home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Megemlékezés a Vergődő madárnál
Kartali Róbert
2018.11.02.
LXXIII. évf. 44. szám
Megemlékezés a Vergődő madárnál

Szabadkán a Zentai úti temető 44-es parcelláján, a Vergődő madár emlékműnél emlékeztek meg az 1944-1945-ös áldozatokról. A bosszú időszakában Szabadkáról és környékéről 19 helységből több száz civil polgárt hurcoltak el és végeztek ki ártatlanul.

A 44-es parcella síremlékein jelenleg 852 elhunyt neve szerepel, azonban a lista korántsem véges. Arra vonatkozóan, hogy hány embert végeztek ki, nincs pontos adat, azonban az akkori vérengzéseknek ártatlan gyerekek és aggastyánok is áldozatául estek. Sokakat kivégzésük előtt kegyetlenül megkínoztak.

A tömegsírba hantolt áldozatok emléke előtt ökumenikus istentiszteletet tartottak: magyar nyelven főtisztelendő Palatinus István, horvát nyelven Mirko Štefković, német nyelven pedig Josef Vogrinc, római-katolikus lelkészek. Igét hirdetett még Dolinszky Gábor evangélikus püspökhelyettes és Harangozó László, a református egyház szabadkai lelkésze. Kovács Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség titkára is szólt az egybegyűltekhez.

A Vergődő madár akarva-akaratlanul Szabadka város történelmének gyászos fejezetének szimbólumává vált. Többször meggyalázták, festékkel leöntötték az emlékművet, sőt el is lopták, de mégis itt van a Vergődő madár mementóként – mondta a megemlékezésen Bunford Tivadar, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke. Hozzátette, hogy az emlékmű gyászfalán 26 tábla van felfüggesztve az áldozatok kőbevésett neveivel a 2003-ból származó adatok szerint. A névsor az elmúlt 15 év kutatásai során további 158 áldozat nevével gyarapodott. Ezért az emlékfalat bővíteni kell. Még hat táblára van szükség, hogy az időközben bejelentett áldozatok is elnyerjék az őket megillető végtisztességet. Több mint ezer név, több mint ezer családi tragédia, és sajnos ez a névsor sem tekinthető még véglegesnek.

A 74 évvel ezelőtti borzalmak áldozatainak emlékhelyét a megemlékezést követően megkoszorúzták. Az önkormányzat nevében Bogdan Laban polgármester és Bunford Tivadar koszorúzott. A kegyelet virágait Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is elhelyezte. Magyarország kormánya nevében dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete és dr. Babity János főkonzul koszorúzott.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..