home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Megmentő a ködös Albionból
Tóth Tibor
2007.02.07.
LXII. évf. 6. szám
Megmentő a ködös Albionból

Szalai Attila karikatúráján Alex Ferguson kézjegyeA közelmúltban Budapesten járt Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség által szervezett VII. Szakmai Napok keretében előadást tartson a legjobb magyar labdarúgóedzők részére. Az előadás után az ed...

Szalai Attila karikatúráján Alex Ferguson kézjegye

A közelmúltban Budapesten járt Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség által szervezett VII. Szakmai Napok keretében előadást tartson a legjobb magyar labdarúgóedzők részére. Az előadás után az eddigi pályafutása során már 25 serleget begyűjtő Ferguson a budapesti Le Meridien Szálloda különtermében sajtótájékoztatót tartott, amelyen a Hét Nap szerkesztősége is képviseltette magát. Az alábbiakban a negyvenperces sajtótájékoztatón elhangzottakat tárjuk Olvasóink elé.
- Hogyan lett Alex Fergusonból futballedző?
- Fiatal koromban inaskodtam édesapám műhelyében, majd dolgoztam szerszámkészítőként, illetve írógépműszerészként. A futball mindig is mindennél jobban vonzott, és idővel rájöttem, ha ezen a pályán el akarok érni valamit, akkor teljes egészében át kell adnom magam a focinak. Harminckét évesen kaptam meg először a lehetőséget, hogy edzőként kipróbáljam magam egy kelet-skóciai kiscsapatnál, az East Stirlingshire-nél. A költségvetés alig érte el a kétezer fontot, új játékosok szerződtetésére nem futotta, mégis azon törtem a fejem: miként vezethetném dobogóra a csapatomat. Azóta sem változtam, bárhol is vállaltam munkát, kizárólag az izgatott, hogyan érhetünk fel a csúcsra - mondta Ferguson.
- 1983-ban KEK-et nyert az Aberdeennel, és a következő évben az Újpesttel került össze a csapata.
- Temesvári Miklós, aki 1984-ben az Újpest edzője volt, egy éve hívott Budapestre, s örömmel elfogadtam az invitálást. Akkoriban az Aberdeen elbúcsúztatta az Újpestet a további küzdelmektől, de mi ennek ellenére szoros barátságot kötöttünk. Skócia és Magyarország labdarúgása egyaránt nehéz időket él meg, de biztos vagyok benne, hogy mindkét nemzetben megvan az a szenvedély, ami átlendíti a két válogatottat a holtponton. Az elmúlt években több skót tehetség is elkezdte bontogatni a szárnyait, ez optimizmussal tölt el. Önöknél is mindenkiben él a vágy, hogy jobb legyen a magyar foci, s ennek meg kell hoznia az eredményt. Egyébként edzői pályafutásom elején minden skót edző egy ,,bibliát” tartott a kezében, ami egy futballkönyv volt. Csanádi Árpád írta.
- Hogyan lehet húsz évet ugyanannál az egyesületnél eltölteni? Van-e ennek valami titka?
- Egyetlen titka van, a jó döntéshozatal. Azt tanácsolom mindenkinek, hogy merjen dönteni. Az edző, csakis az edző dönt, a menedzser szava szent. A játékosnak semmi beleszólása sem lehet a dolgokba. Két feladata van, nem több. Egy: hogy hajtsa végre, amit a szakember mond, kettő: hogy tisztelje a szakembert. A mi szakmánkban a trófeák jelentik a sikert, és a sikernek köszönhetően tisztelik az edzőt.
- Ön szerint mennyire meghatározó a tehetségek idejében való felfedezése?
- Az utánpótlás-nevelést nem lehet elég korán kezdeni. Napról napra foglalkozni kell a fiatalokkal, hiszen idővel ők foglalják el a kiöregedő játékosok helyét. Wayne Rooney tizennégy éves sem volt, amikor szemet vetettünk rá, az már a mi hibánk, hogy csak tizenkilenc éves korában tudtuk megszerezni. 1989-ben eladtuk az idősebb játékosok zömét és a keretet ifjú tehetségekkel töltöttük fel. Megmondtam, az első évben senki se várjon kiugró eredményt, de 3-4 év múlva a legjobbak közé kerülhetünk. Így is lett, 1993 és 2003 között nyolc alkalommal nyertünk bajnokságot, méghozzá azzal a csapattal, amelynek gerincét a Manchester Unitedhez ezer szállal kötődő labdarúgók alkották. Hihetetlenül jó érzés volt, hogy az együttes szinte azonosult velem, így odáig jutottunk, hogy Roy Keane-nel az élen bárkit szólíthattam volna Alex Fergusonnak. A Bayern elleni BL-döntőben is azért nyertünk, mert a játékosok hittek bennem és egymásban. Nem a véletlen műve volt, hogy aznap mi győztünk.
- A mai Manchester kapujában is toporognak már a tehetségek?
- Rengeteg fiatal, tehetséges labdarúgónk van, habár a mostani csapatból nehéz lesz bárkit is kiszorítaniuk. Ryan Giggs hatalmas munkabírású, Wayne Rooney zseniális, Cristiano Ronaldo pedig a világ egyik legjobbja. Talán azért, mert sosem elégedett önmagával. A vasárnapi, Arsenal elleni mérkőzés után feltűnt, mennyire fáradt. Elküldtem egy hétre Dubaiba, hogy pihenje ki magát. Erre Ronaldo ahelyett, hogy hazarohant volna csomagolni, még a találkozó estéjén a hóna alá csapott egy labdát, kiment a salakos pályára, és egy órán keresztül gyakorolta a különböző trükköket.
- Hogyan lehet ismét sikeres a magyar foci?
- Mindenki tudja, hogy dicső a magyar labdarúgás múltja, de napjainkban kevés a siker. Elsősorban, mint már mondtam, remény és szenvedély szükséges a javuláshoz, e nélkül nem megy.
- Miről tartott előadást a magyar edzőknek?
- åszintén mondom, megtiszteltetés, hogy ilyen edzői garnitúra előtt tarthattam előadást - ilyet korábban, ilyen formában még sohasem tettem. Sok edzőtársam, hozzám hasonlóan, szintén 34-35 évvel ezelőtt kezdte a szakmát. Akkor sem és most sem tudtunk, tudhattunk mindent, de törekedni kell rá, ez egy ilyen szakma. Remélem, hatással voltam a gondolkodásukra, és magukévá teszik egy részét annak, amit elmondtam. Fontos, hogy befolyásolják azokat, akik körülveszik őket - legyen az illető akár fiatal, akár tapasztalt labdarúgó. A győzelem a cél és az, hogy a futballista profivá váljon. Arról is beszéltem, miként lehet húsz évet eltölteni egyetlen kispadon.
- Mi a véleménye David Beckham Los Angeles-i átigazolásáról?
- Erről nincs véleményem. Nem tették be a csapatba a Real Madridnál, és ez egyszerűen felgyorsította az igazolását.
- Melyik a legkedvesebb trófeája? A Manchesterrel szerzett első bajnoki címe, vagy az 1999-es triplázása?
- Bármilyen meglepő, de egyik sem. Számomra sokkal nagyobb sikert jelentett az Aberdeennel elért KEK-győzelem, hiszen a csapatot fiatal skót játékosok alkották, ráadásul erre a sikerre senki sem számított. Egyenesen csodaszámba ment, hogy az elődöntőben legyőztük a Bayern Münchent, a döntőben pedig a Real Madridot. A Manchester Unitednél ezzel szemben elvárták tőlem a győzelmeket, és oda már amúgy is sokkal tapasztaltabb, rutinosabb edzőként érkeztem meg.
- A Manchester United két győzelemnyi különbséggel vezet a bajnokságban a címvédő Chelsea előtt. José Mourinhóra mostanság nagy teher nehezedik, hiszen le van maradva a Chelsea, a Manchestert pedig mindenki a bajnoki cím legfőbb várományosának tartja.
- Egyelőre a bajnokságban, a kupában és a BL-ben is versenyben vagyunk, ám még messze a vége. Mindannyian szeretnénk megismételni az 1999-es triplázásunkat, ám ehhez rengeteget kell még tennünk a pályán és a pályán kívül is. Azzal sem árt tisztában lenni, hogy ehhez a tudáson kívül nagy adag szerencsére is szükség van. A Premier League-ben hatpontos előnyünk van, és bár nem valószínű, hogy a hátra levő fordulókat hibátlan teljesítménnyel zárjuk, hiszem, hogy a Chelsea sem fogja a maximumot nyújtani.
- Mely országokból szeretnek leginkább játékosokat igazolni a brit klubok?
- A legtöbben Dél-Amerika felé fordulnak. Egy időben felfedeztük Norvégiát, majd Dánia, Hollandia is képbe került. Magyarországról eddig nem nagyon importáltak a szigetországi klubok, de nem szabad feledni, hogy Gera személyében egy remek játékosuk van a WBA-ban.
- Az angol válogatott hosszú ideje nem tud jelentősebb eredményt elérni a világbajnokságokon, Európa-bajnokságokon, miközben klubcsapataik nemzetközi színtéren jól szerepelnek. Ez a légiósok nagy számával magyarázható?
- Nem hiszem, hogy ez a légiósok miatt van így. Már évek óta folyik a vita az Angol Labdarúgó-szövetségben, hogy jó lenne beiktatni rövidebb téli pihenőt a bajnokságban, hiszen a csapatok augusztustól májusig egyhuzamban játsszák végig az idényt, aztán, amikor júniusban jön a válogatott számára a nagy torna, a futballisták mentálisan és fizikailag is elfáradnak. A németországi világbajnokság előtt az angol játékosok egy hétre leálltak, és utána kellett volna újra felpörögniük, formába lendülniük. Véleményem szerint ha május közepén lett volna a világbajnokság, az angol válogatott nyert volna. Ehhez vannak hozzászokva, hogy ekkor kell csúcsformában lenniük.
- Az 1986. évi mexikói vb-n már betöltötte a skót szövetségi kapitányi tisztet. Elvállalná újra?
- Sohasem vonzott ez a poszt. Jock Stein halála után azonban kötelességemnek éreztem leülni a skót válogatott kispadjára. Fáradt vagyok én már a váltáshoz, nem akarok se másik kispadon ülni, se a válogatottban edzősködni. A mexikói világbajnokságon nagyon nehéz csoportba kerültünk, hiszen a dánok, a később döntőig menetelő németek és Uruguay szerepelt velünk egy csoportban, és két vereség mellett csupán ez utóbbival játszottunk 0:0-ás döntetlent.
- Ha önt neveznék ki a csoportjában már esélytelen magyar válogatott szövetségi kapitányának, mi lenne az első dolga?
- Nem hiszem, hogy tanácsokat kellene osztogatnom a magyar edzőkollégáknak. Bízni kell a focistákban, el kell hitetni velük, hogy képesek a legjobbat kihozni magukból, és ami ennél is fontosabb, lehetőséget kell adni a fiataloknak. Várhidi Péter fiatal, tehetséges edző, tele jó ötletekkel, akinek meg kell adni a szükséges időt ahhoz, hogy megvalósítsa elképzeléseit.
- Ki az a labdarúgó, akiről csak felsőfokon tud beszélni?
- Több tucat ilyen van. Kezdhetném az Aranycsapat tagjainak felsorolásával, de Alfredo di Stefano, Johann Cruyff és Diego Maradona is korszakának legjobbjai voltak. Ha arra kíváncsi, én kit tartok a valaha élt legjobb futballistának, akkor Puskás Ferenc és Pelé nevét említem. Puskást nagyon tiszteltem és tisztelem még most is, tudom róla, hogy 84 válogatott mérkőzésén 83 gólt lőtt, 533 bajnoki találkozón 511 alkalommal talált az ellenfél kapujába.
- Igaz, hogy az Ön szűkebb hazájában legendaként tisztelik Puskás Ferencet?
- Igaz. Skóciában istenítik azt az embert, aki csapatkapitánya volt az Angliát 6:3-ra és 7:1-re legyőző válogatottnak, ami nem is csoda. Még azt is megbocsátják neki, hogy tagja volt a Skóciát 4:2-re, illetve 3:1-re megverő együttesnek. Az én emlékeimben egyébként nemcsak mint a világ egyik legjobb futballistája szerepel Puskás Ferenc. Az, hogy a Panathinaikoszt egészen a BEK-döntőig vezette, elárulja, hogy edzőnek is kitűnő volt.
- Ez már a huszadik idénye a Manchester United kispadján, ám egy bizonyos Matt Busby még önnél is tovább, egészen pontosan huszonhat évig irányította a csapatot. Motiválja-e Önt valami arra, hogy túlszárnyalja legendás elődjét?
- Egyáltalán nem. Ez a legutolsó szempont a számomra. Ha nem élvezném a munkám, ha nem lennének újabb és újabb kihívások a csapat előtt, már rég nem lennék a Manchester menedzsere.
- Ha jól tudom, a fia is edzőként kezdett dolgozni...
- Egy negyedosztályú csapatban kóstolgatja a szakma rejtelmeit. De van egy probléma, amire fel szeretném hívni mindenki figyelmét. Sok példa van arra, hogy kitűnő futballistából képesítés nélküli edző lesz. A szövetségeknek kellene leállítani ezt a folyamatot, mivel mindenkinek rendelkeznie kell megfelelő jogosítvánnyal. A fiam épp ezt az utat járja.
- Ha nem titok: mikor következhet a befejezés?
- Fogalmam sincs. Addig maradok a Manchester United kispadján, amíg jól érzem magam, s egyelőre nagyon jól érzem magam, úgyhogy a visszavonulással nem foglalkozom - zárta a sajtótájékoztatót Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..