőségek elfogadásában rejlik, ezért bizakodjunk, hogy országunk uniós közeledése tudatosítja az emberekben a tolerancia civilizációs értékét. Most már valóban elmondhatjuk, hogy Topolya a térség tolerancia-fővárosa” — mondta Egeresi Sándor, majd átadta a szót Bojan Pajtićnak.

Ekkor a vajdasági kormány elnöke hivatalosan is megnyitotta a tábort, és magyarul meg szerbül is szólt a közönséghez. Mint mondta, egy valódi vajdasági politikusnak mindkét nyelvet kell ismernie, bár a tartományban hat hivatalos nyelv van használatban. „Nincs más dolgunk, mint megőrizni a térség társadalmi és nyelvi sokszínűségét. A különbözőség ugyanis gazdagságot, nem pedig hiányosságot jelent” — hangsúlyozta Pajtić.
A nyitónapon az Ady Endre, a Sonja Marinković és a Petro Kuzmjak Művelődési Egyesület szórakoztatta a közönséget.

A rendezvényekkel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a főként Magyarországról, Németországból, Szlovákiából, Horvátországból, Bulgáriából, Romániából és Ukrajnából érkező fiatalok délelőttönként különféle műhelymunkákban, délutánonként pedig sportrendezvényeken és tóparti üdülőprogramokban vehetnek részt, az Arcus környezetvédelmi egyesület szervezésében pedig barangolhatnak a természetben.

Az esti órák természetesen a könnyed kikapcsolódáséi: különféle koncerteken és zenei rendezvényeken szórakozhatnak a nap végén a fiatalok. Július 22-én a Route 5 és a Del Arno Band, 23-án a Mortero, a Crossroad family Project és a The Gift, 24-én az Inbox, a Studio Profesional, 25-én pedig a Fluid, a Hip-Hop Dance és a Frajle lépnek többek között színpadra.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..