home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Majd Szent Antal megsegít!
Fehér Márta
2018.06.19.
LXXIII. évf. 24. szám
Majd Szent Antal megsegít!

Az egyik legnépszerűbb szent. Idősek és fiatalok imádkoznak a szobra előtt, fordulnak hozzá gondjaikkal, bajaikkal.

Ő a gyermekek és a szegények védőszentje, a Szent Antal-perselyt a rászorulók számára felajánlott adományok gyűjtéséhez használják. Ünnepe június 13-a, a liliomnyílás napja, mely virág az ártatlanság, a tisztaság jelképe. Sírja a padovai Szent Antal-bazilikában található, híres zarándokhely.

Az eretnek- és szerzetesmozgalmak századának volt a fia, Szent Domonkos, Aquinói Szent Tamás, Assisi Szent Ferenc kortársa. Észak-Itália és Dél-Franciaország eretnekségbe tántorodó tömegeit térítgette vissza a „helyes” útra — a szó fegyverével.  

1195-ben született Lisszabonban, előkelő, vallásos szülők gyermekeként. Fernando névre keresztelték. Tizenöt évesen ágostonos kanonokrendi kolostorba lépett, mely azonban a világi és az egyházi elöljárók közötti viszály kereszttüzébe került. Ez a tény, valamint a kolostor gazdagsága más irányba vitte Fernandót: a szegények közössége felé.

A sírjánál történt számos imameghallgatásnak, gyógyulásnak és csodának köszönhetően IX. Gergely pápa alig tíz hónappal halála után szentté avatta. Csodatevő híre gyorsan elterjedt a hívő nép körében, beépült a tudatába, s tartja magát a mondás: majd Szent Antal megsegít!

Tiszteletének első magyarországi nyoma IV. Béla király családjában bukkant fel, a magyar középkorban viszont még nem vált általánossá a tisztelete, csak a XVII. század folyamán bontakozott ki. A Habsburg-dinasztiában, nemsokára pedig az arisztokrácia és a polgárság körében is ebben a században terjedt el a Ferdinánd név, illetve ugyanekkor vált közkedveltté az Antal és az Antónia név is.

Angyali szelídségű ifjú szerzetesként ábrázolják, barna ferences csuhában, karján a kis Jézussal, szabad kezében liliommal. Ünnepén a ferences templomokban oltárát ezzel a virággal díszítik, a gazdag szimbolikájú liliomot az ő tiszteletére meg is áldják.
 



A legenda Páduai Szent Antal alakját sokféle történettel fonta körül. Íme a két legismertebb:

* Egy eretnek, aki tagadta Krisztus jelenlétét az Oltáriszentségben, azt mondta, hogy addig nem hisz az Eucharisztikus Istenben, amíg öszvére le nem térdel az Oltáriszentség előtt. Néhány nappal később Antal egy beteghez vitte az Oltáriszentséget, ekkor találkozott a gúnyolódóval, annak öszvére pedig hirtelen két első lábára ereszkedett, és meghajtotta fejét a Szentség előtt.

* Antal nem riadt vissza attól, hogy kendőzetlenül kimondja az igazságot. Egy temetés alkalmával fölkérték, hogy mondjon beszédet egy gazdag emberről, akinek kapzsiságát és fösvénységét mindenki ismerte. „Ahol a kincsed, ott van a szíved” — idézett a Szentírásból. Befejezésül pedig ezt mondta: „Hogy pedig lássátok, hová juttatja az embert kapzsisága, tudjátok meg, hogy ez a halott a pokol tüzébe került, szívét pedig pénzes ládájában lehet megtalálni!” Amikor a rokonok kinyitották a ládát, abban a pénz alatt egy meleg, dobogó szívet találtak.


(Forrás: Katolikus.hu, Jelesnapok.oszk.hu)


Szalai Attila felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..