home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Magyarkanizsa község napja
2017.10.19.
LXXII. évf. 42. szám
Magyarkanizsa község napja

A rendezvénysorozat programja

 Október 20.  (péntek)
 
10.00: Amikor Nušić kicsi volt - monodráma gyermekeknek Mikica Petronijević színész előadásában a Művészetek Háza nagyszínpadán. Részvétel az iskolák által szervezetten.
 
16.30: Koszorúzás Magyarkanizsa eredeténél, a Halász-téren
A programban fellépnek a Kovačević lánytestvérek (szerb himnusz) és a Tisza Néptáncegyüttes lánykara (magyar himnusz), valamint Kolompár Emese fuvolán. Történelmi összefoglalót Kravić Miloš, a Magyarkanizsai Községi Képviselő-testület elnöke és Kávai Szabolcs, a Községi Tanács közoktatással megbízott tagja tart.
 
17.00: A megnyesett fa kizöldül — Puskás Károly fotókiállítása a Dobó Tihamér Képtárban
A kiállítást megnyitja Nadrljanski Tornai Erika, a Cnesa OMI igazgatója. Fellépnek a Babarózsa lánykar tagjai.
 
18.00: Kárpát-Medencei Magyarok Zenéje 2017 — népzenei koncert a Művészetek Háza nagyszínpadán. Fellépnek: Servet Zenekar (Csángóföld), Misztrál együttes (Magyar Örökség-díjas). A rendezvény védnöke: Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester és ft. Halász Béla református püspök
 
 Október 21.  (szombat)
 
10.00: VIII. Csaba Ferenc Nemzetközi Birkózó Emlékverseny a Gyógyfürdő sportcsarnokában 13 európai ország sportolóinak részvételével a Potisje Birkózó Egyesület szervezésében
 
12.30: Magyarkanizsa község nyilvános elismeréseinek átadása a városháza dísztermében
A község napján díszpolgári címet kap dr. Klamár Zoltán etnográfus, Pro Urbe érdeméremben részesül Váradi Etelka a Fénybárka napközi egyik aktivistája. Köszönőoklevelet Potrebić Viktória nyugdíjas oromi tanítónő, Dmitar Lončar a Szent Száva SZAME mecénása, a 150 éves Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény és a 90 éve alapított velebiti Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola kap.
 
15.00: Európai „Ki mit tud?” az Ifjúsági otthonban nyolcadikos diákoknak
A tanulók az Európai Unióval kapcsolatos kérdések megválaszolásával, játékos vetélkedőn vesznek részt Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodájának szervezésében. Európai Unió – ki, mikor, miért és hogyan? Ismered Európát? Hát az Európai Uniót? Mit jelent a tagság és vajon mit jelent az Európai-zászló? A vetélkedő apropója, hogy Magyarkanizsa község egy újabb lépést tehet az Európa-díj felé, hiszen kiérdemelte az európai Becsület zászlót. A községi iskolákat és kihelyezett tagozataikat 5 fős csapatok képviselik.
 
17.30: Kiállítás „Az én Európám” fotópályázat és „Az én településem” iskolai képzőművészeti és fotópályázat alkotásaiból a Művészetek Háza előcsarnokában
 
18.00: Községnapi ünnepi műsor és az európai Becsület Zászló ünnepélyes átadása a Művészetek Háza nagyszínpadán
Magyarkanizsa az első szerbiai község, mely elnyerte a Becsület Zászlót. Az Európa Tanács ezzel a díjjal elismerését fejezte ki Magyarkanizsa községnek az aktív és széleskörű együttműködéssel megtöltött, kiterjedt hálózatként működő nemzetközi kapcsolataiért. A díj annak elismerése is, hogy községünk aktívan részt vesz az európai integrációs folyamatokban, sikerrel írja és valósítja meg az uniós projektumokat és hiteles közvetítője az európai értékeknek.
A műsorban fellépnek a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény óvodásai, valamint bemutatásra kerül a Kanizsa Ortum című színpadi táncjáték. A Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület és az M-Plus Moderntánc Klub tagjai egy rendhagyó zenés-táncos műsort adnak elő, mely községünk történetéről mesél, az ősök és a ma is itt élők életéről. Röppen a szoknya, dobban a láb; korok, zenék; béke, háborúk – mindez életre kel a színpadon, hogy megerősítsen bennünket összetartozásunkban, Európához való tartozásunkban. Csak egy erős, összetartó közösségben lehet kiszámíthatóságot, biztonságot és stabilitást teremteni. Mindannyian kellünk hozzá!
 
 Október 22.  (vasárnap)
 
07.00: Áru-, jószág- és kézműves vásár, nagyszabású lovasprogram a vásártéren Magyarkanizsa Helyi Közössége szervezésében
 
18.00: Fehér szarvas – színházi előadás az Udvari Kamaraszínház előadásában a Művészetek Háza nagyszínpadán
A szereplők:
Karakán László - Lénárt László
Irma, a felesége - Szemerédi Bernadett
Dorottya/Adél - Stelly Zsófia
Géza - Széplaky Géza
AKirály titkára - Dóczy Péter
Lehár - Füredi Krisztián
Fáni - Jónás Gabriella
Ezredes/Villanyszerelő – Krizsik Alfonz
Főhadnagy - Molnár Zoltán
Rendezte: Andrási Attila
A kétfelvonásos történelmi dráma témája azon sorsok lendületes ütközése, amelyek — a múlt század húszas éveiben a Kárpát-medencében, a trianoni kataklizmát követő felfordulás és a csonka nemzetállam konszolidációja idején — lentről foggal, körömmel törnek utat maguknak felfelé, fentről bénultan zuhannak. Közben az elcsatolt területekről menekül a magyarság meghatározó rétege, kialakulóban a Bethleni konszolidált kapitalizmus, Sopron körül önkéntesek harcolnak, a király visszatér, majd Budaörsnél megáll. A világ amely volt, végleg letűnik.

A program plakátját IDE KATTINTVA letöltheti!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..