home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Magyarkanizsai és horgosi érmek az országoson
Tóth Tibor
2015.06.01.
LXX. évf. 21. szám
Magyarkanizsai és horgosi érmek az országoson

Nagy sikert aratott Fejős Anna, a Kanizsa és Csikós Kata, a Horgos asztaliteniszezője a Szabácson (Šabacon) megtartott fiatalabb serdülők országos bajnokságán. Egyéniben egymás ellen játszották a döntőt, melyet Anna nyert meg 3 : 0-ra, párosban pedig együtt állhattak a dobogó legmagasabb fokára.

Az egyéni bajnokságon a magyarkanizsai lány a nyolcaddöntőben 3 : 2 arányú győzelmet aratott a topolyai Kovács Katona Lilla felett, a negyeddöntőben a temesmiklósi Rapid játékosát, Tamara Turkoanjét verte 3 : 1-re, az elődöntőben pedig a bácsföldvári Vojvodina asztaliteniszezőjénél, Radmila Tominjaknál bizonyult jobbnak 3 : 2 arányban. Kata a nyolcaddöntőben Sofija Nikolićot (Đurđev Grad) 3 : 0-ra, a negyeddöntőben Gyurcsik Barbarát (bácsföldvári Vojvodina) 3 : 1-re, az elődöntőben pedig Danijela Karkušovát (antalfalvi Slavija 96) 3 : 2 arányban győzte le. Párosban a Fejős—Csikós-kettős előbb a Milica Petričević—Jovana Antić-párost (Vranje/Dobanovci) 3 : 1-re, majd a Tamara Turkoanje—Marina Pinku-duót (Rapid) 3 : 0-ra verte. A döntőbe jutásért a Gyurcsik Barbara—Radmila Tominjak-kettős (bácsföldvári Vojvodina) sem tudta megállítani a kitűnően játszó lányokat (3 : 1), csakúgy mint a döntőben a Bezzeg Réka—Danijela Bosika-páros (uzdini Unirea) sem, melyet Anna és Kata 3 : 0 arányban győzött le.

A két lányt edzés alkalmával kerestük fel, és eddigi pályafutásukról, a sikerhez vezető útról és további terveikről kérdeztük.

— Korábban apukám asztaliteniszezett, és amikor a bátyám is elkezdett ezzel a sporttal foglalkozni, akkor engem is elhoztak az edzésre, és ütőt adtak a kezembe. Eleinte csak pattogtattam a labdát, akkoriban még nem tudtam ütögetni. Ennek már hét éve. Már az első edzések alkalmával magával ragadott az asztalitenisz, úgy érzem, jó vagyok a labdajátékokban — mondta Anna.

— 2009-ben kezdtem asztaliteniszezni. Az iskolából eljöttünk megnézni egy edzést, és mikor hazamentünk, mondtam apukámnak, aki korábban asztaliteniszezett, hogy nekem ez nagyon tetszett. Ezután ő elhozott a klubba, és azóta játszom. Az első edzéseken még nem asztalnál, hanem külön ütögettem a labdát, de néhány héttel később már az asztalnál gyakorolhattam — válaszolta Kata.

* Mikor születtek meg az első eredmények?

F. A.: — Első versenyemen, a Magyarkanizsán megtartott Szemes Sándor-emlékversenyen második helyezést értem el.

Cs. K.: — Szívesen emlékszem vissza az első versenyemre, egy óbecsei tornára, melyen a dobogó legmagasabb fokára állhattam.

* Mit tartotok pályafutásotok eddigi legnagyobb sikerének?

F. A.: — A most nyert országos bajnoki címet egyéniben és párosban. Emellett a niši serdülő-országosbajnokságon a serdülőknél harmadik lettem egyéniben és Hódi Beatrix oldalán párosban, a németországi Düsseldorfban megtartott tornán pedig csapatban második helyezést értem el. Az idei tartományi bajnokságon egyéniben és párosban is harmadik lettem.

Cs. K.: — A mostani arany– és ezüstérmet is jó teljesítménynek tartom, de nagyobb sikerként könyvelem el a horvátországi nemzetközi versenyen egyéniben és csapatban nyert aranyérmeimet.

Párosban arany, egyéniben arany és ezüst — Fejős (balról) és Csikós mérlege

* Vártatok-e magatoktól ilyen jó eredményt Szabácson?

F. A.: — Titokban reménykedtem a minél jobb helyezésben, de igazán csak akkor tudatosult bennem, mit érhetek el, amikor bejutottam a döntőbe. Egyéniben a legnehezebb mérkőzésemet az elődöntőben a bácsföldvári Tominjak ellen vívtam, ahol az első két szett után 2 : 0-ra vezettem, majd ellenfelem egyenlített, de az ötödik játszmát megnyertem. A döntőben páros partneremmel, Csikós Katával egy nehéz mérkőzést játszottam, hiszen ő is nagyon jó játékos. Igazság szerint a legjobban az erősített meg, amikor a második játszmában Kata 8 : 3 arányú vezetésekor apukája és anyukája nagyon szurkolt neki. Én ekkor eldöntöttem, hogy nekem ezt a mérkőzést meg kell nyernem. Sokkal nehezebb olyan játékos ellen játszani, akit ismerek, hiszen ő is ismeri az én játékstílusomat. Párosban az elődöntő és a döntő is nehéz volt, a bácsföldvári páros majdnem visszajött a meccsbe, de észbe kaptunk, és nyertünk, majd a döntő után szintén győztesként jöttünk el az asztal mellől.

Cs. K.: — Nem számítottam ilyen jó eredményre, mivel az országos bajnokság előtt nem is nagyon edzettem. Bíztam benne, hogy az első négyben azért benne leszek, végül az eredményem felülmúlta az elvárásaimat, és ezüstérmet szereztem. A döntőben elég szorosak voltak a játszmák, fáradt voltam, kellett volna még egy kis erő. Párosban a döntő előtt aggódtunk az uzdini lányok miatt, mivel a tartományi bajnokságon a döntőben kikaptunk tőlük, de most mi voltunk a jobbak.

* Milyen versenyeken vettetek részt az országos bajnokság óta?

F. A.: — Játszottam a fiatalabb serdülők Top 12 elnevezésű versenyén, melyen nyolc mérkőzést megnyertem, hármat pedig elveszítettem. Ha egy meccsel többet nyerek, akkor második lettem volna, így viszont meg kellett elégednem a harmadik hellyel.

Cs. K.: — Újvidéken játszottam egy serdülőversenyen, illetve én is részt vettem a Top 12-n, de sajnos beteg voltam, ezért a verseny nem úgy sikerült, ahogyan szerettem volna. A tizenhat között kaptam ki egy topolyai lánytól.

* Mi a legerősebb fegyveretek?

F. A.: — Támadó típusú játékos vagyok, a legerősebb fegyverem a tenyeres pörgetés.

Cs. K.: — Magabiztos vagyok, egy-egy meccs előtt nagyon sokat készülök fejben, és mérkőzés közben nem vagyok ideges.

* Mindketten hatodik osztályosok vagytok. Anna, te a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola Ady-épületébe, te pedig, Kata, a horgosi Október 10. Általános Iskolába jársz. Hogyan lehet összehangolni a napi edzéseket az állandó iskolai kötelezettségekkel?

F. A.: — Ez igen nehéz, mivel az asztaliteniszen kívül hosszútávúszással is foglalkozom, de valahogy mindig sikerül. Az utóbbi időben az úszás egy kicsit háttérbe szorult, de azért igyekszem minél több edzésen ott lenni.

Cs. K.: — Egy kicsit nehéz, de megoldható. Amikor délutános vagyok, és este nem tudok bejönni edzeni, akkor délelőttönként pótlom az edzéseket.

* Milyen terveitek vannak az asztalitenisz terén?

F. A.: — Ezen még nem igazán gondolkodtam, de szeretnék mielőbb minél előrébb jutni, és megcélozni a válogatottságot.

Cs. K.: — Szeretnék bekerülni a válogatottba, a pályafutásomat pedig majd Svájcban folytatnám.

Megkérdeztük a lányok edzőit, Sorgye Rolandot és Szurok Gyulát, ők hogyan élték meg az országos bajnokságot, és milyen jövőt jósolnak a lányoknak.

— Főleg párosban vártam országos bajnoki címet tőlük, mert már a tartományi bajnokságon is jól szerepeltek. Egyéniben négyen vannak, akik nagyjából egyforma játékerőt képviselnek. Valamelyest tartottunk az elődöntőtől, hiszen Anna az ezt megelőző legutóbbi két meccsen úgy kapott ki Tominjaktól, hogy már 2 : 0-ra vezetett. Anna itt is 2 : 0-ra vezetett az első két szett után, a bácsföldvári lány pedig egyenlített, de a játékosom az ötödik játszmát nagyon jól kezdte, és végül nyerni tudott. Közben a másik ágon Kata legyőzte a ranglistavezető Karkušovát. A döntő előtt bíztam a győzelemben, az első játszma után pedig — amikor láttam, hogy Anna extázisban játszik, Kata pedig mintha egy kicsit fáradtnak tűnt volna — kezdtem elhinni, hogy elnyerhető az országos bajnoki cím. Első látásra simának tűnik a 3 : 0-ás győzelem, de ez korántsem volt ilyen egyszerű, hiszen az első két játszma szoros volt, mindkettőben Kata vezetett, de Anna fordítani tudott. Ez mindkettőnk eddigi legnagyobb sikere. Az utóbbi időben többet járt át Törökkanizsára és Szabadkára edzeni, hozzánk pedig egy szegedi lány jött rendszeresen, ami meghozta a gyümölcsét. Úgy gondolom, hogy technikailag és játéktudásban a korosztálya legjobbja, viszont igencsak ideges típus, gyakran fejben veszíti el a meccseket. Ha ezen változtatni tudunk, akkor még nagyobb sikereket érhet el, akár már jövőre is az idősebbek között — mondta Sorgye Roland, Anna edzője.

— Örülök az egyéni ezüst– és a párosban szerzett aranyéremnek, de sokkal többet várok tőle, mint amit Szabácson nyújtott, természetesen az egyénire gondolok. Nagyon jó, harcias játékos, kiváló tanuló, az utóbbi időben viszont lábsérüléssel bajlódik, ami meglátszott a játékán. Fiatal, tehetséges lány, fényes jövő állhat előtte, de csak akkor, ha továbbra is ilyen szorgalmasan dolgozik. Négy éve kerültem Ókérről Horgosra, ő már akkor kiváló eredményeket ért el. A jelenlegi edzésmennyiség és -minőség elegendő ahhoz, hogy a fiatalabb serdülők között jó eredményeket érjen el, később azonban növelni kell az edzések intenzitását, és akkor az idősebb korosztályokban is lesznek eredmények. Ezt a két érmet nemcsak Kata, hanem a klub legnagyobb sikerének is tartom. Ő az egyetlen lány, a fiúkkal edz, és minden bizonnyal ez is jó hatással van a játékára, az eredményeire — hallottuk Szurok Gyulától, Kata edzőjétől.

Lapzártánk után tartották meg Szabadkán a serdülők Top 12-es versenyét, majd az idény végéig még néhány kisebb verseny várja a lányokat. Egy röpke pihenő után a következő idényre való felkészülés július közepén kezdődik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..