home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Majdnem negyven a Fi-Fi
Szerda Zsófi
2015.05.25.
LXX. évf. 20. szám
Majdnem negyven a Fi-Fi

1977-ben indult a Fiatalokról Fiataloknak című műsor a Szabadkai Rádióban. S igaz, hogy még nem múlt el kerek negyven év, egy picit már most jubileumot ünnepelt. Kíváncsiak voltunk, miért éppen most, ezért a régi csapatból Bucko Györggyel és Mamuzsity Lászlóval beszélgettünk.

B. Gy.: — Nagyon egyszerű a válasz. Azért most, mert sajnos minden jel arra utal, hogy a Szabadkai Rádió megszűnik, és ez volt az utolsó alkalom, hogy a régi Fi-Fi még egyszer összeálljon. A műsor létrejöttét egyébként Mamuzsity Lászlónak köszönhetjük, aki a lelke és a motorja volt ennek az egész kezdeményezésnek. Ő szervezte meg a műsort, ő kereste meg a külföldre szakadt munkatársakat, riportokat készített velük, összeszervezte a csapatot.

M. L.: — Természetesen a Szabadkai Rádiónak 1977 előtt is voltak ifjúsági műsorai, az utolsó 1976-ban a Fiataloké a Szó című volt. Megboldogult Makacs Ernő vezette, a rádió vezetősége ezután jutott arra, hogy még több fiatalt kellene bevonni egy ilyen műsor elkészítésébe, és szeptember elején kiírtak egy pályázatot, illetve tudáspróbát hirdettek, 4-én pedig már indult is a műsor. Akkor kezdett Mácsai Tibor, aki sokáig ott dolgozott, felesége Irén, Csortovits Béla, Klebecskó Árpád, aki most Ausztráliában van, Neisz Ilona, az olimpikon Dér Zsolt kerékpározó édesanyja, Zsigovics Ágoston és jómagam. Mi voltunk ott az első műsornál. Egy évvel később, 1978-ban csatlakoztak azok a személyek, akikkel kiegészülve az ifjúsági műsor csapata később meghatározóvá vált. Ágoston Gabriella, Barlai Jenő, Bucko György és a többiek.

B. Gy.: — Számomra hatalmas élmény volt újra mikrofon elé ülni, s egy intellektuális élmény is egyúttal. Néhány embert leszámítva, akik itt maradtak, néhány évtizede nem láttuk egymást. Csodálatos volt végighallgatni a többiek élettörténetét. Szinte mindenki sikeres pályát tud maga mögött. A média terén talán Vass Éva és Gubás Csilla vitte a legtöbbre. Éva a TV2 szerkesztője volt, jelenleg Stahl Judit csapatát erősíti, Csilla pedig az Echo TV műsorvezetője. Novoszel Ágnes az ENSZ Menekültügyi Bizottságában dolgozik Budapesten, de van, aki London mellett, és van, aki Glasgow-ban egyetemi tanár. Akik itt maradtak, azok is nagyon szép karriert futottak be. Számomra ez az egyik üzenete ennek az újratalálkozásnak, a másik pedig, hogy úgy tudtuk folytatni, ahogyan abbahagytuk. Rögtönöztünk egy nagyon színes műsort. Élő zene, külföldi kapcsolások Kanadából, Ausztráliából, megszólaltak a régi munkatársak. Dinamikus, pörgős műsor volt, mindenki tette a dolgát, kevés is volt a három óra.

M. L.: — Ne feledkezzünk meg a Hét Nap szerepéről, hiszen a hetilap fontos volt a rádió ifjúsági műsorának életében. Az első közös nagy fényképünket Szabó Attila készítette, ez jelent meg most is a Magyar Szóban és más fórumokon, illetve a nyolcvanas években a körkérdéseket is a Hét Nap által tettük fel, így tudtuk meg, hogy az elektronikus médiumok közül akkoriban a Szabadkai Rádió ifjúsági műsora volt a legkedveltebb.

B. Gy.: — Szerintem ennek a mostani műsornak egy óriási, kimondatlan üzenete is volt, hiszen Szabadka lakosságának fele már külföldön van, a másik fele pedig oda készül. Ez lehet, hogy túlzás, de sajnos nagyon is valóságos túlzás. A mi példánkon viszont látszik, hogy ez már régen is így volt. A régi csapat hatvan százaléka elment, és szétszóródott a világ minden táján. Ez lehet egy pozitív üzenet, hogy az ember itt is és külföldön is lehet sikeres. Az igazi útravaló a fontos, a motor, mely hajt, az elszántság, a tudás és a csapatmunka. Ezt mi mind itt tanultuk meg, hiszen ha valamit, akkor ezt megtanultuk, és azt, hogy jó dolgokat ingyen is lehet csinálni. Mi ugyanis ezért a munkáért soha egy árva dinárt nem kaptunk, nem is az motivált bennünket, hanem az élmény, hogy csinálunk valami kreatívat, és valamit leteszünk az asztalra. Csodás érzés volt ezt újra átélni. Ezt a szellemi tőkét magunkhoz venni. Azt hiszem, ebből igen sokáig fogok táplálkozni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..