home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Megérte?
Gyurkovics Virág
2016.10.09.
LXXI. évf. 40. szám
Megérte?

Eredetileg arról akartam írni, mennyire bosszantóak azok a — főleg a közösségi oldalon — velünk szembejövő tartalmak, amelyek rendszerint úgy kezdődnek, hogy 10 dolog, amit eddig tuti rosszul csináltál vagy a Te is így csináltad eddig? Á, nem jó, mutatjuk, hogy kell! és hasonló kezdetű, kioktató cikkek, melyek azt sugallják — mit sugallják, dörgölik az orrunk alá —, hogy egyetlen lehetséges helyes döntés/út van, minden ettől eltérő módozat pedig a cselekvő életképtelenségéről árulkodik.

Nem mehetünk el azonban szó nélkül a hétvégi kvótanépszavazás és az azt követő facebookos hír- és kommentáradat mellett sem. A kettő pedig bizonyos szempontból nem is áll olyan távol egymástól.

Mind a kettőnek az alapja ugyanis a másik eltérő szokásának, életvitelének, véleményének, világlátásának a meg- vagy sokkal inkább elítélése. És most nem a keresztény/keresztyén vs. muszlim szokásokra, hanem előbbiek közösségen belüli véleménykülönbségére gondolok.

Pedig a legfontosabb kérdés — mint ahogyan erre megint más cikkek és kommentek is rávilágítottak — nem az, hogy mit rontott el már megint a másik, hanem hogy hogyan lehetne jobb a világ. A fekete-fehér döntésektől? Nem gondolnám. Az ellenségkép gyártásától? Aligha. A magunk — helyesnek vélt — véleményének kötelező érvényűvé tételétől? Kötve hiszem.

A vajdasági magyar életében, akár szavazott, akár nem, ez a népszavazás, lássuk be, nem változtat semmin. Másnaptól ugyanúgy bejár dolgozni, mint eddig. Szerényen él, és reménykedik, hogy nem csökkentik (tovább) a fizetését, még ha a rá szabott munkaterhet fokozatosan növelik is.

Ezért nincs különösebb jelentősége annak sem, ahogy az emberek kioktatják a másikat, ahogy egy virtuális szócsatában próbálnak egymás fölé kerekedni, és saját igazuknak vagy legalábbis a kampány során hangoztatott szólamoknak érvényt szerezni.

Az eredeti — egyébként bagatell, de a jelenséget mégis jól tükröző — példához visszatérve, ezekben a cikkekben leginkább a stílus bosszant. Ez a lenéző és arrogáns hangnem, mely teljesen elbizonytalanítja az embert, aki zavarában egyetlen dolgot tehet: minden fenntartás nélkül elfogadja az ellenpontként felkínált lehetőséget. És persze előfordul, hogy az a másik opció éppen jól sül el, de attól ez még nem változtat a helyzeten, hogy ez egy demagóg ráhatás eredménye, és a legkevésbé sem alapoz a felhasználó személyes szokásaira, korábbi tapasztalataira. A kettő közötti párhuzamot fölösleges magyaráznom, a lelke mélyén úgyis mindenki érti és érzi, hogy miről beszélek.

Most pedig, hogy túl vagyunk a népszavazáson, a magam részéről mindehhez csak egy kérdést fűznék hozzá: jobb lett-e ettől a világ?


Kattints az alábbi képre, és tekintsd meg a szerző adatlapját is:
Gyurkovics Virág

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..