home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Májusi impressziók
Martinek Imre
2015.05.25.
LXX. évf. 20. szám
Májusi impressziók

Kórustalálkozó, koszorúzással egybekötött emlékezés, illetve pluszmunkát vállaló készülődés jegyében teltek Torontálvásárhelyen május havának első napjai.

Mottó: „Mi mindig a saját házunkon dolgozunk...”

A Balassi Intézet, valamint a vajdasági kulturális titkárság támogatására támaszkodva érkezett május 8-án Torontálvásárhelyre a Dél Pacsirtái gyermekkórus. A csapat a karnagya, Györfi Sándor hertelendyfalvi zenetanár felkészítésében és kíséretében négy kórusművel mutatkozott be a falu általános iskolájában. Mint ismeretes, a bukovinai kirajzású al-dunai székelység településeinek (Pancsova/Hertelendyfalva, Sándoregyháza és Székelykeve) felsőseiből összeállt, jelenleg huszonhét főt számláló összesített gyermekkórus a kilencvenes évek végén jött létre a szép emlékű Börcsök Erzsébet Vajdasági Módszertani Központ védnöklete alatt. Alapításának pillanatától e „formációt”, melynek munkájában egykoron az ürményházi diákok is megmártóztak, több karnagy is vezette. Ernyőszervezetének megszűnte után a Pacsirták tevékenységét főként a nevezett települések művelődési egyesületei karolták fel. Napjainkban a kórus immár hivatalosan is bejegyzett civil szervezet. Mint megtudtuk, a csoport a tavasz deréki/nyár eleji tájolásának idején az elmúlt évadban megvalósított tevékenység eredményeit kívánja bemutatni. Interaktív módon kínálva fel a vendégszereplések során meglátogatott dél-bánsági iskolák tanulóinak a kórusba való bekapcsolódás lehetőségét. Egy olyan helyre, ahol a magyar népdalkincs, illetve neves magyar zeneszerzőink műveinek elsajátításával egyidejűleg maga az öntudat-erősítés és a közösségépítés is imperativus. A torontálvásárhelyi látogatás helyi védnöke a Moša Pijade Elemi Iskola és a József Attila Művelődési Otthon volt. 

A Dél Pacsirtái gyermekkórus

*

Testvér-gyülekezeti látogatással kezdődött az idei Májusi napok rendezvénysorozat Torontálvásárhelyen. A néhány évvel ezelőtt létrehívott rendezvény nyitánya a 216 esztendővel ezelőtti, egészen pontosan az 1799. május 12-ei esemény emlékét méltatta. Ezen a napon alakult meg hivatalosan a helyi református egyházközség, Tar János tiszteletes úr lelkipásztorkodásának idején. A május 10-ei hálaadó ünnepi istentiszteleten Kovács Tünde lupéni lelkésznő hirdette az Igét: „...légy erős és bátor. Ne félj, és ne rettegj, mert veled van Istened, az ÚR, mindenütt, amerre csak jársz” (Józs 1,9). Ezután a dél-erdélyi, a nagyatádi és a hódmezővásárhelyi (ótemplomi) testvérgyülekezet képviselői elhelyezték koszorúikat a templomkertben felállított kopjafáknál.

*

Kapcsolatépítő viszontlátogatásra érkezett Torontálvásárhelyre a hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola küldöttsége május 14-én. Az elvárásokkal összhangban az előkészületi munkálatokból a debellácsi iskola hatodikos diákjai is derekasan kivették a részüket. A mellékelt képkockánk által megörökített pillanat egy ilyen akció fináléját méltatja.

Vendégváróban

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..