home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Megmaradásunk műhelye
Tomek Viktor
2008.04.23.
LXIII. évf. 17. szám
Megmaradásunk műhelye

A közönségA 41. Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének döntőjére április 18-án került sor. A háromnapos fesztiválon az idén is több műfajban mérhették össze tudásukat a fiatalok. A megnyitón Dušan Jovanović, Óbecse polgármestere, Pásztor István, a VMSZ elnöke, dr. Jeges Zoltán tar...

A közönség

A 41. Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének döntőjére április 18-án került sor. A háromnapos fesztiválon az idén is több műfajban mérhették össze tudásukat a fiatalok. A megnyitón Dušan Jovanović, Óbecse polgármestere, Pásztor István, a VMSZ elnöke, dr. Jeges Zoltán tartományi oktatási-művelődési titkár és Varnyú Ilona, a község oktatási tanácsosa üdvözölte a fiatalokat.
Szilágyi Miklós, a KMV elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta: minőségi és mennyiségi változás volt tapasztalható az idei vetélkedőn.
- Például a műfordítás kategóriájában az idén jelentkeztek legtöbben az utóbbi évekhez képest. A 24 középiskolás több mint 40 munkát küldött - amire eddig még nem volt példa. Azt is tapasztaltuk, hogy egyik-másik kategóriákban is javult a minőség. A néprajzi pályázatok sokkal színvonalasabbak voltak, mint az elmúlt években - hangoztatta a zsűri. Rengeteg fotó érkezett a képzőművészeti pályázatra. Eddig sokszor gondot okozott az, hogy fellépés után a diákok hazamentek... Most ez a hozzáállás is változott. Nagyon örülünk neki, hogy a gyerekek többsége Óbecsén töltötte a hétvégét, és a gálaműsoron is szinte mindenki megjelent - mondta Szilágyi Miklós. A fiatal szervezőbizottság 11 tagú, és a múlt évhez képest most sokkal olajozottabban ment minden. A KMV elnöke elmondta, hogy okulva az eddigi hibákból, ezúttal nagyobb figyelmet szenteltek a részleteknek is.
A vasárnapi díjkiosztó gálaműsoron a legjobbak léptek fel. A műsort a színművészeti vetélkedő első helyezettjének előadásával kezdték. A Zentai Gimnázium Drámacsoportja Weörös Sándor Fababaálombálját adta elő. A gálaműsort megtisztelte jelenlétével Knézi Péter, Óbecse alpolgármestere, Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, a VMSZ elnökségi tagja, Siflis Zoltán filmrendező, az MNT Intézőbizottságának tagja, Bedő Tamás, Csongrád polgármestere. Knézi Péter köszöntőjében hangsúlyozta: az 5. évtizedébe lépő intézmény mozgalommá nőtte ki magát.
- A fiatalok időt, fáradságot és pénzt nem sajnálva vesznek részt a vetélkedőn. Biztosak abban, hogy amit tesznek, a legjobb és legszentebb dolog, amit tehetnek nemzetük, nyelvük és megmaradásuk érdekében - méltatta Knézi a KMV-t. Az idei szervezés, a vetélkedő tömegessége, átfogó volta igazi mozgalommá tette a KMV-t.
Dudás Károly, a VMMSZ elnöke elmondta: a Középiskolások Művészeti Vetélkedője az egyik legszebb ünnepe a vajdasági magyar ifjúságnak s az egész délvidéki magyarságnak.
- Visszatekintve a több mint negyven esztendőre, látjuk, hogy nagyon sok kiváló költőnk, írónk, képzőművészünk, színészünk került ki ebből a műhelyből. Ez a vetélkedő a délvidéki magyarság egyik legfontosabb műhelye. Azt gondolom: ez a közösség az összefogással kilábalt a hullámvölgyekből, és ennek a közösségnek a nagyszerű teljesítménye által meg kell maradnia, emelkednie kell. Ebből a műhelyből lombosodik ki a délvidéki magyarság jövője - fogalmazott Dudás Károly.
A gálaműsor meglepetésvendége volt Varga Izabella színésznő, a magyarországi Barátok közt c. sorozat dr. Balogh Nórája.
Az idei KMV az utóbbi évek egyik legszínvonalasabb seregszemléje volt, ez elsősorban a szervezők hozzáértését dicséri, de a vetélkedő tömegessége és az alkotások igényessége is hozzájárult a sikerhez.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..