home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Meghívó
Martinek Imre
2014.08.27.
LXIX. évf. 35. szám
Meghívó

Torontálvásárhely polgári és egyházi közössége a telepes őseinek kétszázhúsz évvel ezelőtti „partraszállásáról” augusztus utolsó hétvégéjén emlékezik meg. A gazdag program egyik színfoltja a magyar—székelymagyar népművészeti kiállítás.

A tárlat a helyi József Attila Művelődési Otthon, valamint a Magyar Művelődési és Művészeti Központ (MMMK) civil szervezet társszervezésében valósulna meg, megszólítva a Dél-Bánság legkisebb, magyarok által is lakott településeinek hagyományőrzőit, -ápolóit. Továbbá a régió minden olyan szervezetét, amely kézimunkával, illetve a kézművesség bármely ágával foglalkozik. A rendezvény egy többéves, kitartó tervezgetés eredménye, melyhez anyagi fedezetről — természetesen pályázat útján — az antalfalvi község gondoskodott. 

— A rendezvény célja a még meglévő népi hagyományok szélesebb körben történő bemutatása: a hagyományos, régi hímzések, a kézművesség, a kosárfonás, a gyöngyfűzés, az agyagozás, illetve a helységekhez kapcsolódó hagyományok. Tehát nem csupán a nők, hanem a férfiak részvételére is számítunk — olvasható abban az invitáló közleményben, amelyet az MMMK nevében Mérges Sándor elnök és Mérges Eszter ügyintéző titkár, a debellácsi kultúrotthon nevében pedig Horti László igazgató írt alá. Nyomatékosítva, hogy a megfelelő lépésekkel azért még lehet csökkenteni a ránk hagyott örökséget könyörtelenül bedaráló közömbösséget. Dacára annak, hogy ez a kezdeményezés, az efféle fajsúlyú tervek többségéhez hasonlatosan, igencsak pénzigényes vállalkozás! Megéri azonban belevágni. A vándor jellegű rendezvény jövőbeli működtetéséhez szükséges anyagiak előteremtése a soron következő házigazdák feladata lesz. Külön figyelmet szentelve az igaz értékek megőrzéséhez való ragaszkodást, élő és lüktető szemként kapcsolódva a nemzeti önazonosság-tudatot erősítő lánchoz.

Mint megtudtuk, a rendezvény részvevőit nem illetik meg sem díjak, sem pedig serlegek, „csupán” emléklappal is igazolt baráti fogadtatás, kellő vendégszeretettel körítve.

A szervezők a kiállító szervezet(ek) ötfős csoportja(i)t augusztus 30-ára, reggel fél hétre várják. A megnyitás időpontja 10 óra, a kapuzárásé pedig 20 óra.

A Torontálvásárhely fennállásának 220. évfordulójára tervezett program:

Augusztus 29., péntek:

Az augusztusi nagyvásár bejárása

17.00 — a Debellácsi hímzéshagyomány bemutatása a Művelődési Otthon kistermében

17.00—19.00 — kézimunka-kiállítás a múzeum épületében

19.00 — Irodalmi pillanatok a Művelődési Otthon kistermében

Augusztus 30., szombat:

10.00 — kézimunkakiállítás-megnyitó a múzeum épületében

15.00—19.00 — sportrendezvények

16.00—19.00 — kultúrműsor a Művelődési Otthon épülete előtt, kisállat-kiállítás a parkban, kézművesbódék

20.00 — központi ünnepség a Művelődési Otthon nagytermében

Augusztus 31., vasárnap:

9.30 — istentisztelet a református templomban

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..