home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Megkapaszkodás, gyarapodás, bátorítás, avagy előtérben a szakképzés
Tóth Lívia
2018.10.18.
LXXIII. évf. 42. szám
Megkapaszkodás, gyarapodás, bátorítás, avagy előtérben a szakképzés

Zentán és két észak-bánáti településen járt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár

A Magyar Nemzeti Tanács szervezésében Zenta adott otthont a Megkapaszkodás, gyarapodás, bátorítás elnevezésű konferenciának, melynek témája a 2015—2018. évi vajdasági szakképzési fejlesztési tervek megvalósítása volt.

A vendégeket Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Czegledi Rudolf, Zenta Község polgármestere köszöntötte, majd Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár Magyarország nemzetpolitikája a határon túli szakképzés fejlesztésének szolgálatában című beszámolója hangzott el.

Az összefoglalóból kiderült, 2015 óta összesen több mint 1 milliárd forintból 145 tanműhelyt és tangazdaságot hoztak létre vagy újítottak fel, ennek keretében Vajdaságban 212 millió forinttal támogatták az ilyen jellegű projektumokat.

Az államtitkár a legfontosabb nemzetpolitikai célként az identitáserősítést, a családok támogatását és a szülőföldön való boldogulás segítését jelölte meg, kiemelve, ennek jegyében határozták meg az elmúlt időszak tematikus éveit is. Emellett a legjobban felkészült és a leghatékonyabban tevékenykedő régiónak nevezte Vajdaságot, leszögezve, az itteniek sok tekintetben példát mutathatnak más térségeknek is.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke a 2015—2018. évi vajdasági szakképzési fejlesztési tervek megvalósításáról szóló szakmai beszámolójában ismertette azokat az eredményeket, amelyek Vajdaság területén huszonöt szakiskolát érintenek, majd az egybegyűltek megtekintették a Pannon RTV-nek a beruházások egy részéről készített kisfilmjét. A tanácskozáson elhangzott, az elmúlt négy évben mintegy 90 millió dinárral támogatták a vajdasági szakközépiskolákat, illetve a program folytatásaként a magyar kormánynak köszönhetően újabb 60 millió dinárt fordítanak erre a célra. 

Az összejövetel folytatásában dr. Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója tartott beszámolót a szakképzéssel kapcsolatos kutatási eredményekről, majd az oktatási intézmények vezetői és a jelenlevők kerekasztal-beszélgetésen vettek részt.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője, Hajnal Virág, a Nemzetpolitikai Államtitkárság stratégiai, tervező és tájékoztatási főosztályvezetője, Hajnal Jenő, az MNT elnöke, valamint Czegledi Rudolf zentai polgármester megtekintette a felújítás végéhez közeledő Zentai Gimnázium épületét. A helyszínen az objektumban működő három középiskola igazgatója, Ujházi Éva, Nagy Abonyi Zoltán és Tóth Kornél fogadta a vendégeket. A küldöttség ezután a Hófehérke Óvoda Bóbita épületébe látogatott el, ahol nemrégiben egy anyaországi forrásokból épült, új játszóteret vehettek igénybe a kicsinyek.

A magyar kormány óvodafejlesztési programjának részeként kapott új játszóteret a csókai Öröm Iskoláskor Előtti Intézmény Halacska épülete Hódegyházán, valamint a Csengettyű épület Tiszaszentmiklóson. Az államtitkár mindkét településen szalag átvágásával adta át rendeltetésének az új játékszereket, melyeket az óvodások azonnal ki is próbáltak.

A delegáció bánáti programja Tiszaszentmiklóson, a Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesületnél fejeződött be.


Még több kép, Herédi Krisztián felvételei:

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..