home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Magyarkanizsai sportkörkép
Tóth Tibor
2014.03.26.
LXIX. évf. 13. szám
Magyarkanizsai sportkörkép

Úszó– és futómaraton, nemzetközi kézilabdatorna, kajak–, cselgáncs– és birkózó-emlékverseny. Csak néhány a sportesemények bő kínálatából, mely Magyarkanizsát szűkebb és tágabb pátriánkban egyaránt ismertté tette. Az idén mindezek mellé egy újabb társul, májusban ugyanis a csend városában rendezik meg a mediterrán játékokat birkózásból. A magyarkanizsai sporttal kapcsolatos tudnivalókról Vólenter Takarics Anasztáziával, a magyarkanizsai önkormányzat sport- és ifjúsági kérdésekkel megbízott tagjával beszélgettem.

— Sikeresnek könyvelem el a tavalyi évet, mind a községbeli sportolók eredményeit, mind a rendezvényeink lebonyolítását illetően — kezdi a beszámolót. — A tervezett programot sikerült megvalósítanunk, egyetlen gondunk volt csupán, az anyagiak. Tavaly több, 2012-ben elkezdett projektumot befejeztünk, a 2013-ban elkezdettek pedig még folyamatban vannak. Az ICR-rel és a tartománnyal karöltve megszerveztük a Válassz magadnak sportot! elnevezésű rendezvényt. Ezen a község területén működő sportklubok mutatkoztak be a harmadik és a negyedik osztályos kisiskolásoknak. A korábbi sportágbemutatónk után az egyesületekben sportoló gyermekek száma tíz százalékkal növekedett. Az őszi rendezvényünkön is szépszámú klub és érdeklődő jelent meg, így abban bízunk, hogy még többen kapcsolódnak be valamelyik klub munkájába. Elindult a Delfin sakkiskola is. A hosszú távú projektum keretében felméréseket végeztünk, és hamarosan összehasonlítjuk a sakkozó és a sakkal nem foglalkozó diákokat, s meglátjuk, hogy ebből milyen következtetéseket vonhatunk le. A Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárságnak átadott hét pályázatból hat sikeres volt, s ezzel a község 140 000 dinárhoz jutott. Igyekszünk pótolni azokat a hiányzó eszközöket, amelyeket az önkormányzat és a támogatók nem tudnak előteremteni. A Tisza-parton, a műfüves kis labdarúgópálya mellett átadtunk egy szabadtéri kondiparkot, melyet bárki szabadon használhat. Tóth Vilmos építész kollégám segítségével a régi Partizan épületét, azaz a Sport Mindenkiért elnevezésű objektumot átalakítjuk a küzdősportok számára. A Potisje Birkózóklub és a Partizan KOT Cselgáncsklub a két legnevesebb egyesületünk, melynek versenyzői a nemzetközi és az országos viadalokon is mindig kiválóan szerepelnek. Eddig nem tudtak megfelelő teremben készülni a versenyekre, ez azonban hamarosan megváltozik, és a Partizan épületében igazi otthonra találhatnak. Rajtuk kívül természetesen a többi küzdősport képviselője is beköltözhet a létesítménybe, az egyik pályát pedig meghagynánk azok részére, akik más sportággal (pl. kosárlabdával, tornával) szeretnének foglalkozni. A Vajdasági Teniszszövetség 17 500 euró értékben teniszpályákat építene a város területén. A legmegfelelőbb helyszín a jelenlegi két pálya melletti üres tér lenne, tudni kell azonban, hogy ez nem a község, hanem a gyógyfürdő tulajdona. Ez ügyben még folynak a tárgyalások.

A községi költségvetésből az idén mennyi jut a sportra?

— Ez az összeg egy picivel növekedett ugyan, de még kérdéses, hogy hogyan alakul a költségvetés. Ennek függvényében tudjuk segíteni a klubokat, megvalósítani a tervezett rendezvényeket. Sportegyesületeink pályázat útján juthatnak hozzá a támogatáshoz. Az elbíráláskor a klub múltját, hagyományait, az elért eredményeket és a tömegességet vesszük figyelembe. A sportszövetség nyilvántartása szerint negyven sportegyesület van a községben, ebből harminchat működik is. Kettő csak papíron létezik, egy felszámolás alatt van, egy pedig nem tagja a szövetségnek.

Támogatják-e az iskolai sportot?

— Tagja lettem a Tartományi Ifjúsági– és Sporttitkárság által összeállított tíztagú bizottságnak, melynek az a feladata, hogy felméréseket végezzen az iskolai sport fejlesztése céljából. Az iskolákat és az önkormányzatokat járva megpróbáljuk feltérképezni, hogy a fiatalokat mely sportágak érdeklik a leginkább, és felméréseket végzünk a sportlétesítmények kihasználtságáról is. Egyik célunk, hogy az objektumokat minél jobban kihasználjuk az iskolai sporttevékenységekre, a másik pedig, hogy a munkanélküli testnevelő tanároknak lehetővé tegyük, hogy akkor foglalkozhassanak a gyerekekkel, amikor az a diákoknak megfelel, akár tanítás előtt vagy után is.

Alakult-e tavaly új sportegyesület a község területén?

— Tavaly jött létre a Magyarkanizsai Maratonfutók Egyesülete, melynek tagjai kiváló eredményeket érnek el itthon és külföldön egyaránt. Itt mondanám el, hogy a 33. úszó– és futómaraton szervezése már javában tart. A versenytávot szeretnénk visszaállítani a Horgos és Magyarkanizsa közötti, 13,5 km-es útvonalra, ez azonban még sok mindentől függ.

Milyen jelentősebb beruházásokra került sor a község területén?

— Az oromi Kiss Ferenc Általános Iskola tornatermén az összes ablakot kicserélték, amire óriási szükség volt, hiszen a 70-es évek elején épült terem már életveszélyesnek számított. A beruházás értéke 320 000 dinár volt, az összeget a tartománytól kaptuk. Emellett még kisebb, néhány tízezer dináros beruházásaink is voltak.

Az idén milyen jelentősebb sporteseményeknek ad otthont a község?

— Májusban a gyógyfürdő sportcsarnokában kerül sor a mediterránbajnokságra birkózásból. A rendezvényen több száz versenyző lép szőnyegre. Az előkészületek tartanak, több tárgyaláson is túl vagyunk. Magyarkanizsát nyugodtan nevezhetjük a sportok városának, hiszen rengeteg rendezvényünk van. Nemrégiben a gyógyfürdő sportcsarnokában rendezték meg a teremhoki-Európa-kupa mérkőzéseit. Noha ez a sportág még viszonylag ismeretlen a városban, sokan kilátogattak a mérkőzésekre. Az idén augusztusban is a magyarkanizsai strand lesz az országos strandröplabda-bajnokság egyik állomása. Ezt a sportrendezvényt tavaly az úszó– és futómaratonnal egyidejűleg tartották meg, a nagy sikerre való tekintettel ez az idén is így lesz. Továbbá megrendezésre kerül a nemzetközi kézilabdatorna, a Branko M. Dragić cselgáncs- és a Csaba Ferenc birkózó-emlékverseny, valamint a Kanyó Zoltán nevét viselő kajak-emlékregatta is. Újdonság, hogy június végén nemzetközi női labdarúgótornán is szurkolhatnak a sportkedvelők. A felsoroltakon kívül több kisebb versenynek is otthont adunk. Túlzás nélkül állíthatom, hogy sportolóink állandó mozgásban vannak.

Milyen terveik vannak még 2014-re vonatkozóan?

— Tervem, hogy a gyerekek igényeinek figyelembevételével egy kiváló iskolai sportstratégiát dolgozzunk ki. Jó lenne, ha a sport nagyobb elismerésben és támogatottságban részesülne az egész ország területén. A szabadtéri kondipálya mellé egy futópályát létesítünk az idén, valamint Tóthfaluba egy mozgatható palánk kerül, így a kosárlabdázni vágyó fiatalok is hódolhatnak kedvenc sportáguknak. A horgosi általános iskolában a Partizan Kézilabdaklub és az iskola közösen pályázik a kézilabdapálya különleges anyaggal való burkolására, ami még tömegesebbé és népszerűbbé tenné a különben is népszerű sportágat a településen — zárta a beszélgetést Vólenter Takarics Anasztázia.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..