home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Magyarul diplomázni!
Tomek Viktor
2010.06.30.
LXV. évf. 26. szám
Magyarul diplomázni!

* Képviselő úr, tevékenyen részt vett a nemzetitanács-választások kampányában. Mit gondol, mi volt a siker titka?- Azt gondolom, hogy ennek az volt az oka, hogy a VMSZ az elmúlt időszakban minden szinten - az önkormányzatokban, a tartományban és köztársasági szinten is - következetesen és h...

* Képviselő úr, tevékenyen részt vett a nemzetitanács-választások kampányában. Mit gondol, mi volt a siker titka?
- Azt gondolom, hogy ennek az volt az oka, hogy a VMSZ az elmúlt időszakban minden szinten - az önkormányzatokban, a tartományban és köztársasági szinten is - következetesen és hitelesen politizált. Azok az emberek, akik a Magyar Összefogás listáján szerepeltek, nem egy vagy két évvel ezelőtt kezdtek el magyar ügyekkel foglalkozni, hanem évtizedek óta tevékenykednek az oktatás a művelődés terén. A listán szereplő emberek elismertek, és teljesen logikus az, hogy a választók az olyan neveket tartalmazó listát választják, amelyeknek - a szó pozitív értelmében - van múltjuk.
* Akik azzal kampányoztak, hogy az új Magyar Nemzeti Tanácsban majd a kettős állampolgárság mellett szálnak síkra, csúfosan megbuktak. Az eredmények ismertek. A köztársasági parlamentben megnövekedett-e a VMSZ tekintélye, illetve más szemmel néznek-e önökre a képviselőtársaik?
- Ez a kampány bebizonyította: a vajdasági magyarság érett közösség, pontosan tudja, kinek mit lehet elhinni, és ki mire képes. Valóban nevetséges volt a Magyar Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás után azzal kampányozni, hogy majd a Demokrata Párt elintézi: a vajdasági magyarok megkapják a magyar állampolgárságot. Úgy tűnik, elmúltak azok az idők, amikor utak, hidak építésének teljesen megalapozatlan ígérgetésével lehetett nagy mennyiségű szavazatra szert tenni. Az intelligenciát sértő vérnyomás- és vércukorszint-mérési akciókról nem is beszélve. Az elmúlt időszakban egyértelműen megnövekedtet a VMSZ politikai súlya, befolyása. Az elért eredmények azt bizonyítják, hogy pártunk egy megkérdőjelezhetetlen erejű politikai szervezet. A VMSZ azzal, hogy az ügy mellé tudta állítani a történelmi egyházakat, a civil szervezeteket, az értelmiséget, azt bizonyította, hogy komolyan gondolja a magyarság képviseletét.
* A köztársasági parlamentben a felsőoktatási törvény van napirenden, pontosabban tegnap (kedden) volt a szavazás. Az átnyújtott nyolc módosítási indítvány miről szólt?
- Ezek a módosítási indítványok három csoportba sorolhatók. Három indítvány az Országos Felsőoktatási Tanács munkájára vonatkozik, vagyis szavazati joggal részt vehetnek abban azon nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak képviselői, amelyek nyelvén felsőoktatás folyik az országban. A másik két indítvány azt irányozza elő, hogy a nemzeti tanácsnak legyen véleményezési hatásköre a dékánok és a kari tanácsok tagjainak kinevezési folyamatában azokon a karokon, amelyeken az adott nemzeti kisebbség nyelvén is folyik oktatás teljes egészében vagy legalább egy tantárgyból. Ezek a hatáskörök egyébként szerepelnek a nemzeti tanácsokról szóló törvényben, tehát ezekkel a módosítási indítványokkal azt szerettük volna elérni, hogy a felsőoktatási törvény ne legyen ellentétes a nemzeti tanácsokról szóló jogszabállyal, és hogy megőrizzük azokat a hatásköröket, amelyekkel a nemzeti tanácsok már rendelkeznek. Mindhárom módosítási indítványt támogatta Žarko Obradović oktatási miniszter. A másik csoportban két módosítási indítvány gyakorlati szempontból talán a legfontosabb: a 80-as évek gyakorlatát követően, 20-25 év után újra törvény adta lehetőség lesz az, hogy magyarul vizsgázhassanak az egyetemi hallgatók azokból a tantárgyakból, amelyek esetében magyar vagy magyarul is tudó munkatárs is van az adott katedrán. Továbbá hogy magyar nyelven is lehessen diplomamunkát, magiszteri és specializációs munkát írni és védeni. Ezeket az indítványokat is támogatta a miniszter. A harmadik csoportban az akkreditációs és tartományi hatáskörökre vonatkozó módosítások szerepeltek. A miniszter ezeket nem támogatta, az oktatási bizottság viszont igen. Azt gondolom, hogy nagyon fontos, gyakorlati szempontból is értékelhető indítványokat sikerült elfogadtatni. Megint sikerült megakadályoznunk azt, hogy egy később hozott törvénnyel megfosszák a nemzeti tanácsokat hatáskörüktől. A történethez hozzátartozik az is, hogy még 2005-ben az MNT ugyanezeket a módosítási indítványokat javasolta a Képviselőháznak, de akkor sajnos nem volt VMSZ-es képviselő a parlamentben, és nem lettek törvénybe foglalva, egyszerűen lesöpörték az asztalról.
* Az oktatási miniszter a Szerb Szocialista Párt alelnöke. A VMSZ elnöke néhány héttel korábban találkozott Ivica Dačićtyal, az SPS elnökével, belügyminiszterrel...
- A felsőoktatási törvényre vonatkozó módosítási indítványok elfogadása szempontjából jót tett az, hogy a VMSZ tárgyalt a szocialista pártvezetéssel, hiszen például az adai és zentai rendszámtáblákon kívül a másik konkrét beszélgetési téma az említett törvény volt.
* A parlament gyakran figyelmen kívül hagyja a saját maga alkotta törvényeket akkor, amikor újakat hoz. A jogszabályok alkalmazásának üteme is döcögős. Gőzerővel folyik a ,,törvénygyártás'', és az embernek néha az a benyomása, mintha a Képviselőház fejetlenül dolgozna. Mi erről a véleménye?
- 2008-óta a szerb parlament 414 törvény fogadott el. Ez azt bizonyítja, hogy nem felelnek meg a valóságnak azok a vádak, amelyekkel az elmúlt hónapokban illették a parlamentet. Nevezetesen a Képviselőház nem fékezi az ország EU-s integrációját. Az már más kérdés, hogy a kormány nem tudja követni a parlament jogalkotási tempóját. Sokkal figyelmesebben kellene érvényesíteni a már elfogadott jogszabályokat. Ugyanakkor minden egyes olyan törvény napirendre kerülése, amely az oktatáshoz vagy a művelődéshez kapcsolódik, potenciális veszélyforrás, legalábbis abból a szempontból, hogy mindig figyelmen kívül hagyják a nemzeti tanácsokról szóló törvényt, illetve azt, hogy ebben az országban nemzeti kisebbségek élnek, és a szerb alkotmány elismeri a kisebbségi kollektív jogokat. Eddig minden egyes alkalommal sikerült megőriznünk a nemzeti tanácsok hatáskörét. Akik a nemzetitanács-választásokon más listákon indultak, és parlamenti képviselőként tehettek volna valamit annak érdekében, hogy ez a küzdelem egyszerűbb legyen, azok mindig hallgattak. Azt gondolom, hogy nemtörődömségük sok mindenről árulkodik.
Ha a parlamentben magyar nemzeti érdekekről van szó, akkor szinte minden egyes alkalommal magunkra vagyunk utalva, ennek ellenére ez ideig minden esetben sikerült jobb belátásra bírnunk a kormány képviselőit.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..