home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Megkezdődött a foci-vb
Tóth Tibor
2014.06.18.
LXIX. évf. 25. szám
Megkezdődött a foci-vb

Csütörtökön Brazíliában megkezdődött a XX. Labdarúgó-világbajnokság, mely (eddig) nemcsak a torna e szakaszában szokatlanul sok gól, hanem néhány játékvezető alacsony szintű, szégyenletes produkciója miatt is emlékezetes marad.

A Brazília—Horvátország nyitómérkőzésen a japán Nisimura túl szigorúan ítélt büntetőt a hazaiak javára — aminek köszönhetően Neymar egyenlített —, majd a harmadik gól előtt egy nyilvánvaló brazil szabálytalanságot is nagyvonalúan elnézett. Közben egy teljesen szabályos horvát találatot megsemmisített, Neymar szándékos könyöklése felett pedig szemet hunyt. A házigazdának nyernie kellett a rajton, s ehhez a jó képességű horvát válogatott volt az áldozati bárány. Várható, hogy ha a braziloknak nem megy a játék — s ezen a mérkőzésen egyáltalán nem ment —, akkor a játékvezetők lépnek színre és tolják a hazaiak szekerét, ameddig csak lehet. A szombat esti, spanyol—holland derbin, azaz a négy évvel ezelőtti világbajnoki döntő ismétlésén szintén súlyosat tévedett a sípmester, ám Rizzoli hiába ítélt túl szigorú büntetőt a világbajnok javára, Hollandia a későbbiekben lefocizta a pályáról az „üveglábakon mozgó” spanyolokat, és ezzel a torna egyik meglepetését okozta. Nem a tulipánok győzelme számít meglepetésnek, hanem a négygólos különbség (1 : 5), de a játék képe alapján a még nagyobb arányú holland győzelem sem lett volna elképzelhetetlen. A C-csoport első fordulója után leszögezhető, hogy Görögország semmit sem változott, továbbra is azt az antifocit játssza, amellyel már sikerült Európa-bajnokságot nyernie, de Kolumbia kiváló középpályás, és csatársorával szemben ez kevésnek bizonyult még az egy pont megszerzéséhez is. Elefántcsontpart játéka pedig nagymértékben a veterán Drogba játékától függ. Amíg a korábbi Chelsea-csillag a kispadon ült, addig a szélvészgyors japánok vezettek, beállásával azonban annyi védőt lekötött, hogy Bony és Gervinho is gólt fejelhetett az ázsiaiak kapujába. Az első négy nap kétségkívül legnagyobb meglepetését az előre lesajnált Costa Rica-i válogatott szerezte, mely 3 : 1-re verte a négy évvel ezelőtti vb-negyediket, Uruguayt.

A dél-amerikaiak Cavani büntetőjével — amely valóban tizenegyes volt — előnnyel zárták a félidőt. A folytatásban egy teljesen másként játszó Costa Rica jött ki a pályára, és pazar játékkal a maga javára fordította az összecsapást. A halálcsoport szuperrangadóján Andrea Pirlo vezetésével az olasz nemzeti tizenegy 2 : 1-es győzelmet aratott Anglia felett, mely ország, úgy tűnik, ezen a vb-n sem fog nagy szerepet játszani. Costa Rica győzelme alaposan felborította a papírformát, így ebben a csoportban szó szerint bármi előfordulhat. Az E-csoportban Svájc az utolsó másodpercben kaphatott volna egy gólt, az ecuadori Arroyo azonban gólhelyzetben túl sokáig pepecselt a labdával, amit a helvétek „köszöntek szépen”, és egy gyors ellentámadásból Seferović révén megszerezték a három pontot. Franciaország szokása szerint ezúttal sem kápráztatta el játékával a közönséget, de a talán közepesnek nevezhető teljesítmény is elegendőnek bizonyult a harmatgyenge, ráadásul tíz emberrel játszó Honduras legyőzéséhez. Lapzártánk előtt néhány órával rajtolt az F-csoport is, melynek nyitómérkőzésén Bosznia-Hercegovina és Argentína találkozott. A meccs elején máris hideg zuhany érte a bosnyákokat és a nekik szurkolókat, hiszen egy baloldali beadás után a megcsúsztatott labdába Sead Kolašinac oly szerencsétlenül ért bele, hogy a labda Begović mellett a hálóban kötött ki. A gól után a bosnyákok helyenként átvették a játék irányítását, néhány lehetőséget is kidolgoztak, eredmény nélkül. Lionel Messit a második félidő közepéig jól tartották a bosnyák védők, egészen pontosan Muhamed Bešić, a Ferencváros játékosa, de a 65. percben egy kényszerítő után Messi megszerezte csapata második gólját, s ezzel eldöntötte a mérkőzést. Ekkor Safet Sušić, a sárkányok szövetségi kapitánya Džeko mellé behozta Ibiševićet, a Stuttgart játékosa pedig hat perccel a lefújás előtt szépített az eredményen. Bosznia nem vallott szégyent a bemutatkozó mérkőzésén, s Nigéria, valamint Irán ellen reális esélye van a győzelemre. Érdekességnek számít, hogy a világbajnokság tizenegyedik mérkőzése után még mindig nem született egyetlen döntetlen sem. A hét folyamán túl leszünk a második forduló szinte valamennyi mérkőzésén, ezután pedig tisztább képet kapunk arról, hogy mely tizenhat csapat folytathatja tovább a mundialt.     

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..