home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Másfél évszázada a magyarság szolgálatában
Tóth Tibor
2018.04.26.
LXXIII. évf. 16. szám
Másfél évszázada a magyarság szolgálatában

Háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelte meg a kúlai és a vajdasági magyarság tartományunk legrégebbi művelődési egyesülete, a Népkör Magyar Művelődési Központ fennállásának 150. évfordulóját.

Április 13-ától 15-éig a többi közt ünnepi szentmise, kiállításmegnyitó, díszülés, könyvbemutató, kórustalálkozó, koncert és színházi előadás szerepelt a kínálatban.

A kúlai Népkör alakuló közgyűlését 1868. február 2-án tartották meg Szakácsy Sándor plébános kezdeményezésére. A tisztelendő ismertette a mintegy harminc jelenlevővel a Népkör megalakulásának fontosságát, felolvasta a javasolt alapszabályzatot, melyet a tagság egyhangúlag elfogadott. Az első választmányi ülésre 1868. február 7-én, az olvasókör termében került sor. Különféle művelődési események, találkozók váltották egymást, emellett a klubhelyiségben biliárdozhattak, sakkozhattak és az érdeklődők több magyar nyelvű lapot is olvashattak. Elsőként a színjátszó kör alakult meg, majd könyvtárat hoztak létre az egyesületben. A Népkör átvészelte az első és a második világháborút, Jugoszlávia széthullását, a háborús eseményeket. A ’90-es évek végén az akkori hatalom bejelentette, hogy igényt tart a Népkör épületére, ám a vajdasági magyar politikai és művelődési élet, a sajtóval együtt, egyként állt ki a Népkör mellett.


150 éves kúlai Népkör épülete

Az épület az elmúlt másfél évszázad alatt több felújításon esett át, a legjelentősebb az elmúlt két évben valósult meg. Új homlokzatot kapott, befejezték a nagytermet, felújították a vizesblokkot, megemelték a főépület külső falait, és új tetőszerkezet is került a Népkörre. Befejezték az épület és a tetőtér külső szigetelését, majd felújították a belső mennyezetet is. A konyha és az emeleti termek — ahol tárgyalóterem, raktárhelyiségek, irodák és szobák kapnak helyet — még nem készültek el teljes egészében, de a remények szerint az év végéig e munkálatok végére is pont kerül.

A 150 éves egyesület keretében három kórus (Bartók Béla Dalárda, Bartók Béla Kamarakórus, Cantilena női kórus) és néptánccsoport (Aprócskák, Napraforgó, Ibolya), két színjátszó csoport, irodalmi szakkör, külön kézimunka- és kézművescsoport gyermekek, valamint felnőttek számára, vegyes népdalkör és közművelődési szakkör fejti ki tevékenységét, illetve egy hatezer kötetet számláló könyvtár is található az egyesületben.

A jubileumi program pénteken a Szent György katolikus templomban érseki szentmisével kezdődött, melyet Bábel Balázs kalocsai érsek celebrált. A szentmise után Goga Zsolt, a Népkör MMK elnöke a városi kiállítóteremben megnyitotta a Népkör fotóiból, a szakcsoportok által készített kézimunkákból és kézművestermékekből álló tárlatot. Az ünnepi díszülésnek a színházterem adott otthont, ahol több magas rangú vendég (dr. Szilágyi Péter, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Pirityiné Szabó Judit, a nemzetpolitikai államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője, dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulátusának főkonzulja, Lakatos Melinda, Kúla testvértelepülésének, Kalocsa városának alpolgármestere, Pásztor István, a VMSZ és a tartományi képviselőház elnöke, Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, Hajnal Jenő, az MNT elnöke) is tiszteletét tette. A termet színültig megtöltő közönséghez elsőként Dragana Potpara, a kúlai önkormányzat társadalmi szakosztályának vezetője szólt, és kiemelte, hogy mindannyian büszkék Vajdaság legrégebbi művelődési egyesületére, a Népkörre, melyet lehetőségeikhez mérten továbbra is támogatnak, ahogyan ezt a többi nemzeti kisebbség intézményeivel is teszik.


A telt házas ünnepi műsor közönsége

Valka Károly, Kúla alpolgármestere, a Népkör MMK alelnöke elmondta, hogy a Népkör a kúlai magyarok második otthona, és abbéli meggyőződését fejezte ki, hogy Szakácsy plébános büszkén tekint le fentről a 150. évfordulót ünneplőkre.

— A Népkörben ápoljuk a kultúránkat, őrizzük a hagyományainkat, illetve továbbadjuk értékeinket a feltörekvő nemzedék számára. A 150 éves Népkör megmaradásunk és itthon maradásunk jelképe. Büszkék lehetünk múltunkra, jelen eredményeinkre, és a jövő felé is bizakodva tekintünk, hiszen jelentős utánpótlással büszkélkedhetünk — mondta érzelmes beszédében az alpolgármester, majd visszatekintett a Népkör megalakulása óta eltelt másfél évszázad legjelentősebb eseményeire.

Nebojša Kuzmanović tartományi művelődési és tájékoztatási titkárhelyettes azt hangsúlyozta, hogy egy ilyen gazdag múltú egyesület bizonyos kötelezettségekkel ruházza fel a tartományi szerveket, melyek ezentúl is törődni, gondoskodni fognak az intézményről. Dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár köszönetet mondott a vajdasági magyaroknak, hogy hozzájárultak az április 8-án aratott történelmi sikerhez.

— 150 éve működik Vajdaság legrégebbi hagyományőrző egyesülete. Kitartásuk, helytállásuk példaértékű számunkra. A vészterhes időkben is őrizték magyarságukat, kultúránkat, hagyományainkat, sosem adták fel a reményt, akkor is harcoltak, amikor csak saját magukra számíthattak. Ma már egy olyan erős Magyarországot tudhatnak a hátuk mögött, amelyre minden magyar, éljen a világ bármely pontján is, számíthat — mondta Szilágyi, majd emlékplakettet nyújtott át a Népkör elnökének és alelnökének, Goga Zsoltnak és Valka Károlynak.


A kalocsai vendégek (a szerző felvételei)

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy a Népkör 150 éves története valójában a vajdasági magyar közösség 150 évének története is, hiszen a Népkör jegyzőkönyveiből, feljegyzéseiből, visszaemlékezéseiből minden kiolvasható, ami a vajdasági magyarsággal történt.

— Furcsa időket élünk ma, viszont a Népkör alapításakor elődeink nehezebb időszakot éltek. Ha azt is átvészeltük, akkor ma sincs okunk arra, hogy ne legyünk bizakodóak. Létszámban talán megcsappantunk, viszont közösségi akaratban, összefogásban, ötleteink megfogalmazásában és megvalósításában kellőképp erősek vagyunk. Magyarországnak az elkövetkező négy évben is nemzetben gondolkodó kormánya lesz, mely ránk is gondol. Hallgatásra kérjük azokat, akik közösségünket szét szeretnék zilálni. Ha már segíteni nem tudnak, legalább ne bántsanak bennünket. Nekünk, akik hiszünk közösségünk felemelkedésében, az a dolgunk, hogy szándékainkat megfogalmazzuk, és megfelelő támogatásban bízva haladjunk előre.

Az ünnepi beszédek elhangzása után az Aprócska gyermek-néptáncegyesület, a Napraforgó és az Ibolya néptánccsoport, a Szerbia Művelődési Egyesület, a kúlai zeneiskola zenekara és a kalocsai Piros Rózsa táncegyüttes lépett közönség elé. Dudás Károly és Sutus Áron, a VMMSZ tiszteletbeli és jelenlegi elnöke emlékplakettet adott át a Népkör elnökének és alelnökének, Goga Zsoltnak és Valka Károlynak.

Szombaton könyvbemutatóval, kórustalálkozóval és könnyűzenei koncerttel folytatódott a jubileumi ünnepség, vasárnap pedig a hálaadó szentmise után az ünneplők megkoszorúzták Szakácsy Sándornak, a Népkör alapítójának a sírját. A délután ünnepi közgyűléssel kezdődött, a háromnapos eseménysorozat pedig az Újvidéki Színház esti előadásával ért véget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..