home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Martonosi télutó
Tóth Tibor
2012.03.07.
LXVII. évf. 10. szám

Martonoson, a Magyarkanizsától néhány kilométerre található kis településen is olvad már a hó. Az utak járhatóak, de hideg még az idő, a helyi közösség épületébe vezető úton mégis több kerékpárossal meg gyalog siető, nagykabátba bújt emberrel találkoztam. Fejbólintással üdvözlik az ideérkező idegent...

Martonoson, a Magyarkanizsától néhány kilométerre található kis településen is olvad már a hó. Az utak járhatóak, de hideg még az idő, a helyi közösség épületébe vezető úton mégis több kerékpárossal meg gyalog siető, nagykabátba bújt emberrel találkoztam. Fejbólintással üdvözlik az ideérkező idegent. Az 1908-ban épült, felújításra váró épületben Makra Ákos, a martonosi helyi közösség fiatal elnöke fogad. Négy éve, 2008-ban került a helyi közösség élére. A hosszú ideje tartó gazdasági nehézségek miatt egyik év nehezebb, mint a másik, de a 2011. mindegyiken túltett. A faluban még 2010. december 31-én lejárt a helyi járulék fizetésének ideje, ezért 2011. január 10-17-én újra referendumra tűzték, de a lakosság nem vállalta ezt a fizetési kötelezettséget. A hiánya azonnal éreztette is a hatását, hiszen a helyi közösség működésének 80 százalékát a vízszolgáltatási díjból fedezték, a tervek nagy része pedig pénz híján nem valósulhatott meg.
- A tavalyi év hallatlanul nehéz volt, nagyobb beruházások nem történhettek - kezdi a beszélgetést az elnök. - Mivel alapos tatarozásra szorul a helyi közösség épülete elkészítettük a rekonstrukciós tervét, azonkívül a magyarkanizsai strandról egy mólót áthoztunk a martonosira, majd a temető körül kezdtük el egy járdaszakasz kiépítését, egy darabon pedig a belvíz okozta károk helyreállítását.
A helyi járulékról szóló sikertelen népszavazás után a vezetőség útmutatás céljából tájékoztató füzetet, névre szóló kopogtatócédulát küldött minden családnak, valamint a hírközlő eszközök útján hívták fel a polgáraik figyelmét a járulék fontosságára. A fáradozást siker koronázta: a november 18-ától december 11-éig megtartott újabb referendumon a lakosság 52 százaléka a járulékfizetésre szavazott.
- Hogy a munka folytatódhasson a helyi járulék nélkül is, némi adósságot halmoztunk fel, de szép lassan kezdjük utolérni magunkat, s remélem, hogy áprilisig újra pozitív nullán leszünk. Sajnos, az elmúlt évre tervezett munkák elmaradtak, eltolódtak. A tavalyi pénzkiesés valójában nem egyévi, hanem másfél-két évi lemaradást jelent, ennyivel vet vissza bennünket a fejlődésben.
Tavaly Martonost a Kosovóból idemenekült romák miatt emlegette leggyakrabban a sajtó. A faluban pánikhangulat lett úrrá a lakosságon, mivel a jövevények annyi bajt okoztak, és sehogy sem voltak képesek beilleszkedni a békés falucska életébe. A probléma megoldása érdekében több politikus is Martonosra látogatott, lakossági fórumokat, sajtótájékoztatókat tartottak, és ez eredményt hozott: áprilistól jócskán alábbhagyott a kosovói romák idetelepülése, az ott lévők pedig lassacskán továbbvándoroltak. Egy-két család még mindig a Tisza menti településen tartózkodik, de a kisebb viselkedésbeli problémáktól eltekintve nagyobb gond nincs velük.
A helyi járulék újbóli bevezetésével a tervek megvalósítására is nagyobb az esély.
- A legfontosabb az infrastruktúra kiépítése. Több utcát szeretnénk szilárd burkolattal ellátni, folytatni az esővízcsatorna-építést, valamint tervezzük a szennyvízelvezető hálózat kiépítését, kezdetnek a főterv előkészítését. A Telekom még tavaly megígérte, hogy bővíti a telefonhálózatot, s a 2004 óta erre váró polgárok végre telefonvonalhoz juthatnak. Az egyik utcában folytatjuk a járdaépítést, és szeretnénk annak a két utcának a leaszfaltozását is elvégezni, amire a Tartományi Nagyberuházási Alap két éve pénzt hagyott jóvá, ám ebből nyilván az idén tavasszal sem lesz semmi. A falu központjában lévő - kékre meszelt - úgynevezett sárga házunkat is rendbe szeretnénk hozni egy ifjúsági otthon számára, hogy legyen helyük a fiataloknak összegyűlni, találkozni, beszélgetni, közösségi rendezvényeket megtartani. Gondot kell viselni róluk, hogy ne az utcán töltsék idejüket és ne keveredjenek rossz társaságba. A faluba vezető út mellett pedig egy épület a településünkön működő civilszervezetek rendelkezésére áll - újságolja.
Két éve súlyos problémát okozott a faluban a hóolvadás. Az idén talán a lassú és fokozatos olvadás megkíméli a károktól lakosainkat.
- Tisztelet a kivételnek, de azt kell mondanom, hogy sajnos az emberek nem tanultak a két évvel ezelőtti példából. A csapadékvíz-elvezető csatornák el vannak hanyagolva. Olyan polgárok is vannak, akiket a pénzbírság sem tart vissza attól, hogy kapcsolható eszközeiket közterületen tartsák, és a havat sem takarítják el a házuk elől. A helyi közösség által foglalkoztatott önkéntesek járhatóvá tették a járdákat és az átjárókat. Szerencsénk, hogy az olvadás lassan és fokozatosan történik, az ősz sem volt túl csapadékos, így a talajvíz szintje elég alacsony. Problémák valószínűleg adódnak, s épp azért szeretnék folytatni az elvezető csatornák építését, hogy ne kelljen félnünk a tavaszi olvadástól. A Tisza mindig tartogat meglepetéseket, de bízom az önkormányzatban, a katasztrófavédelmi törzskarban, hiszen az elmúlt időszakban is kitettek magukért, és a problémákat megfelelően orvosolták - mondta Martonos első embere.
Bármennyire kevesebb is a pénze a közösségnek, a hatvan tagot számláló Testvériség Művelődési Egyesület több rangos eseményen is képviselte a települést. A vegyes kórus részt vett a Durindón, a néptáncosok pedig a magyarkanizsai Szent István-napi ünnepségen, a Kukoricafesztiválon, a Kőketáncon, a Gyöngyösbokrétára azonban sajnos nem jutottak el.
- Pályázaton nyert pénzekből megrendeztük a Hagyományőrző napokat, melynek keretében körömpörkölt-főző versenyt tartottunk, több mint ötven csapat részvételével. Évről évre nehezebb megszervezni a művelődési életet. Amatőrök vagyunk, én már ötven éve részt veszek a művelődési életben, és amíg csak bírom, folytatom. Az idén készülünk a Magyarkanizsán megrendezésre kerülő Durindóra és Gyöngyösbokrétára, az óbecsei Kőketáncra, s szeptember elején újra megpályázzuk a Hagyományőrző napokat. Köszönetet szeretnék mondani a martonosi helyi közösségnek, a magyarkanizsai önkormányzatnak és mindazoknak a magánvállalkozóknak és magánszemélyeknek, akik lehetőségeik szerint támogattak bennünket - mondta Palkovics Mihály, a Testvériség ME művészeti vezetője.
A tavalyi szűkös esztendő után csakis jobb jöhet. Legalábbis a martonosiak ebben bíznak, hiszen a helyi járulék bevezetésének köszönhetően az idén több pénz jut majd a tervek, elképzelések megvalósítására.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..